Galerii: Ridala kirikuaia puud eemaldati ainulaadse masinaga

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Fotod: Arvo Tarmula

 

Sel nädalal sai Ridala kiriku juures näha Eestis ainulaadset teleskooplaadurit, mis tõstis kirikuaias kasvavad puud üle kiviaia jupphaaval välja.

Kiriku ida- ja lõunaküljel kasvavad kümme saart ja ühe pärna eemaldas OÜ Arborest juhataja Heiki Hanso Eestis ainulaadse teleskooplaaduriga.

Ridala kirikuõpetaja Küllike Valk ütles, et kivikiriku seinad vajavad õhku ja nii kõrget haljastust ei tohiks hoone ümber olla. Vanad saared olid aastate jooksul lükanud kaldu kiviaia kiriku ümber. Peale selle oli puid kahjustanud saaresurm, mis viimasel kümnendil Lääne-Eestis ja ka mujal puid laastab. Hanso sõnul on saaresurm hävitanud puid parkide kaupa, näiteks Kuressaares.

„Inimesed vaatavad sageli kändu ja imestavad, et miks võeti maha täiesti terve puu. Aga haigus algabki kõrgemal, ohtlik koht on nelja-viie meetri peal näha,” näitas Hanso puruseks moondunud sisu ülaltpoolt võetud tüvejuppidel. Just sellest kohast võibki puu murduda.
Veebruari lõpus lasi kogudus eemaldada seitse puud ka kiriku loodenurgast. „Kui enne seda oli kirikus niiskustasakaal 93 protsenti, siis nüüd on see 72 protsenti,” selgitas Valk töö kasu. „Ja torm oleks nad varsti ümber lükanud.” Varem hoonet kahjustanud põhjaküljel vohanud rohevetikas on nüüdseks kuivanud.

Valk ja Hanso kinnitavad, et puud oleks pidanud maha võtma 50 aastat tagasi. Ka kirikuaia hobukastanid, vahtrad ja jalakad on plaanis paari aasta jooksul eemaldada.

„Kogume raha ja vaatame, kuidas edasi,” ütles Valk. „Küllap jääb midagi ilu jaoks, aga kõrgeid puid ei jäta.”

12 aastat arboristiametit pidanud Heiki Hanso kirjeldas, et kui Ridala kirikuaias tehtud töö võtta ette nii nagu enne masina soetamist kaks kuud tagasi, oleks kohal kolm-neli meest ja toimuks suur köite ja julgestusega mässamine.

„Töö, mille nüüd teen paari tunniga, võtaks aega pool päeva, seda saaks teha ainult sobiva ilmaga ja see oleks takkapihta ohtlik. Suure meeskonna töö teen nüüd üksi ära,” ütles Hanso mugavasse turvakabiini ronides.

Käsitöö jääb muidugi alati alles, selgitas Hanso. Kaugetesse paikadesse treileriga viidavat, lähemale aeglaselt sõitvat masinat on hea kasutada just raskesti ligipääsetavates kohtades ning paikades, kus saagides kukkuvad oksad võivad ohustada inimesi, sõidukeid, maju või mälestisi. Või kui näiteks tormi murtud puu on kukkunud katusele, ei lõhu puu eemaldamine „raierobotiga” hoonet rohkem.

Ka Ridala kirikuaia puid oli hea eemaldada väljastpoolt aeda, et mitte kahjustada kultuuri- ja ajaloomälestisena arvel olevaid hauatähiseid.

Liisitud teleskooplaadur ehk raierobot keerleb keskelt nagu kraana, selle tõstekõrgus on 27 meetrit. Masin maksis 250 000 eurot ja kaalub 19 tonni. Teist selletaolist Eestis praegu ei ole.

Arborist sai puid eemaldama hakata pärast seda, kui töö tellija Ridala kogudus ja muinsuskaitseamet olid läbi rääkinud ja oma soovid kooskõlastanud.

„Nüüd ootame häid ideid, mida eemaldatud puudega teha, et saaks osagi tööraha tagasi,” ütles kirikuõpetaja. Ta ei teadnud veel, kui palju töö maksma läheb. „Ikka tuhandeid,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments