Ühinejad jäävad Lääneranna nimele kindlaks

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Mihhail Korb Haapsalus 123

Minister Korb andis Läänerannaks ühinejaile uue valla sildi. Urmas Lauri foto

Kohanimenõukogu on teinud valitsusele ettepaneku paluda seitsmel moodustuval ühendvallal leida endale sobivam nimi. Teiste hulgas soovitab nõukogu leida uus nimi Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla vallast moodustuvale Lääneranna vallale.

Lihula vallavanem Varje Ojala-Toos ütles, et ühinejad ei kavatse nimemuutust arutada. „Lääneranna nimi on nelja valla kokkulepe. Neli volikogu on selle heaks kiitnud, dokumendid on vormistatud Lääneranna nimega. Ühinemislepingu aruteludel ei olnud mitte keegi selle nime vastu, keegi ei ole teinud ettepanekut nime muuta,” ütles Ojala-Toos.

Nimekomisjoniga konsulteerisid Lääneranna vallaks ühinejad juba suvel. Toonagi ei kiitnud komisjon Lääneranna nime heaks ja soovitas ühendvalla Lihulaks ristida. „Lääneranna nimi oli nimekomisjoni otsuse järgi teine variant Lihula järel. Komisjon ei öelnud, et Lääneranna nimi on kõlbmatu, see lihtsalt ei olnud komisjoni esimene valik,” ütles Ojala-Toos.

Kohanimenõukogu ei soosi täiesti uusi nimesid, nagu on Lääneranna. Komisjon on seisukohal, et nimi peaks andma suuniseid, kus paik asub. Lääneranna nimi selliseid suuniseid ei anna, olles geograafiliselt määramatu – Lääneranna vald võiks asuda kus tahes läänerannikul, kas või Saaremaa läänerannikul.

Kohanimekomisjoni otsus on soovituslik, sest nimeseadusega Lääneranna nimi vastuolus ei ole. Lõpliku otsuse teeb nime kohta valitsus, kes lähtub omavalitsuste ja kohanimenõukogu põhjendustest. Kui valitsus nõustub kohanimenõukogu seisukohaga, et omavalitsuse nimi pole sobiv, lükatakse ühinemise kinnitamine edasi ja saadetakse nimeküsimus uuesti kohapeale arutamiseks.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wtf
wtf

totaalselt ajuvaba, et tahetakse minna pärnu rajooni all. Raha hais juures. Läänemaa lagundamine.

naljatilk
naljatilk

Ääh! Eks see kõik üks Hrušovi(Nikitotški)- aegne teema ole. Nigu mingi rõivamood… häste äraunustatud vana, mis siis mingil ajal keldrist vöi pööningult äkitsi üles leitakse, ärr tuulutatakse, pressitakse, pestakse- mõni uus iluvidingi külge tuunitakse– ja -hurraa..!!!, 1956 aasta OBLASTIpoliitika– käivitub meil taas! No joudu ja pikkka iga talle siis… haaa haaa!!! Ja , pääasi– uusi töövõite ja palju head elu meile… läänlastele ja läänerandlastele!!!

einoh
einoh

mida see Haapsalu linn parem on

Unesnôiduja
Unesnôiduja

No ei saa asjast üle? Kau sa jätkad oma soigumist selle Haapsalu nime kallal?

tt
tt

Kuidas sõita maailmaturuni küsis kunagi üks lihtsameelne venelane. Nüüd üks eestlane küsib, et kuidas sõita lääneranda.

NB
NB

Tühirand oleks täpseim.

Või hoopis
Või hoopis

Või hoopis sobiks Ühendrand või Ühisrand (nagu Ühissaun)

Ääremaalt
Ääremaalt

Kui nelja ühinenud valla juhid ei surunud ühendvallale oma nime, siis tuleb neile au anda ja nõustuda Läänerannaga. Minu arvates sobilik mitmel erineval põhjusel. Kohanimed jäävad ju ometigi alles ja räägitakse külast, kus elatakse. No, kui keegi seda ei tea, siis mainitakse lähim suurem asula, mitte vald. Loomulikult on kahju, et ei saa enam öelda, et Läänemaal. Küll aeg annab arutust, sest vanad külad ja talukohadki on oma varasemad nimed aegamööda tagasi saanud.

isa
isa

Loojangurand

Anni
Anni

Võib-olla Tädirand?

Jane
Jane

Minule meeldib väga ka Lääneranna lühema nime variant RANNA vald.

wpDiscuz