Lauri Luik: puurid ja akvaariumid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lauri Luik. Foto: Urmas Lauri

Mida kauem siin maailmas elan, seda enam roheliseks muutun, kirjutas riigikoguliige Lauri Luik loomade eestkosteorganisatsiooni Loomuse veebilehel avaldatud arvamusloos.

Taavi Rõivas Haapsalus 056 Lauri Luik (4)Tunnistan, olen aastate jooksul nii mõnelgi korral sattunud loomaaeda ning vist paar korda ka loomatsirkusesse. Kui kunagi tundus see huvitav, sest sai näha loomi, linde, kalu ja muid lahedaid tegelasi, keda varem kunagi näinud ei olnud, siis nüüd püüan neid kohti vältida, nagu matuseid. Tõsi, alati ei õnnestu.

Televisiooni- ja internetieelsel ajastul oli ehk lihtsam leida argumente, miks peaks metsiku looduse asukaid puuris või klaasbasseinis inimestele presenteerima. Seinasuuruste televiisorite eraldusvõime on nii hea, et telepilt meid palju reaalsest maailmast enam ei eralda. Loodusfilmid on vabalt saadaval internetis ja teles, parimad võtted on klikikaugusel, kordi paremad kui eales puuris looma või akvaariumis kala vaadates tabada suudaksime.

Aga siis loen ma uudist ookeanikalade akvaariumi rajamisest Eestisse, pealegi veel meie endi raha eest. Palun ära saa valesti aru. Ma olen vaba ettevõtluse hästi suur toetaja, eriti veel sellise, mis kasvatab eksporti ehk suurendab väliskapitali sissevoolu, mida too akvaarium õigupoolest ju olla võiks. Ma ei suuda aktsepteerida uuenduslikke ideid, mis baseeruvad iganenud hoiakutel ja tõekspidamistel. Ookeanikalade akvaarium, loomatsirkus ja metsloomade pisikesed puurid kannavad just neid igandeid.

Olen veendunud, et saab ka teisiti, ilma loodust sellisel kujul ekspluateerimata, ja väga edukalt. Info- ja loovuseajastu viljad kasvavad tegelikult ammendumatul põllul.  Seepärast leian, et inimestena peame tegema kõik endist sõltuva, nii palju kui vähegi suudame, selles aina enam kitsamaks muutuvas maailmas, et loodust ja kõike elavat kaitsta.


Täismahus artiklit saab lugeda siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Räim
7 aastat tagasi

Yle Eesti on tuhandeid perekondi, kellel on kupid, sirpuimed, mõõksabad, siiami tapluskalad, birchardid. Kala on kala. Demagoogid on muidugi lapped k.a. kohalik poliitstaar. Ja see, et Luik Haapsalu päritolu, ei tähenda, et Tema IGA vaimuvälgatust on vaja läänlastest pärisorjadele tutvustada.

Räim
7 aastat tagasi
Reply to  Räim

*lappes

kummaline
7 aastat tagasi

et rail balticu vastu ei taha protestida , mingi mõttetu jamaga tahaks tegeleda ,päevas tapetakse tuhandeid haikalasi , uimed lõigatakse küljest ja kere visatakse tagasi merre , haikala sisulisel lämbub , kas selle vastu ei tahaks protestida?

see
7 aastat tagasi

On rohelistelt toetuse noolimine. Facebookis õnnitles LGBT yhing uut Roheliste erakonna esinaist lausega: kas hakkame lammutama?

lihtne
7 aastat tagasi

Ja ohutu on loomi ja üldse loodust kaitsta, aga proovi inimest inimese eest kaitsta.

Vutns
7 aastat tagasi

Luik oleks selle lora asemel võinud kirjutada lühidalt: “Tere olen Lauri Luik ja olen elus”. Saame aru, et valimised lähenevad aga milleks ei millestki midagi kirjutada? Aeg oleks tõesti tootvale tööle minna. Uksetehas otsis lukkseppa hiljuti….

Sass1.
7 aastat tagasi

Lauri Luik – kuldmündimees – mäletan.

Kaitseliidu+päälik
7 aastat tagasi

Tropp elukas see Luik..
Muidex setud sőővad luiki..

Rein
7 aastat tagasi

Loomad on inimese sõbrad, kuid kelle sõber on inimene?
On vaks vahet kas armastada kõiki loomi nagu Lauri või ainult koera nagu Urmas. .

Kübe
7 aastat tagasi

Hahahaaa. Luik püüab odava populismiga poolehoidu. Täiesti sisutühi lugu. Keda huvitavad tema loomaaiaskäigud?

kadedus
7 aastat tagasi

ise sõidab suure maasturiga. siis loodus ei kotti