Läänemaa aasta sportlased on Vaiko Vooremaa ja Kristina Kuusk

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

kristina kuusk

Kristina Kuusk sai Läänemaa parimaks naissportlaseks ka 2014. aastal. Foto: Arvo Tarmula

Spordiliit Läänela valis lõppenud aasta parimaks mees- ja naissportlaseks 54aastase jääpurjetaja Vaiko Vooremaa ja 31aastase epeevehkleja Kristina Kuuse.

Täna õhtul Taebla kultuuri- ja spordikeskuses peetud tänuüritusel oli klaasist karikat vastu võtmas Vooremaa. Kuusk viibis samal ajal treeninglaagris.

Maakonna parim mees- ja naissportlane selgusid spordiliidu juhatuse ja Läänemaal tegutsevate spordiklubide antud häälte summana. Kokku hääletas 18 spordiklubi. Läänela tegevjuht Ülle Lass sõnas, et parimaks valitud nominentide sportlik saavutus oli teistest nominentidest selgelt üle ja parima valikul kahtlusi ei tekkinud.

Vooremaa läinud aasta parimaks saavutuseks oli jaanuari lõpus Rootsis Glani järvel peetud DN-klassi maailmameistrivõistlused jääpurjetamises, kui ta saavutas 160 sportlase konkurentsis kolmanda koha. Samal järvel peetud Euroopa meistrivõistlustel lõpetas jääpurjetaja 13. kohaga. Tegelikult liikus Vooremaa hõbemedali kursil, kuid viimasel sõidul purunenud jääkelgu mast röövis medalivõimaluse.

Rahva lemmik Kairo Kivi

Parimaks meessportlaseks oli nomineeritud veel epeevehkleja Sten Priinits, kes oli Vancouveri MK-etapil meeskonnaga neljas. Peale selle jõudis Priinits Rio de Janeiro GP-etapil ja Berni MK-etapil 13. kohale. Ta on ka valitsev Eesti meister. Teisel epeevehklejal Peeter Turnaul on ette näidata Eesti karikavõistluste võit.

Laskesportlase Arles Taali läinud aasta parimaks saavutuseks jäi Eesti meistrivõistluste kolmas koht õhupüstolist laskmises. Kesk- ja pikamaajooksja Argo Jõesoo jõudis Eesti meistrivõistlustel teise kohani 1500 ja 5000 meetri jooksus. Saksamaal peetud Hannoveri maratonil oli ta isikliku rekordiga 2.29,10 kaheksas. Motosportlased Kairo Kivi ja Kert Pääbo said Eesti meistrivõistlustel vastavalt kardisõidus esimese ja kestvuskrossis kolmanda koha. Rahvahääletusel osutus parimaks kardisõidumeister Kairo Kivi.

Kuuse jaoks oli lõppenud aasta ilmselt karjääri üks meeldejäävamaid. Võiduarve avas ta juba jaanuaris, kui kerkis epeenaiskonnaga Barcelona maailmakarikaetapil poodiumi kõrgeimale astmele. Individuaalselt jõudis Kuusk kõrgele 11. kohale. Edukas oli ta ka aprillis olümpialinnas Rio de Janeiro peetud GP-l, kus jõudis individuaalturniiril kuuendale kohale. Epeevehkleja hoog ei raugenud ka suvel. Juuni lõpus krooniti Kuusk Eesti naiskonnaga Euroopa meistriks, augustis pääses ta esmakordselt olümpiamängudele. Kirss tordil oli oktoobrikuine Tallinna Mõõga võistkondlik võit.

Kuusk valiti napilt kuu aega tagasi aasta parimaks ka Saaremaal. Nimelt kirjutas ta läinud aastal end Saaremaale Kuressaarde sisse. Kuna Kuusk on sündinud Haapsalus ja ta esindab Haapsalu vehklemisklubi En Garde, osales ta ka Läänemaa parimate sportlaste valimistel. Kuusk oli Läänemaa parim ka 2014. aastal.

Suurim väravakütt

Parimaks naissportlaseks konkureerisid ka epeevehklejad Katrina Lehis ja Nelli Paju. Lehis jõudis poodiumi kolmandale astemele nn eelolümpial ehk Rio de Janeiro GP-etapil. Esikoha pälvis ta Oslo satelliiturniiril ja naiskonnaga Tallinna Mõõgal. Paju jõudis sateliitturniiri võiduni Stockholmis. Oslos oli ta Lehise järel teine.

Veel oli nominendiks esitatud laskur Triin Kuusik, kes võitis Eesti meistrivõistlused võistkondlikus õhupüstoliharjutuses. Peale selle on tal ette näidata hulk kolmandaid kohti muudel laskeharjutustel.

Rahvahääletusel osutus parimaks aga jalgpallur Ulrika Tülp, kes tuli Pärnu jalgpalliklubi koosseisus Eesti meistriks. Peale selle mängis ta Pärnu duubelmeeskonnas kaasa naiste esiliigat ja oli liiga parim väravakütt 33 väravaga.

Taeblas selgusid parimad ka noor-, seenior- ja harrastussportlase ning aasta võistkonna kategoorias. Maakonna parimaks noorsportlaseks valiti maletaja Ottomar Ladva ja epeevehkelja Carmen-Lii Targamaa. Seeniorite hulgas olid parimad lauatennise harrastaja Heikki Sool ja petanki mängija Marina Vallik. Harrastussportlaste hulgas valisid klubid parimaks motosportlase Marko Kukuškini ja jooksja Ly Märssi.

Aasta noortetreeneriks kuulutati jalgpallitreener Aavo Tomingas, sportlikumaks pereks Uspenski ja spordisündmuseks uisumaratoni. Spordielu edendajatest said kiita Tarmo Tuisk vehklemishalli valmimise eest vastutamise ja vehklemistreener Helen Nelis-Naukas eduka treeneritöö eest. 


Vt ka: "Kristina Kuusk on Saaremaa parim naissportlane"

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.........
7 aastat tagasi

Läänela juhatusel tasuks kaaluda, kas ei peaks spordiaasta lõpetamispidu- paljude Läänemaa sportlaste ja spordihuviliste aasta tähtsündmuse korraldamist teenusena sisse osta! Ise ei maksa sellega kangutada, las selle ala profid teevad seda tipptasemel! Ega EOK spordiaasta lõpu gaalat ei korralda tegevjuht Siim Sukles, vaid selle ala tipptegijad!

veel nimesid
7 aastat tagasi

Lisaksin veel mõned läänlased, kes spordiaastal 2016. suuri sporditegusid tegid, kuid kahjuks nominentideks ei kvalifitseerunud. Renee Pajuste- Rendzu maailmameiste. Anett Vilipuu- Eesti naiste jalgpallikooondise liige, mängib praegu Inglismaal, klubiks West Ham Ladies. Darja Voog- Eesti meister saalihokis Sparta spordiseltsi naiskonna koosseisus. Rimo Hunt- Eesti MV hõbe FC Levadia koosseisus. Romet Priimägi- Balti võrkpalliliiga põhiturniiri parim blokeerija. Rasmus Munskind (saalijalgpall)- Eesti koondise liige. Priit Mäeorg (rannajalgpall)- Eesti koondise liige.

Nii
7 aastat tagasi
Reply to  veel nimesid

naljakas, et PÄRAST “lahingut” ilmub alati välja kõiksugu tarkpäid ja targutajaid. Kus sa siis olid, kui spordiliit palus spordirahval esitada nominendid tunnustuse saamiseks? Kampaania käis mitu kuud!

Valter
7 aastat tagasi

See terve maakonna spordipidu peaks küll olema sest kultuuritegijatel ju on oma pidu. Saaks kokku vanade tuttavatega ja näeks ka tänaseid tegijaid. Kahjuks on seda vist praeguselt korraldajalt palju oodata. Küllap ka tuuled pöörduvad!

ma ei saa aru
7 aastat tagasi

Paljud maakonnad teevad spordiaasta lõpetamise, kuhu on oodatud kõik spordihuvilised. Miks meie maakonnas sellist toredat traditsiooni ei võiks olla. Alati käivad seal tunnustamisel ühed ja samad inimesed aga maakonnas on palju rohkem toredaid spordisõpru, kes võiks kõik ju üks kord aastas kokku saada ja SÕBRALIKULT pidutseda. Olgu siis osavõtumaksuga, aga üks korralik LÄÄNEMMA SPORTLASTE PIDU!

kodanik
7 aastat tagasi

Kes sinna Läänela etteotsa neid nn.”pädevaid” valib?

??
7 aastat tagasi
Reply to  kodanik

President
Ailar Ladva
Juhatuse liikmed
Urmas Koppe
Marek Pragi
Kadi Paaliste
Janar Sõber
Triin Lepp
Tiit Koel

ning
7 aastat tagasi
Reply to  ??

peasekretär Ülle Lass.
Kuidas Ladva küll jõuab, nüüd veel vaesekesele määrati Ridala abivallavanema koht. Kes küll seda kukrut tassida aitab? Selge see,et mingi koht hakkab kannatama.

Taadu
7 aastat tagasi

Rahva arvamuse järgi on pidevalt lemmikumad auto-motosportlased aga need kes valikuid teevad ei arvesta reeglina seda sest pole nö. nende ala. Kui paljud käivad vaatamas vehklemist, maadlust jne. ? Kõige piinlikum , et läänemaal jäi eelmisel aastal tunnustamata 60 juubeli puhul krossimees Juhan Tammik kes on 10 korne Eesti meister ja Nõuk.Liidu hõbe jne. Mujal teda mäletatakse… Häbi on Läänemaa spordijuhtide pärast.

Üritus
7 aastat tagasi

on korraldajate nägu ja tehtud tegemise pärast . No et nii on kombeks . Kahju sportlastest, kes vääriksid enamat . Lääneranna sportlastel on lootust paremaks minemisele. Meil kohe kindlasti mitte kui ….. .

!!!
7 aastat tagasi

Ja mida see nimekiri muudab ?
Need kes ennast esitavad ja ka siis valivad kuidas vaja – on see siis mõni tõsiselt võetav üritus. No kuidagi ei ärata usaldust.

no
7 aastat tagasi

Lass ja muud Läänela tegelased on oma kohal ammu ammendunud.

??
7 aastat tagasi
Reply to  no

Spordiliit Läänela juhatusse kuuluvad:

President
Ailar Ladva

Juhatuse liikmed
Urmas Koppe
Marek Pragi
Kadi Paaliste
Janar Sõber
Triin Lepp
Tiit Koel

Jaak
7 aastat tagasi

Mind huvitab ka mis alusel neid spordiaktiviste valitakse. Mujal saavad pärjatud ikka need kes teevad oma vabast ajast. Ilmselt on läänemaal teisiti ?!