Verekeskus kutsub läänlasi hingedekuul doonorina head tegema

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee


Foto: arhiiv

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama esmaspäeval, 20. novembril kella 10.30-14.30 Haapsalu Kultuurikeskuses toimuvale doonoripäevale.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit juhtis tähelepanu, et johtuvalt haiglate tellimustest vajavad täiendamist eelkõige 0, A ja B reesusnegatiivse ning A reesuspositiivse veregrupi verevarud.
„Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid, sest õnnetuste ja ootamatute saatusekäänakute eest ei ole meist keegi kindlustatud, sestap on meie üleskutse kõigile tervetele ja hoolivatele Läänemaa inimestele: tule ja kingi abivajajatele nende järgmine sünnipäev!“ ütles Saarniit pressiteate vahendusel.

Viimati käis Regionaalhaigla verekeskus Haapsalus 23. oktoobril, mil kohale tuli 76 läänlast,  kellest tervislik seisund lubas verd loovutada 68 doonoril. “Kogusime pea 31 liitrit hinnalist nestet,” ütles Saarniit.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta.

Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Saarniit selgitas, et iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab ka verekeskuse kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments