Täismahus: Noarootsi ühendustee rajamine maksaks 15 miljonit eurot

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Aivo Hirmo (2) Foto: Urmas Lauri

Noarootsi abivallavanem Aivo Hirmo mitu aastat kestnud töö tammi ehitamise nimel on lõpuks saanud analüüsina paberile. Foto: Urmas Lauri

Veidi üle kahe kilomeetri pikkuse Noarootsi ühendustee rajamine läheks maksma 15 miljonit eurot, näitab värske analüüs.

Noarootsi tammi ehitus on viimase saja aasta jooksul juba kolmandat korda tõusnud laineharjale. Praegu on valmimas ühendustee analüüs, peatselt tuleb selle avalik esitlus. Eelmise aasta lõpus sõlmisid Lääne maavalitsus, Noarootsi vallavalitsus ja Ridala vallavalitsus lepingu Noarootsi–Uuemõisa silla tehnilise teostatavuse analüüsiks. Analüüs telliti firmalt Skepast & Puhkim OÜ ning selle esialgne variant valmis aprillis. Analüüsiti praegust liiklust ja prognoositi sillaliiklust, valiti ka teetammi ja silla trass.

3000 eurot

Noarootsi vallavanem Triin Lepp ütles volikogule sillast rääkides, et ühendustee analüüsi tutvustus läks vallale maksma 3000 eurot, selle rajamine maksaks aga 15 miljonit eurot. Noarootsi abivallavanem Aivo Hirmo ütles, et analüüsi valmimine on lõppjärgus. Kolme trassivariandi hulgast on valitud üks, millele tehakse tehniline analüüs ja eskiis. Rohkemast on Hirmo sõnul praegu veel vara rääkida, sest analüüsi teostajalt pole tööd veel vastu võetud.

Lääne Elule teadaolevalt eelistab vallavalitsus ja ka analüüsi tellija lühimat, 8,5 kilomeetri pikkust trassi, mis läheks Uuemõisast joonelt Tahu küla poole üle Väike- ja Suur-Roograhu.
„Ma ei hakkaks ette ruttama, sest lõplik versioon on tellija poolt veel kinnitamata,” ütles Skepast & Puhkim OÜ vaneminsener Urmas Konsap. „Ma ei saa seda enne kommenteerida, kui see on maavalitsuse ja tellijate poolt aktsepteeritud.” 

Konsap teadis rääkida, et maavalitsus on kokku leppinud aruande tutvustamises. Konsapi sõnul saab siis teemast rääkida avatud kaartidega. „Praegu pole see veel avalik dokument. Kannatame ära selle paar nädalat,” lausus Konsap. Skepast & Puhkim OÜ-l on Noarootsi ühenduse laadsete trasside analüüs tavapärane töö. „Me oleme koostanud ka Saaremaa püsiühenuse analüüsi, teemakäsitlus on tuttav,” nentis Konsap.

Tuleb avalikustamine

Lääne maavalitsuse planeeringuosakonna juhataja asetäitja Grete Kindel ütles, et analüüsi avalik tutvustamine peaks tulema lähema paari nädala jooksul. „Siis tuleb kokku leppida, kuidas ühendusteega edasi minna, mina seda praegu öelda ei oska,” nentis Kindel. Lääne maavalitsuse planeeringuosakonna juhataja Merle Mäesalu ütles, et esimese sammuna tuleb selgeks saada, millised on ühendustee tehnilised lahendused. Järgneb keskkonnamõjude hindamise tellimine ja sellele omakorda hinnangu andmine. „See on raha ja ressurssi ning aega nõudev töö,” nentis Mäesalu.

Segasemaks teeb asja, et uuest aastast enam maavalitsusi pole. „Kes on sellest siis huvitatud” Mina ei saa seda öelda. Kes on tellija, kes maksab? Nii palju on lahtisi otsi.”

Sillaga kolmandale ringile

Noarootsi ja Uuemõisa vaheline püsiühendus on ette nähtud nii Noarootsi kui ka Ridala valla üldplaneeringus, samuti Lääne maakonna arengukavas 2020+.

Noarootsi ühendustee võiks olla Haapsalu raudtee kõrval suurem projekt, mida Läänemaal teha.

Aastate jooksul on Noarootsi tamm olnud korduvalt päevakorral, kuid ajaloo keeristormid on tammiehituse laineharjalt ikka ja jälle põhja tõuganud.

1938. aasta projektile tõmbas kriipsu peale Teine maailmasõda, 1987. aasta projekt lõppes Nõukogude Liidu kokkuvarisemisega.

5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Analüüs kinnitas Noarootsi silla võimalikkust | Lääne Elu
4 aastat tagasi

[…] "Noarootsi ühendustee rajamine maksaks 15 miljonit eurot" […]

Maavalitsus tutvustab Noarootsi silla tehnilise teostatavuse analüüsi | Lääne Elu
5 aastat tagasi

[…] ka: "Täismahus: Noarootsi ühendustee rajamine maksaks 15 miljonit eurot" "Juhtkiri: suur asi väikese raha […]

kilu
5 aastat tagasi

Kallis Mari sobiks linna ja Noarootsi vahel kurseerima. Oleks asjal jumet.

nb
5 aastat tagasi

Tuleb ära teha ja raudtee Rohukülla.Ega raha maailmas otsas ole.

käesolev
5 aastat tagasi

lõppeb EL kokkuvarisemisega