Pürksi sotsiaakorteri elanikud said üksi elava pensionäri toetuse kätte

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Sirje Schönberg (vasakult) ja Tiia Lõžina ei saa kumbki üksi elava pensionäri toetust, kuigi põhjused on mõlemal erinevad. Foto: Urmas Lauri
Pürksi sotsiaalmaja. Foto: Urmas Lauri

Pensionipäeval kanti Pürksi sotsiaalmajas elavatele pensionäridele üle toetusraha, mis oli ette nähtud üksi elavatele pensionäridele, kuid millest sotsiaalmaja elanikud esialgu ilma jäid.

Lääne Elu kirjutas 14. novembril, et Noarootsi valla sotsiaalmajas Pürksis elav 68aastane Tiia Lõžina pole rahul sellega, et nii tema kui ka koos temaga samas korteris elavad pensionärid ei saa üksi elava pensionäri toetust, kuigi sealse korteri elanikud on igaüks eri leibkonnas.

Lõžina selgitas, et tema arvates on see ebaõiglane, kui hooldekodus elavad vanurid saavad toetust, kuid nemad mitte.

Noarootsi vallamajas oldi arvamusel, et riik on käitunud õigesti, sest hooldekodu elanik maksab teenuse täies mahus kinni, andes selleks kogu oma pensioni ja rohkemgi veel, kuid sotsiaalkorteri elanikud maksavad vais sümboolset üüri.

Sotsiaalkindlustusameti nõunik Merle Sumil-Laanemaa ütles Lääne Elule toona, et kui rahvastikuregistri andmed korda tehakse, maksab amet juba sel aastal toetuse välja.

Noarootsi vallavalitsus vormistas korteri iga toa eraldi korteriks ning seega oli toetuse maksmisel tekkinud takistus kõrvaldatud.

„Mina tegin ehitisregistri- ja aadressikanded,“ ütles Noarootsi vallavalitsuse maa- ja arendusnõunik Marika Meister.

Täna teatas Lõžina, et pensionipäeval laekuski sotsiaalkorteri elanike pangaarvele väljamaksmata jäänud toetussumma. „Kõik viis saime, kes me oleme siin korteris,“ ütles Lõžina.

Üksi elava pensionäri toetus

Üksi elavad vanaduspensioniealised saavad toetust 115 eurot üks kord aastas. Pensionär ei pea toetust ise taotlema, toetus makstakse välja pärast andmete kontrollimist.

Selleks, et saada toetust, peab inimene perioodil 1. aprillist kuni 30. septembrini vastama kõikidele järgmisetele tingimustele:

  • olema vanaduspensionieas
  • elama rahvastikuregistri andmetel üksi
  • talle on määratud pension ja selle igakuine netosumma on väiksem 1,2 kordsest Eesti
  • keskmisest vanaduspensionist, 2017. aastal on see 470 eurot

Lisaks üksi elavatele pensionäridele on õigus saada üksi elava pensionäri toetust ka hooldekodude elanikel ja eestkostjatel-eestkostetavatel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments