Soome iseseisvuse juubelimündil kujutatakse punavangide hukkamist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

suomen kansallissota Skandaali tekitanud juubelimünt. Mündil olev pilt tõi Soome kaasa laialdase kriitika. Foto: Soome rahapaja

Soomes on puhkenud terav skandaal seoses rahandusministeeriumi poolt tellitud mälestusmündiga, millega on soovitud mälestada kodusõja katsumusi. Tegemist on esimese väljalaskega müntidesarjast, mis on pühendatud Soome iseseisvuse 100. sünniaastale, vahendas ERRi uudisteportaal.

Skandaali tekitas asjaolu, et riikliku rahapaja poolt emiteeritud mündi ühel küljel on pilt sellest, kuidas Soome valged vangi võetud punaseid hukkavad. Lisaks on mündil kujutatud ka olümpiastaadioni torn, vahendas ERR ajalehes Helsingin Sanomat kirjutatut.

Tampere ülikooli ajalooprofessor Pertti Haapala, kes on kirjutanud kodusõjast mitmeid raamatuid, oli mündi kujundust nähes hämmastunud ning leiab, et kujunduse aurotil puudub nii ajalootunnetus kui ka hea maitse. Tema arvates oleks see sarnane olukorrale, kus Teise maailmasõja ohvreid ja kangelaslikult langenuid ning ületatud katsumusi sümboliseeritaks mälestusmündil laibahunnikuga.

Müntide kujunduse üle otsustas eraldi žürii, kuhu kuulusid rahandusministeeriumi, Soome keskpanga ning ka kultuuri- ning kunstivaldkonna esindajad.

Soome kodusõda (Suomen sisällissota) oli Soome senati ja Soome Rahvavabariigi ehk Soome Sotsialistliku Töölisvabariigi väeüksuste konflikt, mis kestis 1918. aasta 27. jaanuarist 15. maini. Umbes 37 000 inimese surmaga lõppenud kodusõda on Soome ühiskonnas olnud üks valulisemaid küsimusi, sest mõlemad pooled kasutasid konflikti käigus jõhkraid meetodeid. Pärast sõja lõppu saadeti paljud punast leeri toetanud soomlased vangilaagritesse, kus neid ka hukati. Paljud surid seal ka haiguste ja nälja tõttu. Nii poliitistel kui ka perekondlikel põhjustel ei kutsuta seetõttu Soome iseseisvuseni viinud relvakonflikti ametlikult ega ka laiemas avalikkuses vabadussõjaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
7 aastat tagasi

Hukkamise kujutamine riigi tunnusmärgil ei ole küll propaganda aga kindlasti ebaeetiline tegevus (vähemalt Eesti kultuuriruumis- loodan et ka Soomes).

Imelik
7 aastat tagasi

Eesti Vabariigi põhiseadus
§12 lg 2 ütleb:
“Rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla ja diskrimineerimise õhutamine on seadusega keelatud ja karistatav.”
Seda ei muuda ka õigus sõnavabadusele või poliitilistele vaadetele.
Palun Lääne Elu -l seda arvestada.
Tolvanitel palun oma “suures isamaa-armastuses” austada selle maa põhiseadust.

Russian+spetsnaz
7 aastat tagasi

Punased ja tiblad tulebki mättasse lüia

xerxes
7 aastat tagasi

Ma ei küll värvi näe, kes on punane, kes valge.

Gen
7 aastat tagasi

Aga miks on punaste okupantide hävitamise kujutamine vale ?? Erinevalt Eestist oli Soome ka Talvesõjas palju julgem. Praegune lömitamine ja moslemi illegaalide piiramatu vastuvõtmine viib selle riigi varsti põhja. Aamen.