8

Juhtkiri: läinud

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Neljapäeval otsustas valitsus arvata Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla vallast moodustuva Lääneranna valla Pärnumaa koosseisu põhjendusega „meest sõnast, härga sarvest”. Valitsus oli lubanud, et ühinemisel arvestatakse ühinejate tahet. Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla juhid olid kokku leppinud, et jäädakse/minnakse Pärnumaa alla ja nii läks.

Ühest küljest on see arusaadav. Kaks aastat kestnud ühinemisprotsessi alguses ei tahtnud Lihula valla juhid Pärnumaa koosseisu minekust kuuldagi, Läänemaa poole ühinemisest aga ei tulnud midagi välja. Pärnumaa vallad omakorda ei andnud maakonna küsimuses järele. Ühineda aga tuli. Kui ehk Lihula ja Hanila juhtidele midagi ette heita, siis (näiliselt) liiga kergekäelist loobumist. Võimalik, et teisiti ei olnuks võimalik, kahjuks ei tea avalikkus sellest midagi, kui kirglikke vaidlusi ja kas sel teemal üldse peeti. Tõsi on aga see, et Lihula ja Hanila kooslus Koonga ja Varblaga on loomulikum ja loogilisem kui Martna ja Kullamaaga. Lihula ja Hanila ei kaota Läänemaast lahku lüües suurt midagi, küll aga kaotab Läänemaa – veerandi territooriumist ja 15 protsenti rahvastikust.

Hundid söönud, lambad terved oleksid vaid siis, kui Lääneranna vald oleks tekkinud sel kujul, nagu ta olema saab, aga ta oleks arvatud Läänemaa koosseisu. Kui me elaksime ideaalses maailmas, siis oleks vald nimetatud Lääneranna asemel Lihulaks. Paraku on maailm (Eesti ja Läänemaa sealhulgas) just sellised, nagu nad on.

Miks otsustas valitsus kahandada kõige väiksemat mandrimaakonda ja kasvatada kõige suuremat? Tahe tahteks, aga keegi, valitsus näiteks, võiks ju näha laiemat pilti?

Tõenäoliselt ei saa see küsimus kunagi mõistlikku vastust, elu aga läheb edasi. Isegi Läänemaal. Esialgu on Lihula ja Hanila veel Lääne maakonna koosseisus ja seda veel mõnda aega. Ja kuigi Lihula volikogu esimees on lubanud haldusterritoriaalse muudatuse kehtima hakkamisel silmapilk lõpetada Lääne Elu tellimise ning hakata tellima Pärnu Postimeest, kirjutab Lääne Elu Lihula ja Hanila elust ka edaspidi, ja nüüd ka Varbla ja Koonga omast.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Väinole
Väinole

Ei ole Koonga vald sugugi kehvem ja Mihkli kihelkond sama vana ja väärikas.

Väino
Väino

Vald oleks pidanud nimetama Lihula vallaks.
Vaata ja tutvu Lihula valla ajalooga https://et.wikipedia.org/wiki/Lihula-vald

NB! Kes selle Lääneranna nime autor on ja kust sellise nime peale tuldi, kas ennustati kohvipaksu pealt või nähti unes?

Kuna Lihulat teavad kõik Eesti elanikud ja on vanem isegi kui Haapsalu linn, aga kes teab ja kust otsida Lääneranna!

Paistab
Paistab

et see kastepõllu isiklik vimm oli. Ei ta saa Haapsalu meestega enam ühe laua taha istuda, kuigi tööl kõlbas küll siin käija.

juhtoinas
juhtoinas

kestvad kiiduavaldused hea töö eest haldusreformi elluviimisel maavalitsuse kollektiivile

Toomas
Toomas

Ega Haapsalu ega Pärnu kohalikku elu ei arenda, ikka kohalikud valitsused ning volikogud. Teised Pärnumaa OV-d seisavad ikka enda eest, mitte Hanila ja Lihula eest, mis neil on asja eksläänlastega. Neid vilju saate peagi maitsta, aga kahjuks siis on liiga hilja.

arengumootor
arengumootor

ebanormaalsus on uus normaalsus,
ja nii kogu aeg,
ei midagi uut

arvamus
arvamus

Eks Haapsalu oli suht leige Lihula suhtes, perifeerne lõuna. Nüüd on nagu hilja hakata rõhuma identideedile. Noh, elu läheb edasi. Regioonikeskus on nagunii Pärnu. Haapsalu jääb ju edasi kohalikuks kultuurikeskuseks, rahulikuks alternatiiviks Pärnule.

priit
priit

Miks otsustas valitsus kahandada kõige väiksemat mandrimaakonda ja kasvatada kõige suuremat? Tahe tahteks, aga keegi, valitsus näiteks, võiks ju näha laiemat pilti?

Ehk see ongi laiem pilt,maavalitsused läinud,kaovad varsti maakonnad. Eesti jaotatakse regioonideks Lääne,Põhja,Lõuna … tundub et polegi nii võimatu.

wpDiscuz