Läänlane Kataloonias: rahvas nõudis Hispaania lipu langetamist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Iseseisvuse toetajad Barcelonas Sant Jaume väljakul. Foto: Leidi Schmidt

Läänemaa ühisgümnaasiumi direktor Leidi Schmidt puhkas lõppeval nädalal Kataloonia pealinnas Barcelonas, kus nägi nii meeleavaldusi kui ka Hispaania keskvalitsuse politseijõudude tulekut.

Schmidt ütles Lääne Elul, et saabus Barcelonasse pühapäeval väikese kartusega, linn võttis reisiseltskonna vastu rahuliku saginaga.

„Esmaspäevast oli tänavatel siin-seal märgata politseinikke. Teise nädalapoole olime kogu aeg linnas ja aeg-ajalt jalutasime läbi ka omavalitsushoonete juurest, kus üksikud demonstreerisid oma toetust Kataloonia iseseisvusele ning reporterid olid kaameratega uudisteootel,” märkis Schmidt.

„Neljapäevast hakkasid lõunast päikesevõtmist segama linna kohal tiirutavad helikopterid,” lisas Schmidt.

Kataloonia parlament kuulutas reedel välja piirkonna iseseisvuse. Hispaania keskvalitsus otsustas seepeale kõrvldada Kataloonia valitsuse ametist, vallandas kohaliku politsei juhid ning asus provintsi juhtimist üle võtma.

„Reedel pärast Kataloonia parlamendi iseseisvuse poolt hääletamisest teada saamist läksime Barcelonas La Ramblal asunud korterist Sant Jaume väljakule. Esialgu oli seal mõnisada inimest ja näha olid mõned Kataloonia lipud, ootel reporterid ja uudishimulikud turistid. Väljakule  püstitatud laval oli suur ekraan ning aegajalt esines üks laulja,” meenutas Schmidt.

„Järgneva tunni jooksul täitus plats tihedalt rahvaga. Võeti üles ühislaulud, skandeeriti ja nõuti Hispaania lipu langetamist valitsushoonetelt. Rahvas, nii noored kui ka vanad, olid siiski rahulikud, ühtegi alkoholipudelit näha ei olnud. Nägin, kuidas vanemad inimesed üksteist toetasid, kordamööda kaasavõetud klapptoolil jalga puhkasid. Platsi turvasid politseinikud, kes rahva tegemistesse ei sekkunud,” märkis Schmidt.

„Lõpuks läks väljakul juba kitsaks, ja sõnakuuleliku turistina – kõrvade vahel välisministeeriumi hoiatus, et massikogunemistest tuleb eemale hoida, liikusime öömaja poole. Väljakust kaugemal oli rahulik linnamelu ning polnud aru saada, et midagi teisiti oleks,” lisas Schmidt.

„Hiljem nägime uudistest, et kusagil toimusid kähmlused ja ühe aknaklaasi nurka oli auk löödud. La Ramblal nautisid inimesed nagu tavaliselt oma õhtusööki ja meie tundsime end mõnusalt ja turvaliselt,” ütles Schmidt.

„Laupäeva hommikul läbi linna sõites, paistis Barcelona endiselt mõnusa ja rahuliku turistidelinnana. Ainult Girona lennujaama ees seisid juba soomuki juures teises vormis politseinikud,” lisas Schmidt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu toomas
6 aastat tagasi

Igasugune rahvaalgatus tuleb demokraatia kindlustamiseks juba eos likvideerida!Kõik peavad alluma vähemuse tahtele !