Ametiühingud kutsuvad tööandjaid esimesi haiguspäevi hüvitama

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay

raha, euro, maksuamet, pension

Foto: arhiiv

Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL) kutsub tööandjaid maksma töötajatele haigushüvitist ka esimesel kolmel haiguspäeval.

Haigekassa esimese kvartali aruandest selgub, et töötajad olid selle aasta esimeses kvartalis 14 protsenti haigemad kui aasta tagasi, teatas EAKL BNS-ile. Kokku hüvitas haigekassa mullusest 85 762 tööpäeva enam.
Eesti majanduse täiendav kahju ulatus ametiühingute hinnangul vähemalt 3,43 miljoni töötunnini. Hoolduslehtede arv tõusis samal ajaperioodil vaid ühe protsendi võrra, millest ametiühingute keskliit järeldab, et töötajad olid lastega võrreldes nakkushaiguste suhtes kaitsetumas olukorras.

Ametiühing kutsub tööandjaid seetõttu veelkord üles oma töötajaile hüvitama esimesi haiguspäevi, et vähendada haiguspuhanguid töökohtadel. „Töötajate terviseprobleemid kajastuvad ettevõtete majandustulemustes ja haigena tööl käimine suurendab haiguspuhangute mõju veelgi. Nii inimeste kui ettevõtete huvides on, et töötajad haigena tööl ei käiks,“ ütles EAKL-i esimees ja haigekassa nõukogu liige Peep Peterson.

Petersoni sõnul näevad ametiühingud sageli, et inimesed on ülekoormatud ega leia aega ja raha oma tervise eest hoolitsemiseks. "Nii kuhjuvad haigused, mille ravi on hilisemates etappides kordades kallim ja pikemaajalisem," ütles Peterson.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valli
7 aastat tagasi

Tööandja maksab 33 % töövõtja palgast sots, kindlustust. Haigestunud töötaja asemele peab üldjuhul võtma asendaja, kelle töötasust tuleb maksta 33 % sots. kindl.
Enamik töövõimetuslehti jääks tööandja maksta, Tavalised haiguslehed 8-9 päeva.
Kust tuleb see raha tööandjale.?

Arvos
7 aastat tagasi

Ning tööandjatel on pappi oksendamiseni? Samal ajal kui mingi seltskond igal kuul hunniku raha saavad tervishoiu eest.