4

Karl Renser: Haapsalus aitaks tööstust edendada renditav tootmispind

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Mul on Haapsalu lähedal maakoht ja hoian end siinsete uudistega kursis. Mind on alati häirinud, et Haapsalu on väga turistikeskne ja tootmist on vähe. Lugesin Lääne Elust, et Uuemõisa tööstusalale tahab tulla mitu tootmisettevõtet. See on hea uudis. Kõik tootjad on teretulnud.

Olen tootmistaustaga inimene, inseneriharidusega ja omal ajal Talleksis töötanud. Olen kolm firmat teinud, kõik tegelesid tootmisega. Kui 20 aastat tagasi asutasime välispartneriga esimest firmat, saime Harjumaal valmis tootmispinna tasuta rendile. Kui ei oleks saanud, oleksin praegu ehk hoopis ametnik, sest ise me ei oleks tootmisruume ehitada julgenud. Välispartner oli seisukohal, et riski, mis tootmishoone ehitamisega kaasa tuleb, tema võtta ei taha. Kui selgub, et ettevõtmine end ei õigusta, saab rendipinnal tootmise lihtsalt ära lõpetada, aga oma kinnisvara puhul on tehtud suur investeering, mida võibolla ei õnnestu müüa.

Harjumaal Tallinna lähedal on veel lihtne. Ehitame miljoni euroga tootmishoone ja pärast saame selle viie miljoniga maha müüa, kui vaja. Tallinnast kaugemal ei ole kinnisvaraturg selline, et tootmishoone müügiga tehtud kulutused tagasi teeniks. Leian, et omavalitsusel on ainuõige endal tootmispinnad Uuemõisas välja ehitada ja neid kas tasuta või odavalt pikaks ajaks rendile anda. Tuleks vaid jälgida, et seda laohooneks või autoremonditöökojaks ei renditaks, vaid ikka tootmishooneks, kusjuures toodangust võiks vähemalt 50% minna ekspordiks.

Karl Renser

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Külamees
Külamees

Aga kui tööstur tuleb pole tal töölisi võtta. Kui ta oleks kohalik kellel ka sotsiaalne mõõde oluline ja suudaks maailmaturule müüa midagi mis uudne ja läheks kaubaks oma kaubamärgi all, (mis võimaldab kopsakat marginaali) siis võiks see ju piirkonnale arenguhüppe anda. Selliseid geeniusi paraku napib ja avatud maailmas on neil alati paremaid(kasulikumaid) võimalusi oma võimeid realiseerida.Nn Läänemaa keskmist palka maksvaid töökohti on usinatele töölistele praegugi piisavalt pakkuda, just selle eest siit põgenetakse.
Ilmselt oleme üldistes väärtushinnangutes puusse pannud juba alates üheksakümnendatest. Avatud maailma kõigi võimaluste virvatulukeste kõrval oleks pidanud au sees hoidma ka heas mõttes kolkapatriotismi, juurte juurde jäämist jms.

Mees
Mees

On äärmiselt kahetsusväärne, et Haapsalus läheb kogu aur paari-kolme nostalgiakontserdi ja mõne turismimessi külastamisele. Ja siis saadab reisiv omavalitsus pressiteateid stiilis – käisime Peterburi messil ja boksi külastas mitu inimest! Linn hääbub, inimesed lahkuvad, varsti on Haapsalu väike asula, sest reaalsus on see – siin pole tookohti! Kurb lihtsalt.

Osake Suur-Haapsalust
Osake Suur-Haapsalust

No meie Suur-Haapsalu isandad nüüd küll vaevalt midagi nii suursugust hakkaks ellu viima. Aastakümned on ju seda näidanud, millist rege tõmmatakse. Tööstusest vaid räägitakse, paberile ega tegudeni peale Augustibluusi ja muu taolise ei jõua midagi.

töökohad
töökohad

õige point, selles suunas võikski omavalitsus liikuda, miljon eur investeeringut tootmispinda toob perspektiivis rohkem tagasi kui raha turismitaristusse

wpDiscuz