CV Keskus: süvenev tööjõupuudus vaevab kõiki sektoreid

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

Eesti suurima tööportaali CV Keskus.ee ja Palgainfo Agentuuri igasügisesest tööandjate uuringust selgus, et juba praegu tuntav tööjõupuudus on süvenev probleem. Järgneva kuue kuu jooksul sooviks uusi töötajaid värvata suurem osa uuringus osalenud ettevõtetest.

Tööjõupuudus on märkimisväärselt suurendanud ka tööandjate plaane palgatasemeid üle vaadata. Palgatõusu veavad värske uuringu alusel avaliku sektori tööandjad, kus 79% vastanutest plaanib lähiajal töötajate põhipalka tõsta.

„Käesoleva aasta oktoobrikuus osales meie iga-aastases, juba üheksandat järjestikust sügist korraldatud tööturu-uuringus, üle 800 tööandja erinevatest Eesti piirkondadest ja erinevatelt tegevusaladelt, kes annavad tööd kokku umbes 66 000 inimesele,“ ütles CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

Kaks kolmandikku vastanud tööandjatest soovib järgneva kuue kuu jooksul palgata uusi töötajaid ja pooled uusi töökohti luua.

„Enim on uute töötajate värbamisele avatud elektri- ja gaasivarustuse ning energeetikasektori tööandjad, kuid väga tugev nõudlus on ka IT-, turva-, tehnika ja majutuse tegevusaladel,“ lisas Henry Auväärt.

Sobivate töökäte leidmisega on Eesti tööandjad aga raskustes. Statistikaameti andmetel oli selle aasta teises kvartalis Eestis täitmata ligi 12 000 töökohta, mis oli viimase üheksa aasta suurim näitaja. Lisaks väheneb tööealiste hulk rahvastikuprognoosi andmetel demograafiliste muutuste tõttu iga aastaga 3000 – 5000 inimese võrra.

Auväärti sõnul on töökäte puudus väljendumas ka palgarallis.
„Nõudluse suurenemine on kasvatanud nii tööotsijate palgaootuseid kui ka pannud tööandjaid töötajate palgatasemeid üle vaatama. Samas ei tohi aga lasta tekkida illusioonil, et kõikide inimeste palk on kasvamas. Tööturu-uuringust joonistus selgelt välja, et palgatõus puudutab enim spetsialiste. Iga teine palgatõusu plaaniv tööandja kavatseb tõsta just spetsialistide palku,“ ütles Auväärt.

Valdkondade lõikes on palgatõusu planeerimas aga suurim arv avaliku sektori tööandjaid – koguni 79% avaliku sektori ettevõtjatest kavandab järgmise kuue kuu jooksul palgatõusu. Enam kui 60% tööandjatest on valmistumas palgatõusuks ka loodusvarade-, halduse- ja abitegevuste-, õigusala-, hariduse-, infotehnoloogia- ning mehaanika ja tehnika tegevusaladel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
absurd
6 aastat tagasi

ja kuidas mõõta riigikogulase panust töösse ? Tulebki vaadata inimmeste rahulolu,kui pole rahul nende tööga,siis tuleb neile palka tõsta ja korralikult.See juba tähendab,et riigikokku tulevad kõige targemad ja pädevamad.Ja kui jälle ei olda rahul,siis veel palka tõsta.Siis on seal tugev konkurents ja sinna saavad oma ala tipud.Just seda juttu rääkis eile lugupeetud poliitik TVs.

njah
6 aastat tagasi
Reply to  absurd

Lugupeetud poliitik ajas mulli! Valitsuse tegelik töö tehakse ju ära erinevates komisjonides. Riigikogu vaid hääletab nii nagu partei käsib. Mis erilist tarkust ja pädevust selleks küll vaja on?

Kont
6 aastat tagasi

Nagu me siit eelnevatel päevadel lugesime tõusevad palgad ainult neil, kes seda ise endale juurde määravad ja mitte vähe, näiteks 33% ühe korraga. Teised pühkigu oma suu puhtaks ja nühkigu miinimumi eest edasi.
Sealt ka see müstiline keskmine 1200€.

ikt
6 aastat tagasi

Pakume tööd puhastusteenindajale. Nõudmised kandidaadile: erialane kõrgharidus, pikaajaline töökogemus, pingetaluvus, sihikindel, lojaalne, täpne, korrektne, eesti-, vene-, inglise-, soome keele oskus, heas füüsilises vormis, ABCDE juhiload, väga hea arvutioskus s.h MS Office. Töötasu kuni 500.-
Ja siis imestatakse, miks kedagi ei leia…