Pea iga teine tööandja valmistub töötajate palku tõstma

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arvo Tarmula


Foto: Arvo Tarmula

Eesti suurima tööportaali CV Keskus.ee ja Palgainfo Agentuuri värskest tööandjate uuringust selgus, et 46% tööandjatest plaanib tõsta töötajate palgataset. Uusi töökohti soovitakse luua igas teises ettevõttes ja 72% tööandjatest kavatseb värvata lisatööjõudu.

„Üheksandat järjestikust sügist korraldatud tööturu-uuringus on tänase seisuga osalenud erinevatest piirkondadest ja tegevusaladelt üle 500 tööandja, kes annavad tööd umbes 40 000 inimesele,“ ütles CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

Ligi pooled uuringus osalenutest (46%) plaanivad tõsta lähiajal töötajate põhipalkasid, mis näitab Auväärti sõnul, et suur osa tööandjatest tunnetavad jätkuvalt palgasurvet ja kavatsevad töötajate ootustele vastata. Möödunud aastal plaanis palgatõusu kolmandik (33%) tööandjatest.

„Kõigil oma organisatsiooni töötajatel soovib lähiajal põhipalka tõsta 16% vastanud tööandjatest. Teistes uuringus osalenud ettevõtetes puudutab kavandatud palgatõus osasid töötajate gruppe või üksikuid töötajaid. Tööandjate plaanitav palgatõus jääb enamasti 10% piiridesse,“ lisas Auväärt. „Ligi kolmandik (29%) tööandjatest ei kavatse palkasid muuta,
neljandik (25%) ei ole täna veel palgamuutuste osas oma otsust langetanud ja väike osa (0,4%) tööandjatest plaanib palku hoopis langetada, mis puudutab aga ainult üksikuid töötajaid.“

Auväärti sõnul on tööotsijate palgaootused kasvanud, kuid samaaegselt on kasvanud ka töötajate rahulolematus oma põhipalgaga, mis avaldab tööandjatele tugevalt survet palgatasemete korrigeerimisel.

Uusi töötajaid plaanivad järgneva kuue kuu jooksul palgata 72% tööandjatest ja lisatöökohti soovitakse luua igas teises ettevõttes.
„Tööandjate kõrgele tööjõuvajadusele avaldab kindlasti mõju ka töötajate erakordne liikuvus tööturul – kevadel Palgainfo Agentuuri, CV Keskuse ja teiste partnerite poolt korraldatud uuringus leidsid koguni 72% vastanutest, et on avatud uutele tööpakkumistele. Vabade ametikohtade arv võib järgmisel poolaastal kasvada, kuna tööjõupuudusest tulenevalt jääb Eesti tööturg lisatöökohtade täitmisega hätta,“ rääkis Auväärt.

Uuringu lõplikud tulemused, mis aitavad analüüsida palgatrende ja tööandjate
värbamisvajadusi valdkondade lõikes, selguvad novembri keskel. Tööandjad saavad anda oma panuse uuringusse kuni 31. oktoobrini.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
poodleja.
4 aastat tagasi

Palgad küll tõusevad,mis on iseenesest väga hea. ..ja samas hinnad ka liiguvad ülespoole. Tulemus on lõpp kokkuvõttes ikkagi stabiilne ehk ei miskit märkimisväärset edasiminekut ostujõus.

Pagarid
4 aastat tagasi

Kahjuks minu tööandja sellesse ei puutu. Vähemalt pole ei esimene ega kolmas. Seega meil palgatõusu lootust pole.