Haigrukaamera näitab Laikmaa pargi hallhaigrute elu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haigrukaamera

Haigrud haigrukaameras.

Läänemaal Ants Laikmaa majamuuseumi lähistele on paigaldatud haigrukaamera, mille kaudu saab jälgida seal pesitseva haigrukoloonia tegemisi. 

Laikmaa muuseumi lähistel pesitsev hallhaigru koloonia on ilmselt Eesti suurim hallhaigru koloonia, kus pesitseb ligi 300 paari. Urmas Sellise ja Renno Nellise teatel pesitseb Eestis kokku 2000-2500 paari.

Lisaks hallhaigrutele on haigrukolooniasse tunamullu pesitsema tulnud ka paarkümmend paari hõbehaigruid, kes on täiesti valge sulestikuga. Nende pesad otseselt kaamera vaatevälja ei jää, kuid hõbehaigruid on siiski võimalik möödalennul näha. See liik pesitseb Eestis ainult umbes kümnes kohas kokku 150-250 paarina.

Enamikes haigrupesades on aprilli alguses juba munad (kurnas on tavaliselt 4-5 muna) ja linnud on neid haudumas, see kestab umbes 25 päeva. Pojad on pesades kuni juulini.

Haigrukoloonia üht osa jälgitakse AXIS 18x zoomiga kaameraga, mis on paigaldatud pesadega samale tasapinnale suure männi latva. Kaameraga jälgitakse kümneid erinevaid haigrupesi. Kaamerat juhib enamasti vabatahtlik kaameraoperaator Mutikluti, nime taga on LK foorumi liige.

Tegevusele aitab kaasa SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid ning selle halduse alla jääv Ants Laikmaa muuseum.

Ülekanne toimub wifi lingina Elisa mobiilimasti ja sealt edasi Tele2 kaablite vahendusel EENeti serverisse. EENeti serveris toimub videovoo jaotamine sünkroonselt tuhandetele kasutajatele.

Kohalike elanike abivalmidus planeerimisel ja seadmete paigaldamisel vajab äramärkimist.

Haigrukoloonia tegemistele saab kaasa elada SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumite ja Looduskalendri kodulehe vahendusel.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
To+olku
7 aastat tagasi

* kudemisel.

To olku
7 aastat tagasi

Hallo ja kui sügavad on Saunja lahe ja Silma Lka keskmised sügavused.
Suvel ei anna isegi 40 cm välja.Rääkimata sellest kui sügaval kalad koevad ja kui lihtsalt on nad kättesaadavad kidemis

olku
7 aastat tagasi

Oled kõva kalamees? Millega kala püüad- lihtõng, spinning, võrk ? Püüad rannikult või paadist? Haigrud ei sukeldu kalade järele, seisavad madalas, kuni 40 cm vees liikumatult ja ootavad. Saagi tabavad noka löögiga. Palju kala nende lindude meetodit kasutades püüaksid võttes püügivahendiks terava otsaga teiba? Pealegi kuuluvad nende lindude toidulauale kõikvõimalikud kahepaiksed ja selgrootud.
Katastroof olete te ise- kalamehed, kes hordide kaupa kala välja püüate.

Kalamees
7 aastat tagasi

Millal keskkonnakaitse avastab, et Haigurite populatsiooni tuleb jõuliselt hakata piirama. Nad söövad Saunja lahe ja kõik siinsed madalad veekogud kaladest lihtsalt tühjaks.
Tehke silmad lahti enne kui katastroof käes.