Galerii: Aafrika rand sai uue eksponaadi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 32

Alates tänasst seisab promenaadi mänguväljakul marabuude, krokodilli ja merilõvi seltsis „Miki-hiire moodi hiir“, nagu puuskulptuuri autor Tiit Moor oma järjekordset lapsukest tutvustas.

Päris Miki-hiireks ei saa uustulnukat nimetada, sest selle populaarse tegelaskuju autoriõigused kuuluvad Disney-stuudiole. Moori jaoks oli skulptuuri tegemisel aga eeskujuks taas legendaarse Haapsalu skulptori Roman Haavamäe taies.

Rõõmsavärviline suurte kõrvadega hiir on eriline veel selle poolest, et puu, millest see välja on saetud, on tuttav kõigile, kes Haapsalu piiskopilinnuses käinud – see on tehtud 116aastasest hiigelsuurest saarepuust, mis eelmisel aastal maha võeti, kuna muutus ohtlikuks. „Mulle väga meeldib see mõte, et sain väärikale vanale puule uue elu anda,“ ütles Moor.

Uustulnuka pakkis koos Mooriga kilest lahti Haapsalu linnapea Urmas Sukles ja neid abistasid sealjuures mudilased, kellele hiir väga meele järele oli. 

Moor palus lastel arvamust avaldada, kelle kuju nad järgmisena Aafrika rannas näha tahaks. Tellimusi tuli lõvist vihmaussini.

Tiit Moor andis eelmisel aastal lubaduse, et igal aastal lisandub rannale mõni uus skulptuur ja kinnitas taas, et lubadus peab endiselt. Küsimus on tema sõnul vaid selles, millise vahva tegelase poole süda kisub.

Fotod: Arvo Tarmula

Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula02 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula03 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula05 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula06 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula07 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula08 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula09 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula10 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula11 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula12 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula13 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula14 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula15 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula16 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula18 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula19 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula21 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula22 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula23 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula25 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula26 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula27 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula29 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula30 Tiit Moori Miki-hiir Aafrika rand Foto Arvo Tarmula31

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Küsiks
6 aastat tagasi

Sukles, ära palun solvu, et küsin, aga palun vasta – mismoodi ikkagi toimub avalikus ruumis taieste paigaldamine? Kas oled see sina, kes otsustab, kes võib paigaldada, mida võib paigaldada ja annad ka hinnangu nendele “kunstiväärtustele”? Tuntud skulptoril Kangrol oli soov Valge Daami jäädvustamiseks skulptuuri, aga seda luba ta linna “kultuurikomisjonilt” ei saanud.

uuriks
6 aastat tagasi

Kas need taiesed on eraisiku kingitused linnale ja võetud arvele ehk siis linnaomandis või eraomandis.
Kui eraomand, siis kas see vastab linna heakorra jt eeskirjadele avaliku maa kasutamise sihipärasuses.
Teiseks ehitusteatise , kasutusteatise vajalikkus, miljöö alale rajatise püstitamise õiguspärasus

Küsija
6 aastat tagasi

Kas Aafrika randa võib iga “skulptor” oma taiese paigaldada või selleks peab kuuluma volikogu koosseisu, kandideerima valimistel volikokku või olema Suklesele lähedal seisev inimene?

põline+mudaküla+elanik
6 aastat tagasi
põline+mudaküla+elanik
6 aastat tagasi

äge linnapea, nn. laste sõber. Nurme lasteaia lasteretk linnaparteikomitee ees meelt avaldas, siis laste kaasamine polnud sobilik. ( LE arhiivist koos piltidega).

Eesti+Vabaks
6 aastat tagasi

Aga kuhu jääb Kalevipoeg? Ja Mõhk? Ja Tölpa?

mina
6 aastat tagasi

Eestimaal võiks eksponeerida ikka meie raamatukangelasi nagu Lotte, Kunksmoor, Nukitsamees……..

Pakasuha - on selle asja nimi
6 aastat tagasi

Jälgid on meile türannide troonid,
püha meil orjade valu ja piin;
rahvaste verega määritud kroonid
vaenlaste veresse matame siin.
Armuta tasu rõhujad saagu,
kadugu kurnajad, suregu sund;
maha! kes toitvad end töörahva higist,-
ligi on võidukas pääsmisetund.

Õnne!
6 aastat tagasi

Isegi need MM kõrvad on patendeeritud tegelikult.

Ivo
6 aastat tagasi

Klaabu või Muhv või Nukitsamees oleks paremini sobinud aga kiidame heaks!