Naabrinaise kõne sundis Martna valijamehe parteist lahkuma

Rauno Pukk

raunopukk@gmail.com

raimond danilov

Martna vallavolikogu liige Raimond Danilov poseeris kolmapäeval üleaedsete, perekond Helme Suure-Lähtru mõisa väravas. Foto: Arvo Tarmula

Läinud reede õhtul helistas EKRE presidendikandidaadi Mart Helme abikaasa Moonika Helme oma naabrimehele Martna valijamehele Raimond Danilovile ja soovitas tal erakonnast välja astuda.

Põhjus, miks Helme Danilovile nõnda ütles, peitus selles, et Danilov oli öelnud, et tema oma häält presidendivalimistel erakonna esimehele Mart Helmele ei anna.

„Partei ei saa mind käskida. Ma ei esinda valimiskogus mitte EKREt, vaid volikogu, ja lähen valima Eestile presidenti, mitte erakonnale juhti,” ütles Danilov reedel Lääne Elule. Juba enne, kui Lääne Elu laupäeval ilmus, sai Danilov aga telefonikõne.

Moonika Helme oli Danilovi otsusest Mart Helmet mitte toetada kuulnud samal päeval EKRE Läänemaa ringkonna esimehelt Hardi Rehkaltilt, kellega oli Danilov kohtunud. Pärast seda otsustanudki Moonika Helme naabrimehelt uurida, milles peituvad otsuse tagamaad.

Danilov ütles, et see oli selline kurja alatooniga kõne. „Helme oli ilmselt ka ise hämmingus ja püüdis asja jõudumööda mõista,” ütles Danilov. „Päris karjumiseks ei läinud ja kõne lõppes siiski viisakalt.”

Moonika Helme ütles Lääne Elule, et Suure-Lähtru mõisa naabrimehega oli vestlus, kuid selles polnud midagi erilist. „Mulle jääb täiesti arusaamatuks, miks on selline tühine vahejuhtum nüüd suure kella külge pandud,” küsis Helme vastu. Danilovi väite, et tegemist oli kurja alatooniga kõnega, lükkas Helme ümber.

Reede õhtul astus Danilov EKREst välja. Pärast seda ei ole Helmete mõisa koduvalla Martna volikogus enam ühtegi EKRE liiget.

Maailmavaade ei sobinud

Moonika Helme selgitas, et tahtis Danilovile edastada sõnumi: pole mõtet viibida seltskonnas, kus tegelikult olla ei taha. Danilov oli varem Helmele öelnud, et EKRE pole temale enam sümpaatne ja ta ei jaga partei maailmavaadet. Danilov selgitas, et kui ta 2013. aasta kevadel EKREga liitus, polnud parteis nii vaenulikku suhtumist Euroopa arengu vastu. „Protestimarsid tõrvikutega pagulaste vastu käivad minule vastukarva,” lisas Danilov.

EKREga ei liitunud Danilov mitte maailmavaatelistel põhjustel, vaid ta nägi hoopis soodsat võimalust saada Martna volikokku Suure-Lähtru ja Kirna piirkonna esindaja. Danilov ise on Martna volikogus tänavu maist, kui pääses sinna Merilin Saska asendusliikmena. Valijamehe valimisel sai ta seitsmeliikmelises volikogus neli häält. Valijameheks esitas Danilovi Martna volikogu esimees Ene Pallas.

Moonika Helme lisas, et kui naabrimehele miskit EKRE juures ei meeldinud, oleks võinud ta juba ammu erakonnast lahkuda. Danilov tunnistas, et oli ka varem parteist lahkumisele mõelnud, kuid kuna väikeses Martna volikogus ei pööranud keegi tema parteilisele kuuluvusele tähelepanu, ei pidanud ta parteist lahkumist aktuaalseks.

Danilov jätkas, et parteist lahkumine tõusis päevakorrale taas presidendivalimiste ajal. „Oli ju ennegi teada, et Mart Helme kandideerib, kuid sisimas lootsin, et valimised valimiskogusse ei jõua,” ütles Danilov. Ta arvas, et kui oleks EKREst lahkunud vahetult enne presidendivalimiste algust, oleks pahameel samasugune. „Õige aeg oli lahkuda umbes aasta tagasi, kuid selle aja magasin paraku maha.”

Kampaania läheb edasi

Moonika Helme sõnul ei takista Danilovi otsus Mart Helme presidendikampaaniat põrmugi. „Üks allkiri ees või taga, ega meie sõit jää sellest nüüd seisma,” ütles Helme.

Pärast vahejuhtumit pole Danilov kummagi Helmega suhelnud. Küll aga on talle helistanud Marina Kaljurand ja Allar Jõks. Danilov rääkis, et presidendikandidaadid uurisid temalt, milline on meelsus ja keda ta toetada kavatseb. Seda, millest valijamees täpsemalt presidendikandidaatidega rääkis, Danilov ei öelnud. „Igatahes pudrumägesid pole keegi kokku lubanud,” ütles ta.

Kaljurand helistas Danilovile otse, Jõks helistas enne aga nende ühisele tuttavale Raimond Lunevile ja uuris, kas võib valijameest tülitada. Ülejäänud kandidaatidest pole keegi Daniloviga ühendust võtnud.

Danilov ütles, et kavatseb 24. septembril Estonia kontserdisaalis valimiskogu esimeses voorus toetada Kaljuranna kandidatuuri. Teisipäeva hommikul andis Danilov Kaljurannale ka toetusallkirja. Kellele peaks hääl kuuluma teises voorus, ei osanud Danilov öelda.

Seda, et vahejuhtum paneks põntsu naabrite omavahelisele läbisaamisele, ei usu kumbki osapool. „See on pelgalt poliitika, ei midagi isiklikku,” ütles Moonika Helme.

„Oleme siin peaaegu 20 aastat omavahel hakkama saanud, saame edaspidigi,” lisas Danilov.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
???
7 aastat tagasi

Kui punktirida oleks kursis konservatiivide eesmärkidega, siis nii rumalat juttu ei ajaks.
See mees, kes nö. vastu hakkas, pole mees, vaid selgrootu karjerist, kes hoiab sinna poole, kust talle hetkel rohkem tulu paistab. Praegune mulje tüübi selgroost on illusioon.

....
7 aastat tagasi

Martna mehed hoidke kokku! Tuli teie maadele uus mõisahärra ja kohe hakkasite lakkuma ta taldu. Olge ikka mehed ja võidelge oma maa eest! See et teie oma mees oskas mõisahärrale vastu hakata näitab, et maal pole mehed kuhugi kadunud.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  ....

Kas Martna mehed peaks kokku hoidma ja valijamehe juhtimisel minema suurde linna Rosimannuse taldu lakkuma? :))

juss
7 aastat tagasi

martna jääb martnaks!

Uskumatu Sigale
7 aastat tagasi

No just – kuulad, mida rahvas räägib, aga rahvas sageli räägibki sellest, millest meedia pasundab.
Kui Sa oleksid otse Helmede juttu kuulanud (mitte läbi meedia kajastuse või külajutu), siis teaksid, kellega tegu. Tegemist pole keerutajatega ega vassijatega. Jah, ütlevad otse ja ausalt, aga ei solva (!), jäävad viisakaks ja soliidseks.
Vihaõhutajad pole nad kindlasti mitte. Pigem jääb mulle mulje, et vihaõhutajad on need nn. “sallijad”, kes igal võimalusel Helmesid maha teevad.

Siga
7 aastat tagasi

Olen otse ka kuulanud helmede juttu. Midagi ülitarka sealt ka ei tule. Aga kui aus olla siis ilmselt ideaalne erakond oleks midagi ekre ja vabaerakonna koosmõju. Kuigi imelikult kombel nagu ikka on vabaerakond kuhugi ära kadunud. …

jaminaka
7 aastat tagasi

kuule juhhadii,sa oled ikka päris juhhadii,ei ole valla rahvas valinud,seda jobu volikokku,ega vali ka vene baabat.

nojah
7 aastat tagasi
Reply to  jaminaka

Ei ole rahvas valinud, Maali ütles et Danilov ise ütles et mina lähen ja kõik, et ei peagi valima. Teil pole temokraatiast oimugi. Ekrele nagu tehakse taas liiga jutumärkides. Õiguslikkus ka isiklik subjektiivse maailmavaade omavahel koralikult sassis. Kallas vähemalt palus vabandust oma sõnavõtu eest erakonnast väljaviskamise jutu peale…ekrel savi

jaminakale
7 aastat tagasi
Reply to  jaminaka

Oled alles sündinud va? Kui valla rahvas ei valinud Danilovit volikokku, siis kuidas ta sinna sai? Kukkus või? Isegi siis kui sa valimas ei käinud, toetasid sa ikkagi Danilovit, sest erksamad valijad, kes käisid, andsid talle volikokku pääsemiseks piisavad hääled. Sina vaikides toetasid ka neid valijad. Käige valimas ja siis tõstke häält. Need kes käisid valimas ja tegid oma valiku, eriti sõna ei võta. Tühikargajatel aga suud lahti läinud.

jaminaka
7 aastat tagasi
Reply to  jaminakale

Sündinud olen ma joba ammu ja valimas käisin ka.Aga sellele vikerkaare lipu all olevale indiviidile andis hääle tema ise.

jaminakale
7 aastat tagasi
Reply to  jaminaka

Sinu jutust võib aru saada, et EKRE kraabib oma ridadesse ükskõik kelle, ilma tausta uurimata. Ja kui siis kellelgil neist on ka oma Mina, mida teotab ka suurem enamus valla volikogust (ilma selleta poleks ju valijameheks saanud), siis oh seda solvumist, kohe telefon kätte ja kohta näitama. Olgem ausad, kui hr Danilov oleks vastu oma südametunnistust lubanud pakkuda presidendiks M.Helmet, kas volikogu oleks teda Tallinnasse läkitanud?

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  jaminakale

Eks mine küsi seda volikogu käest. :))

raivo 2010
7 aastat tagasi

Danilov. Pole eesti nimi . KES ja kus

Siga
7 aastat tagasi

Kuulan ka seda mida inimesed räägivad. Meedia seisukohad väga ei huvita. Mis puutub Helme suguvõsa parteisse siis härraste sõnavatud on kohati natuke liiga radikaalsed. Eestlane on rahulik rahvas ja viha õhutamine vahel ei tule kasuks. Mõistlikult argumenteerides ilma äärmustesse kandumata saab ka asju ajada.

Uskumatu
7 aastat tagasi

Ma ei usu, et Danilov solvunud on – tema sammud on täiesti strateegilised, “solvumine” käib mänguga kaasas, muidu ei jää usutav mulje.

Uskumatu
7 aastat tagasi

Siinsete kommenteerijate sõnavõtt ainult kinnitab mu arvamust: meedia on söödaga täppi pannud – lihtsameelsed lähevad alati õnge, vaja on vaid asja vastavalt serveerida, edasi vahutavad inimesed juba ise ja tegelik tõde jääbki märkamata…

Hardi
7 aastat tagasi

Juhhaidii–kust sa võtad, et EKRE nii solvunud on? Solvunud oli üks poiss, nimega Danilov, kui tal soovitati erakonnast lahkuda.

Hardile
7 aastat tagasi
Reply to  Hardi

Mida lolli juttu sa ajad? Danilov ei ole oma väljaütlemistega solvumiseks küll põhjust andnud. Talle sai ilmselt palju selgemaks, millisesse ämbisse ta astus, kui pr Helme helistas talle ja soovitas tal EKRE-st välja astuda. Kui EKRE juhtfiguurid oleks veidigi mõelnud ja analüüsinud ka endi eelnevaid väljaütlemisi, siis oleksid nad pidanud aru saama, et kaitstes volikogu ja sellega ka Martna enamuse huve, talitab hr Danilov igati õigesti.