Politseinik peab valeotsuse eest 4000 eurot trahvi maksma

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Pärnu maakohus mõistis politseinik Marite Oidjärve süüdi väärteomenetluses teadlikult valeotsuse tegemises ja määras talle karistuseks rahalise karistuse 200 päevamäära ehk 4000 eurot, teatas Pärnu maakohtu pressiesindaja Jaanika Lusti. Peale selle tuleb Oidjärvel maksta üle tuhande euro menetluskulu.

Oidjärv jäi süüdi selles, et töötades Haapsalu politseijaoskonna patrullpolitseinikuna tegi ta mullu 14. veebruaril väärteoasjas vale otsuse, mõistes Ukraina kodanikule Oleg Danilenkole 60 eurot trahvi selle eest, nagu oleks Danilenko lõhkunud jalahoobiga Haapsalus Lemoni ööklubis peegli. Puudusid aga igasugused tõendid selle kohta, et Danilenko oleks peegi lõhkunud. Danilenko ise oli korduvalt öelnud, et ei mäleta peegli lõhkumist, ning tunnistajad ja tõendid kinnitasid, et mees kukkus peegli katki, mitte ei lõhkunud seda. Juhtunust on möödas poolteist aastat, valeotsust hakati uurima mitu kuud pärast Danilenko surma.

„Kiirmenetluse kohaldamise üheks eelduseks on, et väärteo toimepanemise asjaolud on selged. Oidjärv menetlejana ei kogunud täiendavaid tõendeid. Oidjärve enda sõnade kohaselt kasutas ta otsuse tegemiseks menetlusvälist infot, mille põhjal aga karistamisotsust teha ei tohi,” ütles Pärnu maakohtu kohtunik Piia Jaaksoo.

Kohtuotsust on õigus 15 päeva jooksul kaevata Tallinna ringkonnakohtusse.

Oidjärv ütles Lääne Elule, et ei soovi kohtuotsust kommenteerida.

Oidjärv töötab Tartu politseijaoskonnas väärteomenetlejana. „Kuni kohtuotsuse jõustumiseni on ta ametis. Kui otsus jõustub, siis tuleb ta ametist vabastada,” ütles Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
...
6 aastat tagasi

Õiglane otsus erapooletu kohtuniku poolt!

Haaaa karma
6 aastat tagasi

Ka mind on se tegelane trahvinud ja hiljem kohtus kaotajaks jäänud. Mulle meeldib rsk!

?
6 aastat tagasi

Arvad, et asi oli ikka nii, et nägu ei meeldinud ja sai trahvi?

prrr
6 aastat tagasi

Süüdimõistetu on siin erinevate sõprade abil eetri täis kirjutanud. Iga veidigi juurat tundev inimene teab, et menetlusvälise info põhjal ei saa otsust teha. Ja see, kas kannatanu on täna elus või surnud, ei mängi mingit rolli. Küsimus on politseiniku seadusevastases käitumises. Homme vaatab õues naabrit, nägu ei meeldi ja vormistab kohe otsuse. Ilma tõenditeta.

Arnold
6 aastat tagasi

Jah. Sellist otsust poleks küll oodanud. Tavakurjategija peab ikka hulga asju toime panema, et sellise karistuse saada.

oi
6 aastat tagasi

Kogu see juhtum tundub ikka vägagi ärategemisena, pastakast väljaimetuna. Sisekontrollile pole vist enam midagi targemat teha ja eks enda olemasolu peab ikka kuidagi õigustama. Ootan huviga asjade edasist käiku, ringkonnakohtusse läheb see asi niikuinii, kas ka Riigikohtusse, on sealse loakogu otsustada.

mats
6 aastat tagasi

No ei saa ma aru ,mis vahe on jalaga või peaga lõutud peeglil!!!!
Peegel on ju katki.
Kes tegi,või kes aitas teda,selles on küsimus.
Aga nagu sellistel puhkudel ikka, olid kõik puu otsas.
Jälle on politseinik süüdi,TULE TAEVAS Appi!
Mina soovitan kodus olla,kui ei oska avalikus kohas käituda.

programm
6 aastat tagasi

lihtsalt iga juhmakas võib saada politseinikuks.

Ebareaalne
6 aastat tagasi

Kõik need politseinikud, kes on kiirmenetluse otsuseid juba teinud ja kelle otsuseid on kohtu poolt muudetud, peaksid värisedes ootama, millal sisekontroll üle kuulama tuleb ja mil prokurör süüdistusega kohtusse pöördub.
Tegemis hetkel 100% analoogse juhtumiga! Miskit on mäda meie “õigus”riigis!!

Ebareaalne
6 aastat tagasi

Kui mina oleksin politseiametnik, siis ma ei julgekski kiirmenetluse otsust teha, sest kui menetlusalune isik selle kohtusse kaebab ja kohus otsus muudab, siis olen ma ju politseinikuna automaatselt TEADLIKULT JA TAHTLIKULT vale otsuse teinud! Tuletame meelde, et selke keissi puhul oli otsus jõustunud ja menetlusalune isik surnud!!