Haapsalu volikogu kiitis ühinemislepingu Ridalaga heaks

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Haapsalu Ridala_illustratsioon Ott Vallik

 

Kõik 15 Haapsalu linnavolikogu liiget toetasid täna ühinemislepingut Ridalaga. Nüüd on kahe omavalitsuse ühinemiseks vaja veel Ridala volikogu toetust tuleval teisipäeval.

"Kui Haapsalu või Ridala volikogu lepingut ei kinnita, siis elunäinud inimesena eeldan, et tuleb väga suur segaduste aeg. Haapsalu ja Ridala lähevad ikka kokku, aga ilma ühinemisrahata ja väga segaste tunnetega," hoiatas volikogu linnapea Urmas Sukles enne hääletust.

Hoiatus oli ilmselt üleliigne, sest kõik 15 kohalolnud volikogu liiget tõstsid kõhklusteta käe ühinemislepingu poolt.

Kui ka Ridala volikogu teisipäeval ühinemislepingu heaks kiidab, tekib 2017. aasta sügisel uus omavalitsus nimega Haapsalu linn. Kui ühinemine on vabatahtlik, annab valitsus Haapsalule ja Ridalale ühinemistoetust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
7 aastat tagasi

nagu mõne Haapsalu linnavolikogu liikmega on jutuks tulnud, käis Haapsalu nime üle hääletamine kähku, osad ei saanud arugi, et linn või vald- oldi lihtsalt Haapsalu nime poolt.

Enriko
7 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Olen isiklikult kogenud, et väga paljudele on tänini arusaamatu isegi Eesti kodakondsuse sünnijärgse järjepidevuse põhimõte. Arvati/arvatakse, et enese eestlaseks pidamine tagab automaatselt õiguse kodakondsusele. Samaväärselt pealiskaudseid leidub tõenäoliselt nende seas, kes ei suutnud rahvaküsitlusel eristada suurt Ridala valda Paralepast/Uuemõisast või KOV-i olemust lihtsalt linnalisest või mittelinnalisest inimasumist.

elevil blondiin
7 aastat tagasi

Ei saa asjale pihta, milleks on valitud (rahva poolt) volikogu kui ta pole võimeline otsuseid tegema mis on jätkusuutlikud. Haapsalu linn on ka 100 aasta pärast.

Enriko
7 aastat tagasi

Huvitav, et Haapsalus toimunud rahvaküsitluse tulemusi pole avaldatud üheski LE artiklis (erinevalt muude valdade vähese osavõtjatega küsitlustest). Lähim temaatiline artikkel oli online.le.ee/2016/11/18/galerii-rahvakusitlustel-osalevad-vaid-uksikud/ . Aga edasi? Kas kolm-neli ‘kuritahtlikult aktiivset’ linnakodanikku hääletasid siis Ridalaga liitumise vastu või poolt?

jeerum
7 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Ise magasid maha:

Haapsalu linna ja Ridala valla ühinemise rahvaküsitlusest võttis Haapsalus osa kokku 366 inimest ehk 4,2% hääleõiguslikest elanikest. Ühinemise poolt oli 286 haapsallast ja ühinemist ei pooldanud 80 vastanut.

Enriko
7 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Aitäh, aitäh! Vastus – nagu ühe lõigu googeldamine näitas – pärineb Läänlasest, mida vaatan harva http://www.laanlane.ee/2016/11/22/rahvakusitlusest-osa-votnud-haapsallased-olid-ulekaalukalt-ridala-vallaga-uhinemise-poolt/ . Ju ei ületanud linnarahva küsitlustulemus LE uudiskünnist. Linnal on ka vähem kaotada kui maarahval, kelle koolide-lasteaedade, talutaguste tuuleparkide, kaevanduste, katkusigade matmiskohtade jms. üle hakatakse tulevikus otsustama Haapsalu hallis majas ’demokraatliku enamuse tahtel’ ilmselt samasuguses üksmeeles nagu eilsel liitumishääletusel.

Volli
7 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Mida sull siin kaevandama hakatakse ???
Päris pöörane

Enriko
7 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Ma tõesti ei tea peast, kust täpselt jookseb praeguse Ridala valla piir looduses, kuid Vollile ilmselt suureks üllatuseks kaevandatakse siinpool Kasari jõge vähemalt turvast, liiva, paasi ja kruusa. Tuuleparkide ja katkusigade matmispaikade mõju on sisuliselt võrdne kaevandustega. Väiksemate omavalitsuste puhul ei pruukinud vähemalt vallajuhi kodu või kinnisvara külje all ka tavakodanik ‘jõgede ümberpööramist’ karta. Ent suure vallalahmaka puhul sõidab demokraatia teerull aborigeenidest tuimalt üle. Või on elukogenud Vollil tuua vastupidiseid näiteid lisaks sellele, et ta on maapõuevarade spetsialist?

Kuglimugli
7 aastat tagasi

Ehk ei öelda Haapsalu linna vald, ehk öeldakse Haapsalu vald … küll ära harjutakse, muud nimed jäävad ju samaks, Uuemõisa nimi jääb samaks, keegi ei ütle, et Haapsalu 1 või väike- Haapsalu.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Selliseid hiigelmoodustisi esineb ka mujal Euroopas. Nii et päris tavaline juhtum.

Jaak
7 aastat tagasi

Ei ole Haapsalu miski erand, hiigel Paide ja hiigel Pärnu linn tuleb ka

Rein Vatku
7 aastat tagasi

Eks see liitumine on paratamatu. Halenaljakas on vaid see, et Urmase ambitsiooni pärast saab ühendvald kandma linna nime. See on vist Eestis ainujuhus. Ja vaid selle pärast, et Urmas ei tahaks olla ühendvalla vallavanem, see oleks eluaegsele linnapeale lausa degradeerimine.

Urmas+Sukles
7 aastat tagasi
Reply to  Rein Vatku

Lugupeetud Rein,
Milleks selline jutt ? See ei ole halenaljakas, pigem kurvaks teeb, et Sa sellist asja kirjutad. Haapsalu volikogu ja enamus linnaelanikke on kindlalt seisnud Haapsalu linna nime taga ja ma arvan , et ka paljud Ridala elanikud ei tee probleemi, et ühendomavalitsus hakkab kandma linna nime. See, kes saab seda linna juhtima aasta pärast on täna küll vägagi ebaselge. Jah, kurvaks teeb sinu jutt!! Ilusat jõuluaega.

jeerum
7 aastat tagasi
Reply to  Rein Vatku

Haapsalu+Ridala on sellel juhul erand, kus peale ühinemist elab üle 90% omavalitsuse elanikust kesksel tiheasustusega asumis. Kui võtta, et Haapsalu, Uuemõisa, Paralepa on üks kokku kasvanud asula.

Ainus suuruselt võrreldav kaasus on jõhvi, aga sealne hajaasustusega tööstuspiirkond on teise loogika alusel arenenud, Jõhvigi oli vahepeal Kohtla-Järve linnaosa. Ülejäänud vallasiseste linnade puhul on tegemist pisilinnadega, millest enamuse võiks vabalt aleviteks või isegi alevikeks nimetada.

Võrdluseks eesti suurim alev on 3200 elanikuga Kohila, millele järgneb 2700 elanikuga Märjamaa, Samas kui vallasisesteks linnadeks on muudetud 1050 elanikuga Suure-Jaani, 960 elanikuga Püssi jne.

Volli
7 aastat tagasi

Noh kus siis kõik halajad on ??

2.kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  Volli

Artiklis juba keegi halas, et segased ajad on tulekul… :))

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  2.kodanik

Haapsallased ei hala. Ridalased küll. Vahet pole kas Ridala kiidab ühinemise teisipäeval heaks vôi mitte, paar tosinat halajat veab ennast nigu niuhti siia kommentaariumi. Küll nende elu on ikka raske.

Põlgus
7 aastat tagasi
Reply to  Unesnôiduja

ja raev maarahva vastu ikka nii suur? Muudkui kisud aga tüli üles. Rahune maha kord, lunaatik, Ridala-rahva esivihkaja.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Põlgus

Mis sul hakkas?