0

Erkki Bahovski: foie gras ja jõulukuusk – Eesti probleemid anno 2017

Erkki Bahovski, Diplomaatia peatoimetaja.
Erkki Bahovski. Foto arhiiv

Rakvere lihakombinaadi töötajate streigi juures hämmastas mind too kohmetu ja sõnaaher noormees, kes vastas „Aktuaalsele kaamera” küsimusele, miks ta streiki alustas.

Töö on pingeline ja olen üleni verega koos, vastas noormees. Ei mingit räuskamist, akende lõhkumist või poliitilisi loosungeid. Tõenäoliselt ei mahitanud keegi lihakombinaadi töölisi, streikima hakati omal algatusel. Muidu oleks ju võinud hakata streigiga pihta enne valimisi – küll siis oleks ilmunud kohale trobikond poliitikuid, kes oleks saanud tuua kuuldavale sajatusi töötajate ebaõiglase kohtlemise aadressil.

Kuid ikkagi – tollest noormehest enam hämmastas meie sotsiaaldemokraatide vaikimine. Peaks ju sotsiaaldemokraatia tähendama tööliste kaitsmist ja seismist paremate töötingimuste eest. Ma palun juba ette vabandust, kui juhtus vastupidine, aga minu jälgitud meediavoos ei näinud ma Rakveres ühtegi sotsiaaldemokraati. Muidugi on Rakvere lihakombinaat eraettevõte, mida ei saa sundida niisama palka tõstma, kuid moraalne toetus oleks olnud ka vajalik.

Selles valguses tasuks vaadata, missugused on meie sotside mured. Karusnahakasvatuse keelustamine, foie gras (kes ei tea, siis foie gras on kas pardi- või hanemaksast valmistatud toit, kuid probleemiks on lindude nuumamine spetsiaalse sööturi abil) ja loomulikult pirukate müümine koolipuhvetis. Kui paljud nendest teemadest haakuvad tööliste tasustamise ja töötingimustega?

Uskuge, meie sotside seas on palju tublisid ja häid inimesi. Tarku inimesi. Kuid Rakvere lihakombinaadi streigiga seoses tundub, et neile oleks hädasti vaja üht turjakat vatijopes Elmarit või Valerit. Kedagi, kes valju häält teeks ja tooks tegeliku Eesti probleemid sotsideni.

Poolakad leidsid kunagi sellise mehe. Tema nimi on Lech Wałęsa. Kraanajuht Anna Walentynowiczi vallandamine Gdanski laevaehitustehases 1980. aastal pani tegutsema Wałęsa ja nii sündis Solidaarsus, mis valitses tegelikkuses Poolat kuni 1981. aasta lõpuni. Solidaarsuse leeki lämmatada päriselt ei õnnestunudki. Nõukogude võim oli Solidaarsusega püsti hädas, sest ei saanud rakendada tavalist retoorikat kapitalistidele käsilasteks olemise kohta. Sellepärast, et Solidaarsus isekaitses tööliste huve, erinevalt nõukogude ametiühingutest. Igaüks, kes on nõukogude ajal elanud, teab, millega ametiühingud tegelesid. Paralleel meie sotsidega on paraku tekkimas.

Rakvere lihakombinaadi streigi valguses ei pääse mööda ka tõigast, et juhtunu meenutab vägagi koloniaalset ekspluateerimist (näete, olen omandanud marksistliku sõnavara). Ida-Euroopa neegrid pandi jälle tööle. Poleks imestada, kui soomlastest omanikud kaaluksid lihatootmise viimist kuhugi veel odavamasse kohta, kui hüüded palgatõusuks Eestis ei taha lõppeda. Me ei ole tõesti igav Põhjamaa, kus on kõrgete maksude poliitika (jah, me oleme sinna teel), kuid kus on ka kõrge elatustase ja kõrged palgad (me ei ole sinna teel). See tähendab ka, et ei ole mõtet kopeerida Eestisse Põhjamaade probleeme.

Minu kolumni esialgne plaan piirdus vaid sotsidega (sest retoorikas samuti tõrjutute eest seisvast Keskerakonnast pole isegi mõtet kirjutada, kuna nad ei tee enam ammu seda, mida räägivad), kuid siis saabus uudis Rakvere jõulukuuse kohta. IRLi, Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioon Rakveres on otsustanud kaotada maailmas laineid löönud jõulukuuse installatsiooni, asendades selle traditsioonilise jõulupuuga. Tõesti, muud ei oska öelda, kui et sotside foie gras’ kõrvale tuli Rakvere jõulukuusk.

Mõlemad – nii foie gras kui ka jõulukuusk –peegeldavad paraku eemaldumist inimeste muredest ja oma paralleeluniversumi loomist. Selle loomine on ju lihtne:juhi tähelepanu kõrvale. Mis veelgi tähtsam: lihtne on saada ka selle universumi direktoriks.

Võttes maha Rakvere jõuluinstallatsiooni, saab näidata oma kõikvõimsust selles pisikeses segmendis, mida keegi kontrollib. Kas Rakveres on tõesti kõik muud asjad nii korras, et vaidlema peab üksnes jõulupuu pärast? Nõukogude ajal jälgiti täpselt, et kuusepuu oleks avalikus kohas tingimata pärast jõule, s.t üksnes uusaastapeoks. Nüüd hakkame sinnapoole tagasi liikuma, ainult et teisest otsast. Et kui keegi märkab Rakveres jõuluinstallatsiooni, andku võimudele teada. Või kas hakatakse Rakvere koolides kontrollima, kas keegi tegi jõuluinstallatsiooni? Päris hirmutav väljavaade.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz