Nõva rahvas soovib jääda Läänemaale

Rauno Pukk

raunopukk@gmail.com

nõva rahvaküsitlus

Häältelugemise komisjoni liikmed valavad sedelid Nõva vallavalitsuse saalis lauale. Foto: Arvo Tarmula

 

Nõva rahvaküsitluse tulemustest selgub, et enamus soovib liituda Lääne-Nigulaga ja jääda Läänemaa koosseisu.

Ühinemist Lääne-Nigulaga, kellega soovivad liituda veel Kullamaa, Martna ja Noarootsi vald, pooldas 215. Lääne-Harjumaa, kus pundis Keila, Padise, Vasalemma vald ja Paldiski linn, sai 86 häält.

Laiali saadeti 337 sedelit, millest tagasi vallavalitsusse jõudis 301. Hääletusest sai osa võtta kõik Nõva valda registreeritud ja vähemalt 16aastased kodanikud. Ükski sedel rikutud ei olnud. Osalusprotsendiks teeb see 89.

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi üllatus, et osalusprotsent tuli nii suur. „Arvasin, et kui pooled sedelid tagasi tulevad, on juba hästi,” ütles Rahumägi.

Otsus, kumma osapoolega Nõva liitumisläbirääkimisi jätkab, teeb volikogu 30. septembril. Rahvaküsitlus tehti eesmärgiga saada teada rahva eelistus.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
?
6 aastat tagasi

kes on nii arg, et kustutab postitusi, lausa häbi hakkab seda kommenteeriumit vaadata ja lugeda

kohalik
6 aastat tagasi

Tere, minu poolest liikugu Nõva vald kuhu tahab, mina lähen oma talu ja maadega ida poole

taadu
6 aastat tagasi

arstiabi nagu oleks olemas buss käib kah rahvas saab tasuta 1kord kuus linna , suurem osa inimestel omad autod olemas mille üle sa küll kurdad ja kes tahab tööd teha neilgi töökohad olemas aga sul vaesel pole vist ei seda ega teist oled vist abitu nii siin kui seal pool harjumaa piiri kuulud vist nende hulka keda nimetatakse kibestunud inimesteks

ARG+SITAKOTT
6 aastat tagasi
Reply to  taadu

Kulla “taadu” , minu elu on õnneks korras, töökoht väga priima, ei ole vahet, kummale poole ühineda, minu elus ei muutu miski, aga lihtsalt loodan, et ääremaa elu ei muutu keeruliseks, sest loe rohkem, varu infot, bussiühendus (buss käib, peagi tellid ja kuidas maksad, ei tea veel keegi) ja arstiabi (nagu oleks olemas) muutub peagi ja ah, eks vaata ise.

...
6 aastat tagasi

Rahvas tegi juba otsuse ja ainuõige,mida siin enam kaabuga vehkida.

Miina
6 aastat tagasi

Hehh ja mina,ärge kujutage ette,et
Harjumaaga liitumisel ujute kohe
Keila külje alla.Jäätegi ääremaaks
ja vöörasteks.Mida suurem kari,seda
vedelam lake,Öeldakse,sorry,teile
ei jätkunud.Nigulas aga hoolitakse
igast vallast,köigil on edasiminekut.Tark mötleb ja ei torma.Tahate need teised olla,pärast kratsimisest pole kasu.

?
6 aastat tagasi
Reply to  Miina

Ja , mis valemiga, me läänemaal ääremaa staatusest vabaneme?

Maali metsast
6 aastat tagasi

Harjumaa poole ühinejad ! Meenutage, kuidas alustas oma kõnet Harjumaa vallavanem , kes esines koolimajas 09.septembril . Kas meid ikka tahetakse üldse suurvalda ? 215 vallakodanikku ei alandaks end ja jääks truuks Lääne-maale. Volikogu enamus ilmselt teeb sinna, kuhu kükitas.

?
6 aastat tagasi
Reply to  Maali metsast

mis imeasi on Harjumaa vallavanem ja kus on Harjumaa vald?Mis alandamisest on jutt, kas on äkki mul midagi kahe silma vahele jäänud, aga tundub, et pole vahet kummale poole ühinetakse, sest ääremaa jääb ääremaaks, selles suhtes ei muutu midagi. oh, häda. Kahju on siis kui kultuuriliselt ja ajalooliselt midagi kaduma läheb aga selleks ongi ju kohalikud teadlikud inimesed, et seni saavutatu säiliks. Selle säilitamise eest peame ise kõik hea seisma.

hehh
6 aastat tagasi

Nõva jäi rahalaevast ametlikult maha. Arumaisaa miks on vaja Nigulaga ühineda, kes esimese asjana teenuseid kärpima hakkas. Nii raske on teha selgeks, et kust ja kuidas tekib raha ja heaolu. Mida suurema elanikonnaga vald seda rohkem teenuseid ja valla eelarvet.

mina
6 aastat tagasi
Reply to  hehh

aga nii ongi ja seda on kohapeal kõige raskem selgeks teha. siinne rahvas ei kujuta üldse ette kust ja kuidas raha neile vajalikeks teenusteks tuleb – no riik annab ju.
pragmaatiliselt mõeldes tuleks liituda ikka suurema omavalitsuse poole, mingit “oma asja” nagu eespool kommenteerijad tähtsaks peavad, ei saa me hetkel ajada.
Nõval on palju arendamist vajavaid objekte, selleks on vaja raja, vajadusel võtta laenu, teha taotlusi projektidesse. aga ainult suur vald suudab välja käia omaosaluse projektideks, suures vallas on suutlikkus võtta laene, suuremas vallas (loe rikkamas) on parem teenuste korraldus.

taadu
6 aastat tagasi
Reply to  mina

see suur on oma inimesed jätnud tähelepanuta rummust kuni Läänemaa piirini kui te pole tähele pannud ,mis teenused seal siis on mida Läänemaal pöle

Väga
6 aastat tagasi
Reply to  taadu

õige taadu

Unesnôiduja
6 aastat tagasi
Reply to  Väga

Läänepoolne Harjumaa on ikka paras kolgas. Soovitaks sinnaunistajatel veidi ringi kolada ja vaadata. Lisaks Paldiski, Vasalemma, Rummu jne kus eesti keelt kuuleb harva. No mitte ei môika, mis valu mônel seda seltskonda igatseda.

?
6 aastat tagasi
Reply to  taadu

to taadu – väike viga- Rummu ei ulatu mitte mingi valemiga läänemaa piirini ja senini ei kuulu Rummu veel selle suure koosseisu ( nii sa vist nimetasid) aga nii see ei ole. Nii mõnigi teenus on sealpool piiri parem, ja mis puutub venerahvusest inimestesse, siis kus on kirjas, et eestlased kõike alati õigesti ajavad, viimasel ajal on rummu, vasalemme ja ämari piirkonnas väga palju eestlasi ja elu päris aktiivne. Tegelikult ei olegi oluline mis rahvusest keegi on ja kus ta elab, oluline on toetada ja kaitsta seda piirkonda, kus elad ja näidata, et hoolid sellest piirkonnast ning seal elavatest inimestest.… Loe rohkem »

Miina
6 aastat tagasi

MARGUS OLLEMA,OLED TUBLI,ET AJAD
NÖVA ASJA JA LOODAME,ET PEETER
KALLAS JT PEAVAD OMA SÖNA JA EI
LÄHE RAHVA TAHTE VASTU.Aga teised,
kellele Läänemaa ei meeldi,kolige
ära oma “marjamaale”, keegi ju teid
kinni ei pea.Ärge löhkuge toimivat
kogukonda.Kui rahvas nii soovis,siis peabki jääma nii,et Növa jääb Läänemaale.

Volli,+saarlane
6 aastat tagasi

Ida-virumaa pärast kaotati veerand sajandit tagasi maakondlik omavalitsuskorraldus. Nüüd lõhutakse setude pärast see, mis maakondadest järgi jäi. Isegi mereliselt piiratud Saare maakond kuulub likvideerimisele – Saaremaa, Muhu ja Ruhnu on ju nii erinevate suurustega, et omavalitsused lihtsalt ei saa maakonna tasakaalustatud arengut suunata ja kogu värk tsentraliseerub lõpuks Kuressaarde.

MARGUS OLLEMA
6 aastat tagasi

KÕIGILE MEELEHÄRMIKS KIRJUTAN SUURTE TÄHTEDEGA – NÜÜD ON AEG PEETER KALLASEL OMA VÄLJA ÖELDUD SÕNA PIDADA , MIS LÄKSID LENDU RAHVAKOOSOLEKUL 03.09.2016(volikogu koosseisus P.Kallas, Ü.Kübarsepp, V.Tauts ja M.Hiie võtavad volikogu hääletusel arvesse rahva hääletamise tulemusi , kuhu poole rahvas tahab liituda)

JA MUL ON HEA MEEL ,ET OLEN KELLELGI HINGE PUGENUD NING OLEN PISUT KURB , ET ON OLEMAS ARAD SITAKOTID KES EI JULGE MINUGA OTSE RÄÄKIDA , ISTUGE SIIS OMA HUNNIKU OTSAS JA KIRJUTAGE VALLAST VÄLJA JA VÕTKE OMA VARA KA KAASA. HEAD TEED!

Lillu
6 aastat tagasi
Reply to  MARGUS OLLEMA

Margus, toetan Sinu kommentaare !. Seejuures leian . et pensionäre ikka nii häbematult solvata ja maha teha, nagu seda teevad noored maksu-maksjad , näitab selgelt harituse ja hariduse taset .Noored , ega teie vanus seisma ei jää ja pensioni saate alles 70. aastaselt.