Uuest aastast hakkab kehtima teekasutustasu veoautodele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Raskemate kui 12 tonniste veokite teekasutustasu küünib 1000 euro kanti aastas. Foto: Urmas Lauri

Alates 1. jaanuarist 2018 tuleb maksta teekasutustasu kõikide üle 3,5 tonniste veoautode eest, mis sõidavad avalikult kasutatavate teede võrgustikul.

Lisaks Eestis registreeritud veoautodele peavad teekasutustasu maksma ka välismaal registreeritud veoautod. Tasu määr sõltub veoauto ning selle haagise täismassidest, telgede arvust ja veoauto heitgaasiklassist.

Eestis kehtib ajapõhine tasu, mille soetamine annab õiguse kasutada teid kindla ajavahemiku jooksul.

Teekasutustasu tuleb tasuda enne teele sõitmist. Tasuda saab 24 tundi päevas ja 7 päeva nädalas. Tasumine salvestatakse elektroonselt ning paberil väljatrükki pole vaja.

Makstava tasu määr sõltub veoauto (N2 ja N3 kategooria) ning selle haagise täismassidest, telgede arvust ja veoauto heitgaasiklassist. Kohustus on maksta nii Eestis kui ka välisriikides registreeritud veoautode eest, mis sõidavad Eesti avalikult kasutatavatel teedel.

Tasu maksmise kohustus on veoauto omanikul või vastutaval kasutajal, kui tema andmed on kantud liiklusregistrisse.
Eestis kehtib ajapõhine tasu, mis annab õiguse liigelda Eesti teedel ajaperioodil, mille eest on tasutud.

Kuni 12tonniste veokite eest tuleb maksta päevas 9 eurot, aastamaks on nende eest 500 eurot. Raskemate veokite eest tuleb sõltuvalt kategooriast maksta 10-12 eurot päeva eest, aastatasu on sellistel autodel 600-1300 eurot.

Tasu saab maksta alates selle aasta 20. detsembrist.

Täpsema info teekasutustasu kohta leiab veebilehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mis
6 aastat tagasi

toob kaasa kõikide kaupade ning teenuste kallinemise.