Haapsalu haigemajas algab ümberehitus, kiirabi kolib veetorni kõrvale

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Lemmi Kann

Kiirabi

Läänemaa haigla juurde senisesse kohta jääb septembri keskpaigast vaid üks kiirabiauto, mis parajdagu varus on. Foto: Lemmi Kann

Kiirabi kolib septembri keskel haiglast ära kunagise Pipi pansionaadi majja.

Et sügisel algab Läänemaa haiglas tervisekeskuse ehitus, peab kiirabi selleks ajaks majast välja kolima. Läänemaa haiglale kuuluv EMO ehk erakorralise meditsiini osakond jääb haiglasse edasi.

Läänemaa kaht kiirabibrigaadi majandab Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH). PERHi kiirabikeskuse juhataja dr Arkadi Popov selgitas, et koos Haapsalu linnavalitsusega vaadati ja arutati mitut varianti, kuid leping sõlmiti Posti 37 majas asuvate ruumide peale. Põlised haapsallased kutsuvad seda maja seal varem tegutsenud majutusasutuse järgi siiani Pipi pansionaadiks.

„Kolime Posti 37 maja teisele korrusele, üürileping on allkirjastatud, tagasiteed ei ole,” ütles dr Popov. „Logistiliselt tundus see lahendus meile parim.”

Kiirabibrigaadi asukoht kesklinnas on Popovi sõnul isegi parem kui haigla juures, sest saab kiiremini reageerida. 

Kiirabibrigaadidele on tähtis, et töötajail oleksid omaette ruumid ja autod seisaksid hoovis, mitte tänaval. Autod peavad saama elektritoidet, sest akud ja aparatuur peavad olema laetud. Parklasse peab mahtuma kolm kiirabiautot: kaks on töös, üks varus. Popovi sõnul pole veel otsustatud, kas varuauto hakkab seisma uues kohas või haigla juures.

Kiirabiruumide tarvis käib väike ümberehitus: vaja on üht meeste- ja teist naistetuba ning väikest laoruumi. Kogu aeg on tööl kaks brigaadi, kokku kuus inimest. 

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman ütles, et kiirabi tarvis vaadati üle mitu maja: päästeteenistus Tööstuse tänaval, Lihula maantee 3, kontorihoone Jaama tänaval ja postimaja. 

Korteriühistu kardab häirimist

Kiirabi tulekust olid häiritud Posti 39 (veetorn) korteriühistu elanikud. Kardeti, et väljakutsele sõitvad autod tekitavad lärmi ja vingu. Ka ei olnud ühistu nõus, et kiirabiautod sõidavad välja nende parkla, st Niine tänava kaudu.

Popovi sõnul lubas üürileandja teha väikese lisatee parkimisala ja Posti tänava vahele, et autod saaksid maja kõrvalt otse Posti tänavale sõita. Selle variandi nõrk koht on väljasõidu ohutuse tagamine, eriti ajal, mil linna peateel on tihe liiklus.

„Väljasõit on ohtlik,” möönis ka Vikman. „Peatänav, jalakäijate ülekäik lähedal.” Vikmani sõnul on hea, et hoovist välja sõites ei ole autol kiirus kuigi suur.

Sireenide ja muu võimaliku häirimise kohta ütles Popov, et sireeni ja vilkureid kasutatakse ainult kahe kõige kõrgema astme väljakutse korral, koodnimedega Delta ja Charlie.

„Öösel me enamasti kohe alguses sireeni ei kasuta, see tuleb kõne alla vaid erijuhul,” kinnitas Popov. „See on siis, kui keegi on väga suures ohus.”

Päeval oleneb sireeni kasutamine liiklusest.

Kiireid kutseid on 50–60 protsenti. „Ei saa öelda, et neid on vähe, aga lähtume sellest, et ilma suure vajaduseta me sireeni ei kasuta,” ütles Popov. Kolmandik kutsetest on Bravo-kutsed, mis ei vaja sireeni kasutamist.

Posti tänavale välja sõitev auto võib häirida ka tänava äärde jääva välikohviku terrassi külastajaid. Vikman lootis, et autod välikohvikut väga ei sega, terrass on töös kolm kuud aastas ja ainult päeval. 

Popov kinnitas, et kui kellegi elu või tervis on ohus, peab kiirabi kiiresti reageerima, tegutsema oma reeglite kohaselt, „kuid me ei hakka oma õigust kuritarvitama”.

Ühe brigaadi kohta tuleb päevas 10–14 väljakutset, kuid kõik need ei pruugi startida Posti tänavalt. Väljakutse võib tulla, kui auto on patsiendiga haigla juures või tagasiteel. 

Inimesele, kes vajab kiirabi, ei muuda uus asukoht midagi. Uus koht tähendab vaid, et kiirabiõed, autod ja autojuhid asuvad teises kohas. „Kõik muu jääb, nagu oli,” sõnas Popov.

Algab tervisekeskuse ehitus

Kiirabi peab Läänemaa haiglast välja kolima, sest sügisel algab perearste koondava tervisekeskuse ehitus ja kiirabi ruumid jäävad ehitusele ette. Haigla ravijuht Kai Tennisberg selgitas, et polikliiniku osa kolitakse soklikorruselt esimesele korrusele. Sellelt korruselt peab kiirabi ja haigla administratsioon ära kolima. Esmalt kohandatakse esimene korrus polikliiniku tarvis, siis algab soklikorrusel tervisekeskuse ehitus.

Tennisbergi sõnul tuleb administratsiooni kolimine septembris. Kiirabi pidi esialgu välja kolima septembri esimesel nädalal, kuid sai siis paar nädalat juurde. 

„Meie oleme valmis, et kiirabi tuleks pärast remonti haigemajja tagasi,” ütles Tennisberg. Ehitus võib aega võtta 1,5 aastat.

Popovi sõnul on neil üürileping Posti 37 kasutamiseks 31. detsembrini 2018. „Loodame, et selleks ajaks on haiglas uued ruumid valmis ja me kolime heameelega tagasi,” ütles Popov. „Usun, et meie väike ümberkorraldus ei too kaasa märgatavaid muudatusi ei naabritele, linlastele ega teenusele.”

 

 

Kiirabiväljakutsed

Esikohal on traumad: kukkumised, murrud, haavad. Teisel kohal  on kõhuvalu, siis valu rindkeres, õhupuudus, rütmihäired jms.

30 protsenti väljakutsetest on lihtsamad Bravo-kutsed. Need on kutsed, mille puhul saaks aidata perearst või inimene ise EMOsse pöörduda. Alati ei ole see aga võimalik: perearst nädalavahetuseti ei tööta, kaugema kandi inimesel ei pruugi olla sõiduvõimalust, eriarsti juurde on pikk järjekord jne.

40 protsenti väljakutse teinuist hospitaliseeritakse, 60 protsenti jääb koju.

PERHi kaks kiirabibrigaadi teenindavad tervet Läänemaad, aga käiakse ka Märjamaal, kui sealne brigaad on hõivatud; käiakse Tallinnas, kui on vaja kedagi kõrgema etapi haiglasse; kiiriabi sõidab ka surma konstateerima.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
113
6 aastat tagasi

Ja kutsele hakkavad minema mööda tuletõrje metall treppi,kas see on ikka normaalne.

Madis
6 aastat tagasi

No näed, kreeka restorani terass on lammutatud, sinna siis tulebki parkala kiirabile.

113
6 aastat tagasi
Reply to  Madis

ära ole kindel tundub et kreeka restoran paneb lihtsalt uksed kinni

ka
6 aastat tagasi

r-kioskisse võiks ära mahutada, suur parkla kõrval

113
6 aastat tagasi
Reply to  ka

kuule ka äkki sa peaksid kontrollis käima ja siis neeme teele minema oma lolli jutuga

Kurg
6 aastat tagasi

Metsamajandis on vabu ruume. Küsige reinu või anksi))

Tuuleiil
6 aastat tagasi
Reply to  Kurg

Linnaviletsuse maja seisab enamus aja tühjana. Miks sinna ei panda kiirabi?
Valimiste ajal on isegi valvur majast ära nänni jagamas.

Luik
6 aastat tagasi

Nüüd läheb vangla remonti ja ajutiselt tuuakse retsid algkooli. Vägistajad saavad omad ruumid ja tapjad omad ruumid.

A
6 aastat tagasi

Tubli M, igaühega meist võib juhtuda õnnetus ja olge õnnelikud, et Haapsalus on kiirabi ja inimesed, kes suudavad elusid päästa.

M.
6 aastat tagasi

MIKS OLETE NII ÖELAD.ME KEEGI EI TEA MILLAL KIIRABI VAJA ON. KELLEL EI MEELDI KATLAMAJA KELLEL EI MEELDI KIIRABI.KATLAMAJAST TULEB VINGU .KIIRABI ANNAB SIREENI. ELAGE OMA ELU..MIKS OLETE INIMESED NII VINGUJAD JA ÕELAD.

tohoh
6 aastat tagasi

veetorni elanikud kardavad suitsu ja lärmi, traktoritega veetakse haigeid? Mis PERHI kõrval elavad inimesed tegema?
Tulge maapeale tagasi, loodame et te ise abi kunagi ei vaja

ohoh
6 aastat tagasi
Reply to  tohoh

Ärge kohe kõiki nüpeldama ka hakake. Eks inimesed on natuke ebakindlad, arvates ,et kas paremat kohta polnud leida. Ega keegi pole abi vastu. Ma isegi mõtlesin, et kuhu need kiirabiautod sinna veel pargitakse.
Alati tuleb oma mõte õigel ajal välja öelda.

Väljasõit on ohtlik,” möönis ka Vikman. „Peatänav, jalakäijate ülekäik lähedal.” Popovi sõnul lubas üürileandja teha väikese lisatee parkimisala ja Posti tänava vahele, et autod saaksid maja kõrvalt otse Posti tänavale sõita.

Ja siin peab tunnustust avaldama hoopis üürileandjale, kes on igati vastutulelik olukordade lahendamisel.

113
6 aastat tagasi
Reply to  ohoh

huvitav kuda see lisa tee välja näeb ,mööda kõnniteed või.

Praegune kiirabi naaber
6 aastat tagasi

Kiirabi ei pane kohe oma ukse all sireeni peale, võibolla ainult vahel harva kui on vaja, et tee vabastataks. Ma pole selle pealegi tulnud, et kedagi võiks kiirabi kõrval elamine häirida, nende liikumist ei pane tähelegi, ärge muretsege.

113
6 aastat tagasi

nüüd hakkab kohe panema et peatänavale välja sõita ,sest muud varjanti pole ,huvitav kas see Popov ka on seal pipis kohapeal käinud et naa tarka juttu ajab et kõik nagu hästi ja koht super .

Lugenu
6 aastat tagasi

Mitu korda aastas seda ehitust tehakse? Lollidemaa https://online.le.ee/2017/04/13/198522/

KäsnaKalle
6 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

no ikka mitu mitu korda. Raivo si oma noosi sealt kätte ja nüüd on teiste kord.

juss
6 aastat tagasi
Reply to  KäsnaKalle

Õppige loetust aru saama!
Inimesele, kes vajab kiirabi, ei muuda uus asukoht midagi. Uus koht tähendab vaid, et kiirabiõed, autod ja autojuhid asuvad teises kohas. „Kõik muu jääb, nagu oli,” sõnas Popov.

Velirand to Lugenu ja KäsnaKalle
6 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

Loodan, et teil ei lähe vaja erakorralise meditsiini osakonna ega kiirabi abi, kuna te kumbi ilmselt ei tea, mis neil vahet on.

Lugenu
6 aastat tagasi

Tean küll! EMO-s on “Tarkade arhitektide ja nõuandjate abiga lahendatud asi nii, et erakorralise meditsiini osakond on nüüd isoleeritud, inimestel on mõnus koht, kus istuda ja oodata.” Kiirabi peab aga (kodus/linnapeal) ootama.

Velirand+to+Lugenu
6 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

Endiselt ei tee vahet, et EMO ja kiirabi pole üks ja sama asi?
Ega kuulu isegi ühele ja samale asutusele?

juss
6 aastat tagasi

kuugel:
Erakorralise meditsiini osakond (EMO) — haigla liikide nõuetele vastava aparatuuri ja sisustusega haigla osakond, kus osutatakse kõiki erakorralise meditsiini tervishoiuteenuseid.

Kiirabi — ambulatoorne tervishoiuteenus eluohtliku haigestumise, vigastuse või mürgistuse esmaseks diagnoosimiseks ja raviks ning vajaduse korral abivajaja transpordiks haiglasse.

Kiirabibrigaad — kolmeliikmeline erakorralise meditsiini alase ettevalmistusega isikute rühm, kes osutab kiirabi. Kiirabibrigaadi liikmeks võivad olla erakorralise meditsiini arst või anestesioloog ja erakorralise meditsiini õde ning kiirabitehnik.

KäsnaKalle
6 aastat tagasi

On läinud vaja seda abi aga tark läheb pealinna EMOsse kui elada tahab.