Andres Ammas: Keskerakonna valitsus sõidab riigikogust üle

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Andres Ammas 2016-11-21 (2)

Andres Ammas. Foto: arhiiv

Vabaerakonna Riigikogu fraktsiooni aseesimehe Andres Ammase sõnul kopeerib maksumuudatuste kuhjamine ühte eelnõusse reformierakondlikku läbisurumistaktikat, mida uut valitsust juhtiv Keskerakond on varem teravalt kritiseerinud.

„Vabaerakonna hinnangul vähendab selline asjaajamine riigikogu rolli ja tähtsust. Olukord, kus ametnikud peavad valmistama õigusakte ette mõne nädalaga ja Riigikogu liikmetele antakse ettepanekutega tutvumiseks paar päeva, ei ole parlamentaarses vabariigis vastuvõetav. Ülejala asjaajamine ei võimalda muudatuste korralikku arutelu, mille käigus saaks parandada uue koalitsiooni poolt praegu kiirustades tehtavaid vigu. Kobarseadus on halvim viis seadusi teha,“ ütles Vabaerakonna saadik.

Veaks pidas Ammas abikaasade ühise tulumaksu deklaratsiooni võimaluse tühistamist, mis vähendab tulumaksu tagasisaajate hulka. „See on sõnum, et pereväärtused pole uue koalitsiooni prioriteet,“ lisas Ammas.

„Valitsuse maksumuudatuste plaan lööb Vabaerakonna arvates kõige valusamalt endaga hakkama saavate keskmise sissetulekuga perekondade toimetuleku pihta. Kodulaenu intresside maksusoodustuse väga suur vähenemine puudutab eeskätt just selliseid peresid,“ märkis Ammas.

„Lahja ja kange alkoholi aktsiisi vahe vähendamine on positiivne. Laekuv raha tuleb suunata rahapuuduses Haigekassale. Samas on oht, et piirikaubandus kasvab veelgi ja väikesed maapoed kaovad Lõuna-Eestist jäädavalt. Aktsiisidele mõistliku tõusunurga leidmisel tasub kuulata spetsialiste – rahandusministeerium on enne 2015. aastat leidnud, et sobiv oleks kuni 5% aastas,“ ütles Ammas.

„Sotsiaalmaksu langetamine 0,5% võrra tuleb ära jätta. Samas ei tohi ükski idee minna vastuollu seadusloome hea tava või põhiseadusega, seepärast oleks õige oodata sellega 6 kuud, nagu maksumuudatuste puhul varem on kokku lepitud. Muidu kordub Taavi Rõivase nihilistlik stiil, kes ütles haldusreformi õiguslikke probleeme kommenteerides, et põhiseadus ei tohi arengut pidurdada,“ sõnas Andres Ammas.

Sõerd annab tuld

Sarnaselt Vabaerakonnale kritiseerib Keskerakonna juhitud koalitsiooni võtteid ka värske opositsioonierakonnana Reformierakond.

"Kuna meie rahanduskomisjoni esimees vist jätkuvalt ERRi ajakirjanikega ei suhtle, siis edastan siin meediumis infot rahanduskomisjoni tegemiste kohta," kirjutas laupäeval sotsiaalmeedias kunagine rahandusminsiter Aivar Sõerd.

"Eile (reedel – toim.) oli kaks erakorralist istungit ja siin pildil on teine istung, kus Sester näitas 1,5 tunni jooksul seinale illustreerivat pildimaterjali ulatuslike maksumuudatuste kohta. Kell komisjoni seinal on 14.10. Hiljem kell 19.20 laekus meiliaadressile ka kobareelnõu ise, mille väljatrükk mahtus 41 lehele. Materjal vormistatakse sealjuures nn sporditegevuse maksuvabastuse eelnõu (302SE) rahanduskomisjoni poolse muudatusettepanekuna! See tähendab, et tavapärast parlamentaarset menetlust ulatuslike maksumuudatuste üle ei tule ja ka näiteks muudatusettepanekuid esitada ei saa ega pole ka võimalust ministrile riigikogu suures saalis küsimusi esitada," andis Sõerd teada, kuidas uus valitsus maksumuudatusi menetleda kavatseb.

Sõerd märkis, et reedesel arutelul said komisjoni liikmed mõned küsimused küll esitada, aga sisulisi vastuseid polnud lootagi.
"
Reageeringud küsimustele olid üllatavalt üleolevad ja ülbed. Näiteks küsisin, et kuidas keerulise astmelise maksuvaba miinimumi puhul hakkab toimuma tulumaksu jooksev igakuine kinnipidamine, sealjuures juhul kui inimesel on mitu töökohta. Vastus oli, et selleks on lihtsad valemid, millest ka neljaklassilise haridusega õpilased aru saavad. Kui küsisin, et kuidas ulatuslikud aktsiisitõusud mõjutavad üldist maksukoormust, siis minister suunas vastamise ametnikele ja vastus oli, et see pole oluline ja et kui on huvi siis arvutagu küsija see ise välja. Kui jutt oli sotsiaalmaksust, siis minister küsimusele vastamise asemel rääkis madalapalgaliste maksuvabastusest, jne," kirjeldas Sõerd komisjoni tööd.

Täna on ulatuslikud maksumuudatused neljanda punktina rahanduskomisjoni päevakorras ja aega on neile planeeritud täpselt 2 tundi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Evi
7 aastat tagasi

Praegu küll pätte valitsuses pole, siin vist räägitakse veel eelmisest valitsusest. Siis olen küll nõus.

Tige+kala
7 aastat tagasi

Pätid valitsuses-uus tase ! Lisati mingist uuest hingamisest , tegelikult jätkatakse kesiklikku meetodi -jaga ja valitse :orjadel sõnaõigus puudub . Täielik keskkriminaalerakond

igatahes
7 aastat tagasi
Reply to  Tige+kala

oi oi oi

olaf
7 aastat tagasi

Ennem oli teerull, mis nüüd siis on – midagi raskemat või kergemat? Vabaerakond peaks ammu lapikuks sõidetud olema, kogu aeg sõidetakse üle. EKRE on vist eest ära hüpanud või suruvad teerullile ja selle uuele sõiduriistale vastu. Reform ei ole veel aru saanud, kus dimensioonis nad eksisteerivad, ehk “eksistents hõljuvas olekus”.

Andres Ammas
7 aastat tagasi

Lp Tiit, ka õigeid ja vajalikke muudatusi tuleb teha puterdamata ja korralikult. Riigikogu liikmeid pole Toompeale valitud lihtsalt nupule vajutama. Rahva huvide eest väljas olev Riigikogu liige peab eelnõusid mõttega ja süvenenult lugema, vajadusel (ja seda vajadust näen mina küll päris sageli) küsima ekspertidelt nõu, kolleegidega aru pidama ja siis otsustama. 36 lk teksti pole n.-ö nuusata. Selleks kõigeks on vaja siiski piisavalt aega. Vabaerakond on tulnud Toompeale selgeks, et muu hulgas muuta poliitilist kultuuri ja seda tuleb muuta just nimelt selles suunas, et otsused ei sünniks rahandusministeeriumi kabinettides, vaid Toompeal. Opositsioon peab õiget asjaajamist eriti järjekindlalt silmas pidama. See… Loe rohkem »

igatahes
7 aastat tagasi
Reply to  Andres Ammas

ha haa haaa

Tiit
7 aastat tagasi

Ka sina Prutus e.Andres Ammas?Saa
palun juba üle,et jäite opositsiooni.Ka opositsioonis saate
rahva heaks palju head ära teha ja
seda teilt valijad ootavad.Isegi
körvalseisjana saan aru,et valitsusel on praegu kiired ajad,et
teha eelnöusse,mis refid on kokku
klopsinud,positiivseid muudatusi.
Selle peab ju vastu vötma.Olge abiks aga mitte ärge olge vastalised.Olete ju köik seal rahva
huvide eest väljas.Unustage solvumine,ärge laske sel kasvada
vihaks.Alles siis näitate oma
valijatele,et teie peale vöib
kindel olla,et olete igas olukorras
hakkamas.Jöudu ja üksmeelt.