Opositsioon algatas riigikogus Sesteri umbusaldusavalduse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

sester

Sven Sester. ARHIIV

Riigikogu Reformierakonna, Vabaerakonna ja EKRE fraktsioonide kõik 45 liiget andsid täna ühiselt Riigikogu menetlusse IRL-i kuuluva rahandusministri Sven Sesteri umbusaldusavalduse.

Reformierakonna esimees Hanno Pevkuri tuletas meelde, et Sesteri majanduspoliitilisi samme on tugevalt kritiseerinud nii presidendi majandusnõunik Heido Vitsur, Eesti Panga president Ardo Hansson, Eesti eelarvenõukogu liige Urmas Varblane, pangandusanalüütikud kui ühispöördumise teinud 21 ettevõtlusorganisatsiooni.

„Rahandusminister Sven Sester on oma tegevusega nõrgestanud riigi rahanduse seisu ja kestlikkust ning Eesti majandusarengu väljavaateid. Tal puuduvad põhimõtted, mis hoiaksid eelarvepoliitika vastutustundliku ja maksupoliitika ettearvatavana. Valitsuse ja Sesteri aetav poliitika toob kaasa üle jõu elamise. Rahandusminister ei tohi olla lihtsalt koalitsiooni käsutäitja, vaid vastutustundliku rahanduspoliitika eestseisja,“ ütles Pevkur.

Umbusaldusavalduses nenditakse, et Sester rahandusministrina pole seisnud valitsuses vastutustundliku eelarvepoliitika eest, vaid on tegelenud lõputu kulutamisvajaduse katteallikate tootmisega.

„Tema tegevus eelarvereeglite rikkumise võimaldamiseks on pälvinud ekspertide üksmeelse kriitika. Vastutustundlike lahenduste otsimise asemel esitab rahandusminister rahandus- ja majanduspoliitiliselt küündimatuid ettepanekuid,“ seisab umbusaldusavalduses.

Opositsioon heidab Sesterile ette, et ta on algatanud kriisikogemusena kehtestatud struktuurse tasakaalu reegli tühistamise ning õigustab seda majanduse elavdamisega, vastupidiselt Eesti Panga ja eelarvenõukogu kriitikale, et see majanduskasvu kahjustab.

„Majanduse konkurentsivõimet kahjustab ta eelarvestiimuli vale ajastuse ja nominaalsest struktuurseks muutmisega. Uued maksud koormavad üle ettevõtjad ja sellega on rahandusminister ka ettevõtjate kriitika all. Isegi oma erakonna esimehe kriitika peale eelarve- ja maksupoliitika suhtes jätkab ta selle õigustamist,“ nenditakse avalduses.

„Rahandusminister valitsuskabineti liikmena peab tagama Eesti rahandusliku jätkusuutlikkuse ja konkurentsivõimelise majanduskeskkonna. Nende ülesannetega rahandusminister Sven Sester toime ei tule ja teda ei saa selles ametis usaldada,“ leiavad umbusaldusavalduse allkirjastajad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
teen
6 aastat tagasi

ettepaneku koalitsioonile , neelake uhkus alla ja võtke uus rahandusminister mõnest erakonnast kes ei ole valitsuskoalitsioonis kuid on tark ja kogenud rahandusinimene, saab Sester ka tule alt minema ja riigi rahandusasjad hakkavad paranema.

minu
6 aastat tagasi

väikese inimese pea on arvamusel, et üks tark ja kindlalt jalgatega maas seisev oli rahandusministrina LIGI,ütles küll vahel mõne väljendi, mis oleks ka võinud ütlemata jätta, aga see ei pisendanud tema kompententsi oma töövaldkonnas.

ongi
6 aastat tagasi
Reply to  minu

110 protsendiline toetus Sinule! Teada asi oli, et proovi sa Ligilt sentigi kätte saada, mis kallutaks eelarve tasakaalu. Täna on see aga nii kergekäeliselt võimalik. Suvalt lausa. Ainult jagatakse laiali ja katteid pole.

Mari
6 aastat tagasi

Te reffid parem ärge röhkige
ja pärast ärge ohkige,
et valimistel valituks ei saa
teist ükski vend,
sest praegu taote täiega
maatasa end.
Keskerakond on valitsuses
öigel teel,
neile palju edu,kindel olgu meel.
Me,rahvas,armastame teid,
sest KE ei jäta iial unarusse meid.

Marile
6 aastat tagasi
Reply to  Mari

Keskerakond keskerakonnaks aga Sester on tõeline lammas. Nii lolli rahandusministrt pole meil olnudki. On ainult üks variant, mis asja veelgi hullemaks teeks – Urve Palo. Kõige halenaljakam on siiski see, et Reffile endale sobis Sester suurepäraselt.

keski ei vali iial
6 aastat tagasi
Reply to  Marile

Reffidele sobis Sester, sest ei lastud tal lollusi teha. Keskerakonna lollusi võimendab Sester täiega, selles on kurbloolisus. Tagandada muidugi!