Politseinikud kohtupingis

Kaie Ilves

kaie@le.ee

politsei-symbolfoto-470x255

Viimase poole aasta jooksul on kohtupingis seisnud kolm Haapsalu politseijaoskonna töötajat. Kaks neist on kohtus süüdi mõistetud, kolmanda puhul on peetud eelistung, kuid kohtupidamine ise algab juunis.

Kohtu veskid jahvatavad aeglaselt: vanimad rikkumised, mille eest politseiametnikud kohtu alla on antud, ulatuvad mitme aasta tagusesse aega. Kahel juhul on tegemist tööalaste rikkumistega: võimupiiride ületamise ja liigse vägivalla kasutamisega. Ühel puhul ei puuduta tegu, mille eest politseiametnik kohtu alla läks, tema tööd, vaid hoopis töövälist tegevust.

Pahandus rahaga

Detsembri keskpaigas mõisteti Haapsalu kohtumajas kriminaalkaristus 44aastasele piirivalvurina töötanud Küllikesele.

Naist süüdistati selles, et MTÜ Läänemaa Suurperede Liidu juhatuse liikmena omastas ta 2013. aasta novembrist 2014. aasta sügiseni MTÜ arvelduskontolt mitmes suuruses summasid. Ühekordsed summad, mida ta ühingu arvelduskontolt oma isiklikule arvele kandis, jäid vahemikku 15–150 eurot, kokku oli ülekandeid 700 euro ulatuses. Samuti leidis kohus, et naine on isiklikuks otstarbeks kasutanud ka 163 euro ulatuses sularahas tasutud MTÜ liikmemakse.

Kohtu ees Küllike end kuriteos süüdi ei tunnistanud. Tema sõnul oli tegemist laenuga ning selleks ajaks, kui asja uurima hakati, oli raha ühingu kontole tagastatud. Küll aga möönis ta kohtu ees, et ei kirjutanud ülekande põhjenduseks mitte laenu, vaid kütusekulu, laagriraha jms.

Kohtu ees ütles Küllike, et tal ei tekkinud kunagi mõtet raha omastada ja esimesel võimalusel hakkas jupphaaval tagasi maksma. Ühingu raha kandmist oma isiklikule kontole põhjendas ta sellega, et osa kulusid, milleks raha kasutati, oli seotud MTÜ tegevusega, näiteks kütusekuluga ühingu asjade ajamisel. Ometi näeb ühingu raamatupidamiskord ette, et sellised kulutused tehakse esialgu oma rahast ja kuludokumentide esitamisel kulu hüvitatakse.

Tunnistajad rääkisid kohtus, et MTÜ raamatupidamises valitses paras segadus: kuludokumentide esitamine oli puudulik, osa arveid maksmata; kuigi oli kokku lepitud, et arveldamine käib pangakonto kaudu, koguti osa liikmemakse sularahas; aastaaruanded olid paar aastat esitamata, mistõttu ühing ka äriregistrist kustutati.

Kohtualuse selgitustele vaatamata jäi kohus arvamusele, et Küllike pani jätkuva kuriteona toime omastamise, s.o valduses oleva võõra vallasasja ja isikule usaldatud muu võõra vara ebaseaduslikult enda kasuks pööramise, ning kohus karistas teda kahe kuu pikkuse vangistusega tingimisi.

Küllikese kaitsja kaebas maakohtu otsuse edasi Tallinna ringkonnakohtusse, kuid seal jäeti maakohtu otsus jõusse.

Võimupiiride ületamine

Juuni keskel algab Haapsalu kohtumajas kohtuistung politseiametniku üle, keda süüdistatakse alaealise ähvardamises ja kehalises väärkohtlemises.

39aastast Alarit süüdistatakse selles, et mullu jaanuaris ähvardas ta üht alaealist ja põhjustas talle kehalise väärkohtlemise kaudu valu, mullu märtsis aga kasutas ametiisikuna ebaseaduslikult füüsilist jõudu kahe alaealise kinnipidamisel.

Väärkohtlemisest teavitasid politseid ühe alaealise vanemad.

Haapsalu politseijaoskonna juht Andrei Taratuhin ütles, et ei oska süüdistuse detaile kommenteerida, sest uurimisega ei tegele mitte Haapsalu politseinikud, vaid politsei sisekontroll. Politseiametnik ise on uurimise ajaks töölt eemaldatud.

Kinnipeetavate kallal vägivallatsemises süüdistatuna oli mullu sügisel kohtu all 77aastane Haapsalu arestikambri töötaja Kaarel. Nimelt olevat ta 2015. aasta septembris tõmmanud  politseijaoskonda toodud naist juustest ja löönud teda korduvalt vastu jalgu. Sama aasta novembris löönud ta arestimajja toodud mehe sõrmed kambriukse luugi vahele.

Kaarel end süüdi ei tunnistanud. Kohus leidis siiski arestimaja töötaja süüdi olevat ja viitas vangistusseadusele, mille kohaselt võib ametnik füüsilist jõudu kasutada vaid enese ohutuse tagamiseks. Neis oludes ei olnud füüsilise jõu kasutamine kohtu hinnangul põhjendatud ja Kaarlit karistati ühe aasta pikkuse vangistusega tingimisi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kodanik
6 aastat tagasi

Ja ma veel arvasin, et Küllike ise lahkus töölt. Vat mis välja tuli hoopis 🙁

no
6 aastat tagasi

Vargus on igal juhul häbiasi, seda enam kui sellega on politseiametnik seotud. Veelgi naeruväärsem on aga see, kuidas Sinisalu üritas enda nahka uppunud kolleegide najal pesta. Nii palju siis ausast meelest ja sündsustundest. Häbi, Küllike!

Koit
6 aastat tagasi

Kas luik ja see 77 aastane valvur vägistasid alaealisi või? Sain ikka õieti aru. Uhh. Mis mehed.

john
6 aastat tagasi

Kui 77 aastane härra mõistetakse süüdi vägivallatsemises siis tekib väga palju küsimusi? Kellele on selline asjade käik kasulik? Milline on meie kohtusüsteem? Tapjad saavad naeruväärseid karistusi aga inimesed, kes täidavad oma kohust on süüdi !!!

juss
6 aastat tagasi

Sa ole ettevaatlik oma sõnadega!

Triibik
6 aastat tagasi

Kui Luik oli tööl,oli kord majas. Ta on mees,keda kaagid kartsid ja korralikud austasid. Aga anonüümselt irisevad need,kes ise mingi rikkumisega vahele jäänud on.

Mart
6 aastat tagasi

On kes ta on aga tattnokad tulebki paika panna.

Ja Küllikeśele
6 aastat tagasi

Tegi “Kodutunne ” kodus ka veel väikese sanitaarremondi ära ! Vot nii oskavad need inimesed abistajate hinge pugeda oma hädaga ! Ja õigust jääb veel ülegi !

Kübe
6 aastat tagasi

Saa päälik oled sitt mees kui endale liiga lasid mentidel teha. Enda kaitsmisega hakkama ei saa siis veelvähem meie joodikute. Aga meie pundis on sulle alati koht kui välja õlut teed.

Kaitseliidu+päälik
6 aastat tagasi

Mul murti mōlemad käeluud liigesest wälja käeraudu peale pannes..
Kysimus tekib…millex yldse raudu pandi kui krim asja keelduti algatamast..

juss
6 aastat tagasi

Ära valeta!

Juku
6 aastat tagasi

Kui sul on kaebusi,siis ära määgi sotsmeedias,vaid vótnud tôend ja pöördunud sisekontrolli.

ats
6 aastat tagasi

Järelikult sul on mingid käitumishäired, et sinuga pidi nii käituma,järelikult psühhiaatrilsed, sest ei läinud paragrahvi alla.