Seitse läänlasest liiklusrikkujat sai politseilt musta jõulukaardi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Liiklushuligaanide postkasti potsatas politsei saadetud must jõulukaart. Foto politsei- ja piirivalveamet

Politsei- ja piirivalveameti poolt välja saadetud 700 mustast jõulukaardist seitse tuli Läänemaale.

Musta jõulukaardi said inimesed, kes panid aastaga toime rohkem kui viis liiklusrikkumist. Seitsmest kaardi saanud läänlasest kuus olid mehed ja üks naine, teatas politsei pressesindaja Seiko Kuik.

Kõige enamate rikkumistega läänlane oli 26aastane Madis, oma 15 rikkumisega jagab Eesti TOPis kolmandat kohta.

Madise 15 rikkumisest neljal korral oli ta alkoholi tarvitanuna rooli istunud. Näiteks juhtis ta alkoholi tarvitanuna Haapsalus sõidukit 2. augustil. Kaheksa päeva hiljem oli ta taas kella 4 paiku öösel taas purjuspäi sõidukiroolis. Tal puudus ka juhtimisõigus, sest see oli varem karistusena ära võetud. Sõidukil puudus tehnoülevaatus, see oli ümberregistreerimata ja all olid naastrehvid. 7. detsembril tabati Madis taas Haapsalus kriminaalses joobes autot juhtimast.

„Kaardi saanud inimesed võiksid korraski mõelda oma liikluskäitumise potentsiaalsetele tagajärgedele,“ ütles PPA juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo. Tema sõnul suur osa rikkujaid aasta pärast nimekirja ei naase. 61 juhti oli nii mulluses kui ka tänavuses loetelus. Kolmel järjestikusel aastal on loetelus olnud 14 inimest. „Kuid näiteks eelmisel aastal kõige rohkem rikkumisi korda saatnud meest enam nimekirjas ei olnud,“ ütles Loigo.

Tänavu pani viis ja rohkem liiklusrikkumist toime 800 inimest, kellest vaid 32 on naised. Osa rikkujatest elab välismaal ja kõikide täpne aadress pole teada, mistõttu pandi posti 700 kaarti. Keskmine kaardisaaja on 20-24aastane põhiharidusega Eesti kodanik. Kõrgharidusega rikkujate arv jääb alla viie protsendi. 637 kaardisaajal oli Eesti, 70 Vene kodakondsus.

Peaaegu pooled rikkujad on vanuses 18-30 aastat. Noorimad rikkujad on 14-aastased ja vanim 79-aastane.

99 kaardisaajat põhjustas aastaga 116 liiklusõnnetust, neis sai surma üks ja viga 12 inimest. Eelmisel aastal põhjustas 88 TOP-i kuuluvat inimest 99 liiklusõnnetust, neist 25 inimkannatanuga, milles sai vigastada 36 inimest. Üks inimene on viimasel viiel aastal põhjustanud neli liiklusõnnetust, seitse inimest põhjustas kolm õnnetust.

Rikkujate poolt pandi vaadeldava perioodi jooksul toime 4 911 liiklusalast rikkumist. Ligi 15% kõigist rikkumistest on olnud kiiruse ületamised. Kõige suurem ühele inimesele määratud rahatrahvide summa on 3000 eurot.

 

 

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
krutoi
3 aastat tagasi

Matuuu ära tegid mis tahtsid😂😂

k.s
4 aastat tagasi

Tahaks kaevata naabrimehe peale. Jälgin tema postkasti sisu, kaarti ta ei saanud miskipärast, krdi kulak. Maanteeametist guugeldasin autonumbrit, firmaauto… Üldse elab paremini kui mina, juba see on kahtlane…. Eile lugesin tal salaja tagavararattal naelad üle ja kolm on puudus, niiet rikkuja. Kas seda peaks pealekaebama maksuametisse, politseisse või hoopis tuletõrjesse???
PS! Voolumõõtja ketta tiirud üritasin ka üle lugeda aga nii kiiresti keerles, et sassi läks, eks teinekord kui aeglasemalt tiirleb loen ja annan politseiametnikule teada.
Küll minu vanaisa, endine kolhoosiesimees ja küüditaja oleks õnnelik olnud kui ta seda meie 100 aastast Reichi näinud oleks!