Looduse- ja jahimehed ei usu jutte Haapsalu linnašaakalist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Harilik šaakal (Canis aureus). Foto: Priit Vahtramäe
Harilik šaakal (Canis aureus). Foto: Priit Vahtramäe

Haapsalus levivad jutud, et linnas on šaakalit nähtud. Looduse- ja jahimehed neid jutte siiski ei usu, kuigi päris võimatuks linnašaakali olemasolu siiski ei peeta.

„Esimest korda kuulen. Rebastest olen kuulnud, šaakalist mitte,“ ütles Läänemaa keskkonnainspektsiooni juht Tõnis Ulm. Päris võimatuks Ulm linnašaakali olemasolu siiski ei pidanud, sest veel mõni aasta tagasi võõrliigiks peetud šaakal tunneb end Eestis kui kodus.

„Haeska, Kiideva ja Topu kandis on teda nähtud ja kütitud ka,“ lausus Ulm. „Espre metsas [mõni kilomeeter Uuemõisast lõunapool] on vast ka. Väidetakse, et on nähtud, aga sada protsenti ma selles kindel pole.“

Seega ei saa Ulmi sõnul pidada võimatuks seda, et mõni julgem šaakal toiduotsinguil ka Haapsalu linna satub. „Võimatu see pole, teda on saanud palju, on väga intensiivselt laiendanud end,“ arutles Ulm. „Päris linnaloomaks ma teda esialgu ei julgeks pidada. Ta on suhteliselt ettevaatlik loom.“

Jahimees Aarne Taal on Haapsalu linnas levivaid šaakalijutte kuulnud. „Aga ma pole neid uskunud,“ nentis Taal. Jahimees usub pigem, et tegemist on siiski rebasega. „Kaks kõhna rebast on linnas ringi jooksmas, ilmselt on ühte neist nähtud.“

Taal ütles, et Haapsalu linnas on rebaseid liikumas palju. „Minul käis ka üks rebane suvel tikreid söömas. Istus põõsa all ja muukui noppis marju,“ naeris jahimees.

Praegune lumeta talv ei võimalda kahtlustatavat ka jälgede põhjal kindlaks teha. „Oleks mõni pilt, siis saaks aru, mis loomaga on tegemist, muidu pole võimalik tuvastada,“ ütles Taal.

Ise Taal šaakalit kohanud pole. „Aga meie jahimaadel Martna kandis oli šaakal koerte ees,“ meenutas Taal. „Martna kandis on neid hulgakaupa nähtud, üks traktorist rääkis, et oli näinud kuidas šaakalid olid kitse taga ajanud.“

Oktoobris kirjutas Lääne Elu, et Ridala talunik Valdi Kruusmäe kaotas šaakalitele kaks kolmandikku noorkarjast, mistõttu kavatseb lambakasvatusega lõpparve teha. Šaakalite saagiks langes 200 noort lammast ja uttesid, alles jäänud sadat looma ei julge Kruusmäe karjamaale ajada ja lambad söövad lauda juures, kirjutas Lääne Elu toona.

Esimene šaakal, alla aasta vanune noorloom tabati Läänemaal 2013. aastal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
muie
6 aastat tagasi

Elumajade lähedusse eksis kahe aasta eest üks noor šaakal ja klähvis seal,sest kartis mu koera.Veidi kaugemal olid paar šaakalit raudteetammil,kes lähenedes muidugi kadusid.See oli linnast väljas siiski……

Anders
6 aastat tagasi

Linnavalitsuses on paar shaakalit

Kalle
6 aastat tagasi

Enne usun, et linnas on saakal kui seda juttu mida räägitakse, et linna juhivad pühendunud inimesed.

juss
6 aastat tagasi

Ega see liigjoomine hästi lõppe!

varasematel
6 aastat tagasi

aastatel nähti igal pool kolavat ühte ilvest, aga nüüd räägitakse et see on putku kuhugi pannud

Rain
6 aastat tagasi

Ja vaatame nüüd kaardilt, kus asuvad Haeska, Kiideva ja Topu. Täiesti Haapsalu linnas teised nüüd. Tänage härra Suklest ja haldusreformi. 😃😃

noh
6 aastat tagasi

Jalaka tänavalgi nähtud teist kõndimas, naabrinaine kagestus kui mööda läks selline kõrgete jalgadega mitterebane

Eveli
6 aastat tagasi

Oma silmaga nähtud kahel korral Tamme tänaval ammu enne ametlikke šaakali leidude kinnitusi.

olinkaine
6 aastat tagasi
Reply to  Eveli

Ise samuti sireli tänava VÕLLAMÄE juures 2 korral näinud. Jahimehed ja loodusesõbrad on ju kogu aeg metsas, muidugi nad ei usu ja ei näe, kui ise linna ei tule. Mina ka kunagi ammu UFO-sid ei uskunud, kuni ükskord ise nägin. Ilma naljata.