0

Suri Enn Vetemaa

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vetemaa,_Enn. Ave Maria  Mõistlik Enn Vetemaa esinemas kirjandusfestivalil HeadRead 29. mail 2011. Foto: Ave Maria Mõistlik / Vikipeedia

Täna lahkus meie seast kirjanik Enn Vetemaa (20.06.1936 – 28.03.2017), teatas Eesti Kirjanike Liit.

Enn Vetemaa (sündinud 20. juunil 1936 Tallinnas) õppis Tallinna 22. Keskkoolis, lõpetas TPI keemiainsenerina aastal 1959 ja Konservatooriumi kompositsiooni erialal (1965).

Ta on töötanud muu hulgas Tallinna Paberivabrikus meistrina (1959–1960), ajakirja Küsimused ja Vastused kaastöölisena (1963–1965), ETV vanemtoimetaja ning kirjandus- ja kunstisaadete peatoimetajana (1965–1969), Kirjanike Liidu luulekonsultandina (1969–1976), kirjastuse Kupar juhina ning vabakutselise kirjanikuna.

Enn Vetemaa on kirjutanud luuletusi, jutustusi, romaane, näidendeid, filmistsenaariume, muusikatekste, publitsistikat. Vetemaa oli Eesti Heliloojate Liidu liige alates 1994 ja Eesti Kirjanike Liidu liige alates 1966.

Heliloojana on eelkõige 1990. aastatel kirjutanud instrumentaalteoseid.

Vetemaa on õppinud heliloomingut Eesti Heliloojate Liidu noortesektsioonis Boris Kõrveri ja Edgar Arro juhendamisel ja Tallinna Riiklikus Konservatooriumis, mille lõpetas 1965 Anatoli Garšneki ja Heino Elleri õpilasena.

Pärast konservatooriumi lõpetamist pühendus kirjutamisele. Tema mitmekesine kirjanduslik looming sisaldab romaane, näidendeid, luuletusi ja jutustusi, filmistsenaariumeid ja mitmeid ooperilibretosid, nagu Veljo Tormise “Luigelend”, Alo Mattiiseni “Dispuut”, Alo Põldmäe “Kontrabass-kuningatütar” ja Heino Jürisalu “Püha Susanna”.

Heliloominguga hakkas Vetemaa tegelema 1990. aastate teisest poolest. Tema üks meelisžanre on instrumentaalkontsert, nagu kontserdid fagotile, oboele ja trompetile. Koosseisuna on ta tihti eelistanud saksofonikvartetti.

Vetemaa muusika on kõlanud festivalil “Eesti muusika päevad”, Rapla kirikumuusika festivalil, tema teoseid on esitanud Tallinna kammerorkester, noorte filharmoonia, Tallinna Saksofonikvartett, Uinuvate Tuubade Kvartett, oboist Aleksander Hännikäinen, trompetist Indrek Vau, organistid Aare-Paul Lattik ja Kristel Aer.

Enn Vetemaale on omistatud Valgetähe IV klassi teenetemärk (2001). Ta on Juhan Smuuli nimelise preemia laureaat (1973, 1975, 1976).

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz