Eestit ohustab linnugripi puhang

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Luiged Tagalahel

Veelinnud on gripiviiruse kandjad loodused. Foto Arvo Tarmula

Veterinaar- ja toiduamet on valmis, et viimastel nädalatel mitmel pool Euroopas tuvastatud lindude gripipuhang võib jõuda ka Eestisse. 

Lindude grippi H5N8 on tuvastatud juba ka Rootsi mets- ja kodulindudel ning Soomes Ahvenamaa veelindudel.

„Veterinaar- ja toiduamet on taudi puhkemise korral valmis kiirelt reageerima. Linnugripi tõrjumisel on meil kogemus aastast 2006,“ ütles Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Euroopas leviv lindude gripp H5N8 kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka, kuna põhjustab lindude massilist haigestumist, suurt suremust ning ulatuslikku majanduslikku kahju. Erinevalt 2006. aastal levinud H5N1 lindude gripist H5N8 inimese tervisele teadaolevalt ohtu ei kujuta.

Siiani ei ole viirust Eestis leitud. Seire osas teeb VTA koostööd keskkonnateenistustega ning samuti tõstab VTA proovide võtmise sagedust metslindudel. Veterinaar- ja Toidulaboratooriumil on võimekus analüüsida senisest rohkem lindudelt võetud proove.

Gripiviiruse kandjateks looduses on metslinnud (peamiselt veelinnud), kellelt võivad nakkuse saada kodulinnud, eelkõige koduveelinnud nagu haned ja pardid. Metslindude hulgas levib nakkus valdavalt ilma nähtavate haigustunnusteta, kuid kõrge patogeensusega viirustüved põhjustavad tervisehäireid ka metslindudel. Rändlindudega võib haigus levida pikkade vahemaade taha.

Hetkel on Euroopas kõrge patogeensusega lindude grippi leitud kodulindudel Ungaris, Saksamaal, Taanis, Rootsis ja Austrias, Prantsusmaal ja Itaalias. Metslindudel on viirust tuvastatud Austrias, Horvaatias, Taanis, Saksamaal, Hollandis, Poolas, Rootsis, Šveitsis ja Rumeenias. Eelmisel reedel jõudis lindude gripp Soome, kui sealne veterinaaramet tuvastas viiruse Ahvenamaa veelindudel.

Lindude gripi kahtluse tekitab tavapärasest suurenenud suremus ning sellest tuleb loomapidajal või looduses liikujal teavitada Veterinaar- ja toiduametit. Kui näed looduses hulgaliselt surnud veelinde, jäta teade VTA vihjetelefonile 605 4750.

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nja
5 aastat tagasi

Kas vanasti ka olid siuksed grippid

Itu
5 aastat tagasi

Loe veel.See on lindude gripp,mis
väidetavalt inimestele külge ei
hakka.

igatahes
5 aastat tagasi

on vaktsiini laadung siia jõudnud, vaja kiiresti papiks vahetada