Maris Sander: Kapten Zuzu – roheline

Maris Sander

info@le.ee

Maris Sander. Foto: erakogu

 

Maris Sander. Foto: erakogu

Mida toob poliitikasse Eestimaa Roheliste Erakonna kaasamine Tallinna linnavalitsusse, on kohalike omavalitsuste valimiste järel kuumim poliitteema pealinnas.

Tallinna linnapea Taavi Aas ja roheliste erakonna juht Züleyxa Izmailova ehk kapten Zuzu valmistasid üleeile Tallinna botaanikaaias koalitsioonilepingu sõlmimisega suure üllatuse paljudele. Riigikogu-välisel erakonnal on pealinna võimu juurde pääsemisest palju võita, sest enne Izmailova esimeheks valimist olid rohelised pikka aega täiesti marginaalsed. See on nende võimalus särada.

Züleyxa Izmailova peamine ülesanne linnavalitsuse keskkonna eest vastutava abilinnapea kohal on arendada inim- ja keskkonnasõbralikku linnaruumi. Haldusjuhtimine loodust säästvatest põhimõtetest lähtuvalt on tema töö lähtepunkt. Taavi Aas kommenteeris koalitsioonilepingu sõlmimist eksootiliste palmide all nii: „Loodame roheliste toega veelgi tugevdada keskkonnaalast mõtlemist Tallinna juhtimisel ja sel viisil edasi liikuda nii, et ühel päeval saaks Tallinn Euroopa roheliseks pealinnaks” Hea plaan!

Linnapea Taavi Aasale ja Keskerakonnale sümpatiseeris roheliste toetus nende sotsiaalsetele eesmärkidele ja tasuta ühistranspordile, mis ongi täiesti geniaalne idee. Rohelised aga soovisid omalt poolt lisada koalitsioonilepingusse punkti, millega võetakse eesmärk keelustada pestitsiidide kasutamine umbrohutõrjel. Taas mõistlik mõte, sest mürgid mõjuvad laastavalt putukate populatsioonidele, keda me ka linnakeskkonnas väga vajame.

Nagu ka Izmailova piduliku kätelöömise juures tõdes, on neile kõige keerulisem ja pakilisem probleem Reidi tee arendus Pirita ja sadama vahel. See saab Keskerakonnale ja rohelistele olema raske lakmustest. Kuidas muuta nii kauges arendusfaasis olev maanteeprojekt fantastilist mere äärt väärtustavaks tänavaks, kauniks mereäärseks promenaadiks? Kuidas muuta neljarealine rekatee projekt viimasel minutil tänavaks, kuhu inimesed armastaksid minna jalutama, rannakohvikusse sõpradega aega veetma ja rannaliivale päikest võtma? Isegi Tartu on lõpuks mõistnud inimeste soovi viibida veekogu läheduses ning jõe ääres on nüüd suviti mõnusad õuekohvikud! Loodetavasti avab selle suhtes oma silmad lõpuks ometi ka Tallinn.

Meie pealinna kesklinnas asuvale mererannale toovad inimese jalutama siiani kahjuks vaid kalaturg, traataiaga ümber piiratud Kalarand ja Patarei-tagune beetapromenaad. Linnahall ja Patarei vangla mõjuvad viimaste kohal kõrguva grandioosse groteskina, kopitavate monumentidena möödunud aegadele, mida me ikka veel mäletada ei taha ja käsitleda ei oska. Pirita promenaad on ikka selline, nagu ta on alati olnud. On väga oluline just praegu mitte olla rumal ja mitte muuta mereäär veel jubedamaks, kui see praegu on.

Keskerakonna ja roheliste koalitsioonilepingust võib leida ka punktid, mille järgi rõhutakse ühistranspordi ja rattateede võrgustiku arendamisele, lubatakse vähendada linnaasutuste fossiilkütuse kasutust ja süsisnikdioksiidi heidet ning luua kliimamuutustega kohanemise tegevuskava. Näiteks aitaks sellesse panustada linnajuhtide eeskuju auto asemel rattaga tööl käimises. Igapäevase jalgrattaga liiklejana olekski mul siinkohal üleskutse algatada kampaania „Linnapea jalgrattal”. Mida rohkem linnajuhte ja -ametnikke ise rattaga ringi liigub, seda paremini saavad nad autota liiklemise probleemid selgeks. Neid on väga palju.
Tervest sellest lepingust kumab läbi roheline valgus – keskendumine keskkonnasäästlikule linnaarendamisele, kus prügi saab sorteeritult ära visata kodu lähedal, lapsed õpivad juba lasteaia köögiviljaaias omale söögiks taimi kasvatama ja linnalist looduskeskkonda väärtustatakse, mitte ei lõhuta. Leping on Izmailova nägu.

Roheliste erakonna laiema poliitilise programmi sissejuhatuse saamiseks pange nüüd aga You Tube´s mängima tänavuste kohalike omavalitsuste valimiste kõige naksakam ja kummitamajääv valimisvideo: režissöör Rasmus Merivoo loodud laul „Kapten Zuzu”, mille esitab roheliste muusikaline kollektiiv „Neoonrohelised”. Merivoo on muuhulgas ka legendaarse lühifilmi „Tulnukas ehk Valdise pääsemine 11 osas” ja keskkonnahoiu teemalise haridussarja „Maa, armastan sind” autor. Roheliste valimisvideo on lahendatud legendaarse multifilmi „Kapten Planeet” ainetel. Nii, nagu selles multikas ühendasid kangelased oma jõud loodust hävitavate kapitalistidest kriminaalide vastu võitlemiseks, lõid nüüd rohelised ja Keskerakond oma alliansi Tallinnas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mnjah:)
6 aastat tagasi

Loo kirjutaja on kas “sinisilmne” või lihtsalt rumal. Esiteks on keskharidusega abilinnapea ebapädev nägema terviklikku pilti ning teiseks ei saa erakond olla lihtsalt usk vaid peab lähtuma analüütikast ja arvestama terviksüsteemiga. Inimlik lollus on ikka piiritu.