Sotsiaalmaja sai vaegnägijaile mõeldud heliraamatute sisselugemiseks toetust

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Heliraamatuid loetakse Haapsalus sisse Anni Oraveeri (pildil vasakul) kodus. Foto: Urmas Lauri

anni oraveer

Anni Oraveer (vasakul) on heliraamatute sisselugemise projekti eestvedaja. Foto: Urmas Lauri

Hasartmängumaksu nõukogu toetas Haapsalu sotsiaalmaja 1800 euroga. Toetusega viib sotsiaalmaja oktoobrist detsembrini läbi projekti „Heliraamatute redigeerimine.” 

Projekti eesmärgiks on luua nägijatega võrdsed võimalused kõikidele Eestimaal elavatele sügava ja raske nägemispuudega või mõne muu tavakirjas teksti lugemist takistava puude, häire või haigusega inimestele kirjandusest osa saamiseks heliraamatute abil. Lihtsamalt öeldes loetakse tavaline raamat
salvestusseadmesse siis parandatakse, ehk redigeeritakse ning edastatakse Eesti pimedate raamatukogule, kust vaegnägijad saavad seda kuulamiseks laenutada. 

Raamatuid loevad sisse vabatahtlikud ja neid meil õnneks mõned on. Et raamat päriselt heliraamatuna valmis oleks, tuleb seda ka redigeerida ehk välja lõigata salvestamisel tekkinud müra. Redigeerimisega on olnud keerulisem, kuna see on mehaanilisem töö ning võtab aega kordades rohkem kui lugemine.

Vajaliku redigeerija palkamine on võimalik olnud just selle projekti abil. Projekti algatas Haapsalu kirjanik Anni Oraveer, kelle abistamisel käivad vabatahtlikud raamatuid heliraamatuteks sisse lugemas juba kolmandat aastat. Eesti pimedate raamatus on juba 52 heliraamatut.

Serli Küünarpuu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
7 aastat tagasi

Kirjanik, või jutukirjutaja?