Ühinejad jäävad Lääneranna nimele kindlaks

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Mihhail Korb Haapsalus 123

Minister Korb andis Läänerannaks ühinejaile uue valla sildi. Urmas Lauri foto

Kohanimenõukogu on teinud valitsusele ettepaneku paluda seitsmel moodustuval ühendvallal leida endale sobivam nimi. Teiste hulgas soovitab nõukogu leida uus nimi Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla vallast moodustuvale Lääneranna vallale.

Lihula vallavanem Varje Ojala-Toos ütles, et ühinejad ei kavatse nimemuutust arutada. „Lääneranna nimi on nelja valla kokkulepe. Neli volikogu on selle heaks kiitnud, dokumendid on vormistatud Lääneranna nimega. Ühinemislepingu aruteludel ei olnud mitte keegi selle nime vastu, keegi ei ole teinud ettepanekut nime muuta,” ütles Ojala-Toos.

Nimekomisjoniga konsulteerisid Lääneranna vallaks ühinejad juba suvel. Toonagi ei kiitnud komisjon Lääneranna nime heaks ja soovitas ühendvalla Lihulaks ristida. „Lääneranna nimi oli nimekomisjoni otsuse järgi teine variant Lihula järel. Komisjon ei öelnud, et Lääneranna nimi on kõlbmatu, see lihtsalt ei olnud komisjoni esimene valik,” ütles Ojala-Toos.

Kohanimenõukogu ei soosi täiesti uusi nimesid, nagu on Lääneranna. Komisjon on seisukohal, et nimi peaks andma suuniseid, kus paik asub. Lääneranna nimi selliseid suuniseid ei anna, olles geograafiliselt määramatu – Lääneranna vald võiks asuda kus tahes läänerannikul, kas või Saaremaa läänerannikul.

Kohanimekomisjoni otsus on soovituslik, sest nimeseadusega Lääneranna nimi vastuolus ei ole. Lõpliku otsuse teeb nime kohta valitsus, kes lähtub omavalitsuste ja kohanimenõukogu põhjendustest. Kui valitsus nõustub kohanimenõukogu seisukohaga, et omavalitsuse nimi pole sobiv, lükatakse ühinemise kinnitamine edasi ja saadetakse nimeküsimus uuesti kohapeale arutamiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
wtf
7 aastat tagasi

totaalselt ajuvaba, et tahetakse minna pärnu rajooni all. Raha hais juures. Läänemaa lagundamine.

naljatilk
7 aastat tagasi

Ääh! Eks see kõik üks Hrušovi(Nikitotški)- aegne teema ole. Nigu mingi rõivamood… häste äraunustatud vana, mis siis mingil ajal keldrist vöi pööningult äkitsi üles leitakse, ärr tuulutatakse, pressitakse, pestakse- mõni uus iluvidingi külge tuunitakse– ja -hurraa..!!!, 1956 aasta OBLASTIpoliitika– käivitub meil taas! No joudu ja pikkka iga talle siis… haaa haaa!!! Ja , pääasi– uusi töövõite ja palju head elu meile… läänlastele ja läänerandlastele!!!

einoh
7 aastat tagasi

mida see Haapsalu linn parem on

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  einoh

No ei saa asjast üle? Kau sa jätkad oma soigumist selle Haapsalu nime kallal?

tt
7 aastat tagasi

Kuidas sõita maailmaturuni küsis kunagi üks lihtsameelne venelane. Nüüd üks eestlane küsib, et kuidas sõita lääneranda.

NB
7 aastat tagasi

Tühirand oleks täpseim.

Või hoopis
7 aastat tagasi

Või hoopis sobiks Ühendrand või Ühisrand (nagu Ühissaun)

Ääremaalt
7 aastat tagasi

Kui nelja ühinenud valla juhid ei surunud ühendvallale oma nime, siis tuleb neile au anda ja nõustuda Läänerannaga. Minu arvates sobilik mitmel erineval põhjusel. Kohanimed jäävad ju ometigi alles ja räägitakse külast, kus elatakse. No, kui keegi seda ei tea, siis mainitakse lähim suurem asula, mitte vald. Loomulikult on kahju, et ei saa enam öelda, et Läänemaal. Küll aeg annab arutust, sest vanad külad ja talukohadki on oma varasemad nimed aegamööda tagasi saanud.

isa
7 aastat tagasi

Loojangurand

Anni
7 aastat tagasi

Võib-olla Tädirand?

Jane
7 aastat tagasi

Minule meeldib väga ka Lääneranna lühema nime variant RANNA vald.