Sotsid ei nõustu alkoholiaktsiisi tõusu osas Ülle Madise arvamusega

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kalvi Kõva

Kalvi Kõva riigikogu kantselei

Kalvi Kõva. Foto: riigikogu kantselei

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni esimehe Kalvi Kõva sõnul ei toeta sotsid õiguskantsler Ülle Madise arvamust, nagu oleks lahja alkoholi aktsiisimäära tõstmine vastuolus põhiseadusega.

Kõva sõnul on õiguskantsler aktsiisipoliitika tegelike eesmärkide osas jõudnud oma ettepanekus valitsusega samale seisukohale – alkoholi ülemäärane tarbimine on Eestis üks olulisemaid tervisekahjude põhjustajaid ning alkoholi tootmisele, müügile ja tarbimisele piirangute seadmine on vajalik, teatas SDE fraktsioon BNS-ile.

„Väga konservatiivsetel andmetel moodustavad alkoholiga seotud tervisekahjud kaks protsenti SKT-st [sisemajanduse kogutoodangust], kui arvestada alkoholist tingitud suremus ja haiguste tõttu kaotatud eluaastaid. 2015. aastal oli see kahju seega 443 miljonit eurot. Eestis sureb alkoholitarbimise tagajärjel igal aastal vähemalt 1000 inimest, sotsiaalministeeriumi arvutus aastast 2011 ütleb, et isegi 1440 surma – sama palju elanikke on Mustvee linnas, Kolga-Jaani või Alatskivi vallas,“ rääkis Kõva.

Kõva meenutas ka hukkunuid ja vigastatuid, kes küll ise alkoholi ei tarbi, kuid langevad näiteks joobes juhtide põhjustatud liiklusõnnetuste või perevägivalla juhtumite ohvriks. Kõva hinnangul on seadusandja ja valitsuse põhiseaduslik kohustus langetada mõjusaid otsuseid, ka aktsiisimäärade ja alkoholi kättesaadavuse kaudu, et need traagilised numbrid väheneksid ja rohkem inimesi jääks ellu.

„Seega on sotsiaaldemokraatide hinnangul tegemist piisavalt erandlike asjaoludega, et korrigeerida alkoholi hinda võrreldes sissetulekute suurenemisega,“ ütles Kõva kaitstes alkoholi aktsiisimäära tõstmist.
„Alkoholihinna tõstmisel on tõendatult oluline mõju alkoholikahjude vähendamisele ühiskonnas. Käesoleval juhul kaaluvad rahva tervise huvid üles alkoholiga seotud ärihuvide riive.“

Samuti pidas Kõva oluliseks demokraatlikku põhimõtet, et riigikogul on õigus muuta varem tehtud otsuseid. Ta avaldas lootust, et õiguskantsleri tõstatatud ja peagi riigikohtusse jõudva vaidluse peamiseks eesmärgiks on saavutada õigusselgus ja õigusrahu seadusandja ning täitevvõimu tähtajaliselt antavatesse lubadustesse ja nende muutmise võimalikkusesse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tasuta teenus
6 aastat tagasi

No kellel selline jutuvada vajalik, midagi tarka peale hüüdlausete teada ei saanudki

irwq
7 aastat tagasi

Sotsid on mõistuse sünonüüm ! Nii j.bu juttu võib vaid sotsid.muka suust tulla . No ajaloost pole s.ttagi õpitud -nii et joomine Eestis kasvab ja tere tulemast narkotalituse :tõelise puupead need sordil.mukad

ei usu
7 aastat tagasi

küll ,et õlu kedagi deliiriumi viib, narkots on see mis lõpuks meie tulevad põlved äbarikeks teeb, mõistuse nüristab ja reaalsustaju kaotab. Mida põlvkond edasi, seda rohkem süstlapunkte vaja on ja tänaval ületoosis kokkuvajunud raiskavad kiirabi ressurssi.

Bock
7 aastat tagasi

Õlle jõmmmide viha on ikka üllatav aga ega nad muidugi seepärast vähem jooma hakka.Ja ongi hea,täiendava aktsiisi toel saavad arstid neid turguta,kui kuskil hunnikus või deliiriumis.

Sass1.
7 aastat tagasi

Alati, kui on jutt sotsidest, tuleb meelde, et Lenin oli
samuti sots ( David Vseviovi jutu järgi ). See idee
elab ka tänases Eestis!

kuulge
7 aastat tagasi

teie seal valitsuses, kaua võib kembelda kogu selle ALKO teemal.Täiesti naeruväärne milleni on jõutud ,,ossi õlu ja ossinovski vodka,,PR. Madise teeb õigesti, et kohtusse pöördub, muidu raiskate veel aasta ja muud tähtsad küsimused ei jõuagi tööplaani.