2

Kekkilä tahab Niibi rabas rajada uue kaevanduse

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Maapõueseaduse muudatus annab turbatootjale võimaluse uuesti taotleda kaevandusluba alale, kus on tahtnud kaevandada juba üle kümne aasta.

Kekkilä taotleb keskkonnaametilt kaevandusluba Lääne-Nigula vallas 200 ha suurusele Niibi 2 turbatootmisalale.

Kekkiläl on Niibi rabas praegu kaks kaevandust, Niibi 3 ja Niibi. Loa saamisel lisanduks neile Niibi 2 kaevandus. Turvast rohkem kaevandama ei hakataks, maht oleks ikkagi 30 000 tonni aastas. Uue kaevanduse avamine lubaks vanas mahtu vähendada ja tasakaalustada see uue arvel.

Niibi 2 turbakaevanduse vastu on aastaid võidelnud kohalikud elanikud, kes on veendunud, et turbakaevandus on rikkunud nende kaevuvee. Uuringud pole küll tõestanud, et kaevuvesi on söögi- ja joogikõlbmatu turbakaevanduse tõttu, kuid pole tõestatud ka vastupidist. Elanikud aga kardavad, et uus turbakaevandus muudaks nende kaevuvee veelgi hullemaks ja võib-olla kuivataks kaevud üldse. Salajõe külaseltsi juhatuse liige Mare Urbas on puhta kaevuvee eest võidelnud viimased viis aastat. „Päris üle meist sõita ei või. Tuleks ikkagi tagada, et meie kaevud ja allikad jääksid puhtaks,” ütles Urbas.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ei osanud öelda, mis seisukoha vald uue kaevanduse asjus võtab. „Tahaks kõigepealt näha keskkonnaameti põhjendusi ja argumente, kas mõju veele on või ei ole,” ütles Lõhmus.

Täismahus artiklit saab lugeda Lääne Elu 31. jaanuari paberlehest.

Fotod: Urmas Lauri

Mare Urbas Niibi turbaraba 035

Mare Urbas Niibi turbaraba 042

Mare Urbas Niibi turbaraba 053

Mare Urbas Niibi turbaraba 073

Mare Urbas Niibi turbaraba 074

Mare Urbas Niibi turbaraba 094

Mare Urbas Niibi turbaraba 106

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
..
..

Kas vee kvaliteet muutuks kui oleks raba süüdi?

akaasik
akaasik

Turvas ei saa niipea otsa, teatab muretult ajalehe juhtkiri. Ent otsa saab vee kvaliteet. Vesi on maailma mõnes paigas kullast kallim ja samas vahekorras käib ka see Eesti põhjavee kohta. Põhjavesi vahetub – uueneb kuni saja aasta jooksul. Läänemaal Niibi kaevandused on rikkunud elanike kaevuvett. Ja siin ilma kõigist põhjavee lasunditest vee kvaliteeti uurimata ei tohiks lubada kaevanduste laiendamist, ennemini tuleks koomale tõmmata, et kaitsta põhjavett uute reostuste eest vähenenud eneseregulatsiooni võimest

wpDiscuz