Freddy Pajumets: nutsin end lugematu hulk kordi magama

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Freddy Pajumets. Erakogu

Tänane Eesti Päevaleht kirjutab üheksa aastat Lihula gümnaasiumis koolikiusamise all kannatanud Freddy Pajumetsast, kes avalikustas oma loo tänavu 1. sept oma FB-lehel. Freddy Pajumets õpib nüüd Kuressaare ametikoolis kujundaja˜–stilistiks ja on alustamas modellikärjääri. Lääne Elu avaldab Freddy Pajumetsa FB-postituse tema loal täies mahus.

Freddy Pajumetsa FB-postitus üheksa aastat kestnud koolikiusamisest Lihula gümnaasiumis:

„Mul pole muidugi õrna aimugi, kui paljud seda postitust näevad ja viitsivad selle avada ning läbi lugeda, aga hiljuti tuli jälle teemaks (kooli)kiusamine ja seetõttu ma otsutasin vötta julguse kokku, unustada hirmu ja avaldada oma lugu.

Kümme aastat tagasi, kui olin oma kooliteed alustamas, oli mul ettekujutus, et ma lähen 1. septembril kellegi käevangus lavale, võtan vastu aabitsa, istun klassikaaslaste sekka ja kohtun esimese klassijuhatajaga. Lähen kooli, et käia huviringides ja õppida palju uut, et saada iga päevaga targemaks. Kahjuks oli see köik lihtsalt ettekujutus ja reaalsus oli sellest kaugel.

Tegelikult oli juba enne minu esimesse klassi astumist minust jutte räägitud vanemate klasside õpilaste seas, et ma olen selline „imelik” laps, et mulle meeldib mängida „selliseid” mänge, ma käitun „nii” jms, millele paljud vaatasid viltu, sest kõik see oli kohane pigem tütarlapsele.

Ei läinud kaua, kui mind hakati koolis inetu pilgiga vaatama, minu üle naerma, sosistama minust kes teab mis jutte ja muidugi norima (hüüd)nimedega. Mäletan, et üritasin igal vöimalusel vältida vahetundide ajal koridoris olemast, WC külastamast, et vältida vanemate klassidega kohtumist. Vöimalikult palju üritasin ma vältida kehalise kasvatuse tundides käimist, kui tunnis oli peale minu klassi veel möni teine klass vöi kui tegu oli spordipäevaga. Ma ei tahtnud olla riietusruumis, kus mind noritakse vöi räägitakse, et see on vale ruum, sest ma peaksin olema hoopis teises ruumis koos tüdrukutega. Üritasin koju jääda „haiguse” töttu ja jääda koolis maha, sest ma lihtsalt ei tahtnud ega suutnud kooli minna.

Ajapikku lisandus peale vaimse kiusamise ka füüsiline: asjade äravötmine või nende lõhkumine, kivide või käbidega loopimine või lausa kallaletung rusikate ja/või jalgadega.

See periood oli nagu Ameerika mäed – kord polnud mingeid probleeme ega kiusamist ja juba järgmisel päeval olid kõik minu kallal nokkimas.

Lõpuks ma lihtsalt mötlesin, et see on okei ja normaalne, et minuga nii käitutakse. Et pean sellega ära harjuma. Hakkasin maski kandma, igal hommikul panin võltsnaeratuse ette ja päeva jooksul lihtsalt neelasin see kõik alla, et mitte näidata nõrkust ja siis koju minnes lihtsalt plahvatada. Nii üritasingi kustutada selle Freddy, kes ma olin enne koolitee algust ja esimestel päevadel koolis… ja seda mitmeks aastaks.

On olnud lugematu hulk kordi, kus ma olen end magama nutnud, end lõikunud, depressioonist ja stressist olnud kurnatud ja mõelnud suitsiidile. Köike seda juba 10-,11- ja 12-aastaselt. Ja seda kõike ainult sellepärast, et Sina arvasid, et on okei kiusata… See ei ole normaalne! Mitte kellelgi ei ole õigust kedagi kannatama panna, sest Sul on igav või Sa arvad, et oled ilgelt lahe, kui kiusad kedagi endast nõrgemat või väiksemat.

Palun käsi südamel, et Te märkaksite enda ümber olevaid inimesi, kui märkate, et keegi kiusab või kedagi kiusatakse, siis ärge kartke sekkuda või sellest märku anda mõnele vanemale inimesele. See ei ole kitumine, vaid enda ja kellegi teise/teiste kaitsmine! Tihti piisab ühest märkajast, et muuta olukorda.

Ma olen oma kiusajatele tänulik, sest tänu teile olen ma kasvatanud paksu nahakihi, saan ja julgen olla mina ise.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Isemõtleja
6 aastat tagasi

Olen Lihula koolis samuti tundnud kiusamist nii õpetajate, kui õpilaste poolt.Üheks põhjuseks oli minu vanemate rahvus(esivanemad vene juurtega).Nõuka ajal polnud kellelegi rääkida veel vähem abile või kaitsele loota.Mälestused sellest koolist on hinge jätnud sügava haava.

vastupidi
6 aastat tagasi

väga tihti ei ole neil keda kiusatakse midagi viga.See on õigustus ja vastutuse ära võtmine kiusajatelt.Äkki on nendel hoopis midagi väga viga ? kes annab kiusatavale õiguse solvata teist ?Võiks juba lõpetada selle süü otsimise mujalt….

kõigil oma koht
6 aastat tagasi

Koolikiusamine on olemas, on olemas olnud alati. Ma kiidan, et sellest räägitakse, ma tunnen heameelt, et seda püütakse vähendada. Ma tunnen kaasa neile, keda kiusatakse. Aga nüüd ütlen ma midagi, mis kõigile ilmselt ei sobi. Pisike annus sellest kiusamisest on süü ka ohvritel endil, väga tihti. Neil on miski, mis on pannud nende üle naerma või eemale hoidma. Olgu see iseloom, hügieen, agressiivsus… või teab mida veel. Pisiasju enda ümber, enda sees peab ka muutma võibolla seesama kiusatav. Suures plaanis püüame olla kahepoolselt sallivad, kõik me oleme erinevad ja peame üksteise kõrvel hakkama saama.

Mari
6 aastat tagasi

Sõida seenile! Ohvril EI OLE väga tihti mitte mingit süüd! Kas tõesti on meie ühiskonnas normaalne arvata, et kui ühele jõmmile kellegi juures midagi ei meeldi, siis see keegi peab ennast muutma hakkama? Päriselt?

respekt
6 aastat tagasi

tubli noor inimene ! Kui palju meil koolides seda teemat maha vaikitakse.Mingi ringkaitse käib.Keegi ei taha sellest rääkida,et ainult koolile probleeme ei tuleks.Selline on paraku meie ühiskond.Õnneks on julgeid noori,kes ausalt asjadest räägivad.

vatla külamehele
6 aastat tagasi

mis tähendab ära ole tossike ? Et kui sul pole muskleid,siis sind võib kiusata ja mõnitada ? palun jäta see loll jutt.Mitte miski ei õigusta kiusamist,mitte miski.Me kõik oleme erinevad…

Vatla külamees
6 aastat tagasi

Koolikiusu on alati olnud, kuid tuleb enda eest seista ja ennast maksma panna, mitte lasta kiusajatel enda peal välja elada. Kuni viienda klassini sain kogu aeg kolki ja kiusati koolis ning lausa pelgasin kooli. Kuid võtsin end käsile, hakkasin trennis käima, rahvastepall, kergejõustik, jalgratas, talvel uisutamine, suustamine ja toimus kiire areng ning võistlustel ja kooli kehalise tunnis tegin kiusajatele ära ning hakati respekteerima. Ei tohi tossike olla ja peale spordi on muidki võimalusi end koolis kehtestada.

Jäme
6 aastat tagasi

Ole mees ja astu enda eest välja või loobu munadest.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Jäme

Sina, “enda eest väljas munadega mees”, ei hakka iial mõistma “imelikke”,
enne kui nad sul nosplit selja taha ei löö?

Mari
6 aastat tagasi
Reply to  Jäme

Näe, astuski ju. Kirjutas oma läbielamistest ausalt ja avalikult. Sul nii palju mune on?

haapsalu
6 aastat tagasi

julge poiss,et selle teema üles võtsid.On seda kiusamist ka Haapsalu koolides olnud….

läänlane
6 aastat tagasi

Ole siis mees ja käitu nagu mees!!!

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  läänlane

Sina ei ole kindlasti mees.