Niibi kaevandusloa väljaandmine venib

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Turbatootmine Niibi rabas. Foto: Urmas Lauri

Kekkilä turbatehas 028

Kekkilä ootab juba aastaid, et saaks turbakevandust laiendada. Foto: Urmas Lauri

Keskkonnaamet ei esita Niibi turbakaevandusloa taotlust valitsusele enne, kui kohus on otsustanud, kas Lääne-Nigula volikogu otsus luba mitte välja anda on üldse seaduslik.

„Kuna Kekkilä on kohaliku omavalitsuse otsuse vaidlustanud, ei esitata valitsusele midagi enne kohtuvaidluse lõppemist,” ütles keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader.

Niibi kaevandusloa väljaandmise asjus on käimas kaks eraldi menetlust. Kui valitsus otsustab, et kaevanduse laienemine on riiklikes huvides, antakse luba välja ka siis, kui kohalik omavalitsus on selle vastu.

Teiseks on Kekkilä vaidlustanud Lääne-Nigula volikogu otsuse luba mitte välja anda. Kekkilä advokaatide hinnangul on volikogu keeldumine ebaseaduslik, st etteantud tingimustel pole volikogul õigust loa andmisest keelduda. Muu hulgas toob advokaatide koostatud kaebus esile, et kohalikud elanikud elavad soises ja rabases piirkonnas, aga heidavad kaevandajale ette, et vesi on soine ja rabane.
Kui Kekkilä kohtuvaidluse võidab, pole Niibit riikliku tähtsusega maardlaks vaja tunnistada, sest kaevandusluba antakse välja nagunii. Kohtumenetlus on kirjalik, avalikke istungeid ei tule.

Neljapäevaks pidi Lääne-Nigula vald vastama, kas volikogu vaatab oma otsuse kaevandusloa väljaandmisega mittenõustumise kohta ümber. „Me ei nõustu uuesti üle vaatama ja palume jätta kaebus rahuldamata,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus neljapäeval.
Lääne-Nigula volikogu esimehe Andres Kampmanni sõnul on volikogu otsus seaduslik. „Kohalik omavalitsus peab seisma kohalike inimeste heaolu eest, ja seda me teeme,” ütles Kampmann.

Salajõe piirkonnas on rikutud üle kümne majapidamise kaevuvesi, mida seostavad kohalikud elanikud Niibi turbakaevandusega. Vesi hakkas tasapisi hukka minema, kui üle kümne aasta tagasi kaevandus laienes. Just tollel alal tahab Kekkilä kaevandada veel 30 aastat.

Kampmann ütles, et volikogu ei ole pannud kaevanduse laienemisele vetot. „Me tõmbasime pidurit. Kui tuleb nõustuda kaevandusloa andmisega nii pikaks ajaks, siis peame enne teada, mida see endaga kaasa toob,” märkis Kampmann.

Volikogu oleks nõus kaevandusloa andmist uuesti arutama, kui enne teostataks uuring, mis teeks kindlaks, mis on rikkunud elanike kaevuvee ja kui sügavalt oleks võimalik puhast vett saada. Majandusministeeriumi ettepanek puurida Salajõe elanikele 20 saja meetri sügavust kaevu ei ole Kampmanni sõnul mõistlik.
„Ei ole teada, kas saja meetri pealt üldse saab puhast vett,” ütles Kampmann.

Uuringu tarbeks taotleb Lääne-Nigula vald KIKist 30 000 eurot.

Kekkilä on Niibi kaevanduse laienemist taotlenud juba kümmekond aastat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
õige valik
6 aastat tagasi

Põlevkivi-alal sai Eesti nüüd Brüsselist häbiväärse auhinna.Ootaks veel neid?

asiants
6 aastat tagasi

Suuremad tööstused otsivad koha jõgede äärde üle maakera,et jääkained sisse paisata…..Sedaviisi on tehtud,kuid nüüd on teine aeg,saastekogemusi on tohutult ja kriitiline piir ületatud.
Võib olla tõsi,et noored töölised Niibis ajuvähki on haigestunud radoongaasi tõttu?

E
6 aastat tagasi

Aidake kaasa jah et maal tööd ei oleks. 5+

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  E

Ükski töökoht ei kaalu üles keskkonna saastumist.

kohalik
6 aastat tagasi

Ma ei ela rabas ega raba serval ka mitte aga vesi on soine küll. Turba kaevandusest puhastamata vesi on juhitud otse jõkke/ karstialale ja nüüd on vesi soine küll…kunagi seal kandis maa alt tuli heleda värvusega ja läbipaistev vesi, vanad inimesed mäletavad seda ja on nii mõnigi pilt alles, mis seda tõestab…

marjuline
6 aastat tagasi
Reply to  kohalik

Nagu KMH uuringute tegijad on korduvalt väitnud, ei maksa “vanade inimeste mälestused midagi” ehk teisisõnu Steigeri juhi E. Niitlaane sõnade järgi Postimehes: “ei taha küll kohalikke elanikke süüdistada valetamises, aga nad ei suuda seda kuidagi tõestada”. Seetõttu, hea inimene, kui Sul on fotosid, siis oleksime nendest väga huvitatud. Ja kui Sa oled probleemiga kursis, siis tead kellele need fotod toimetada. Aitäh.

võivõi
6 aastat tagasi

Kekkilä on isegi kauaks siia kükitama jäänud,vaatame -vaatame,kuidas ta tuule saba alla saab —varem või hiljem….

no
6 aastat tagasi

On vaja ära õppida ütlema “EI!”Mitte kaevandusloa väljaandmine ei pea venima,vaid see on tarvis lõplikult üles öelda.Vald tegi valesti,kui mõni aasta tagasi loa väljastas,see viga on vaja ära parandada.Turbatööstus looduslikul karsti- ja kaitsealal,põhjavesi rikutud,ning aina soovitakse jätkata?!Nii ei lähe!Õiglus jalule!