Pühapäevasel Matsalu rattamaratonil stardib ligi 300 osalejat üle Eesti

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

matsalu rattamaratoni kaart

Matsalu rattamaratoni raja kaart.

Pühapäeval, 28. augustil peetakse Kirblas Matsalu IX rattamaraton, mis on Lääne-Eesti maastikurattasarja Fixus Sport Marimetsa Kapi võistlussarja kuues etapp, kirjutab Lihula Teataja.

Möödunud aastal lõpetas Matsalu rattamaratoni pika distantsi 151 ning lühema 140 võistlejat; lastesõitudel osales kokku 61 väikest rattasõpra. Tänavu on korraldajate sõnul Marimetsa Kapi kõigil etappidel olnud märkimisväärne osalejate kasv ning seetõttu prognoositakse pühapäevaks ligi 300 osalejat.

Matsalu IX rattamaratoni rada kulgeb mitmekesisel maastikul – sõidetakse kruusateedel, loodusliku jõeluha serval, paepealsel karjamaal, vanadel teekohtadel, põldudel, metsaradadel ning väheke ka asfaltkattega kergliiklusteel.

Rada on eelmistel aastatel Matsalus rattakrosse sõitnud ratturitele suures osas tuttav. Nagu eelmiselgi aastal, kulgeb stardiring ning finišieelne 3,4 kilomeetrine ring Kirbla pangal jõudes Kirblast pärit loodusuurija Eerik Kumari mälestuskivini.

Kirblas sündinud ja kasvanud Jaan Saviir on Marimetsa Kapi Matsalu etapi üks peamisi eestvedajaid ning peab seda Kirbla külast algavat rattamaratoni oma südameasjaks.

“Minu soov on seda sõitu teha just siin, just sel moel ja just sellises kohas. Tuua inimesi oma kodukanti, Kirblasse. Näidata ja tutvustada neile Matsalu ilusat loodust: Kasari sild, Kumari kivi, luhaniidud – kõik niisugused kohad, kuhu inimene muidu võib-olla kunagi ei satu,” selgitas Jaan.

Lisaks talle on korraldamises kaasa löömas veel üle kolmekümne vabatahtliku, kelle eesotsas ka Lihula gümnaasiumi direktor Janar Sõber.

“Olen juba praegu tänulik kõigile neile, kes on oma kärude, ATV-de ning kätega olnud abiks selle vahva spordiürituse korraldamisel, aga ka neile, kes tulevad appi võistluspäeval. Nüüd on jäänud vaid oodata ja loota, et tänavu ei tule sellist vihmapidu nagu mullu,” kommenteeris Janar ning lisas: “Tulge kindlasti omadele kaasa elama: ergutama, innustama ja tunnustama!”

Võistlusdistantsid

Pühapäevasel rattamaratonil saab võistelda kahel põhidistantsil: 45 või 20 km. Kui lühikesele distantsile on oodatud kõik võistlejad, kes on sündinud aastal 2008 või varem, siis pika distantsi saavad ette võtta vaid need, kelle sünniaasta ei ole hilisem kui 2003.

Selleks, et ka perede pisemad esindajad saaksid rattapisikust nakatuda, toimuvad eraldi sõidud ka lastele ning seda koguni kolmes vanuserühmas: 8-10 aastased võistlevad kahe ning 4-7 aastased ühe kilomeetrilisel rajal.

Kõige väiksemad, kes võivad appi paluda ka oma vanemaid, võistlevad 200 m distantsil. Kõiki lastesõidus osalejad premeeritakse diplomi ning jäätisega.

Lisaks saab Marimetsa Kapp rattavõistluse raames registreerida perevõistkonna: isa, ema ja lapsed. Kõigi nende vahel toimub autasustamise käigus pereloos, kus korraldajate sõnul on vähemalt kümmekond auhinda. “Nii saavad osalemisest rõõmu paljud rattamaratonile tulnud, kes muidu pjedestaalile veel ei küüni,” selgitas Jaan Saviir.

Perevõistkonna saab registreerida enne võistlust stardipaigas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Batuudile ka!
7 aastat tagasi

Kõik lastesõidu lõpetanud saavad ka batuudil hüpata! Kuna lubab ilusat ilma, siis on seal eriti mõnus möllata! 🙂 Tillusõit on neile, kes vajavad rattasõidul ema- isa abi. Kõik jooksurattad jms vaja tilludele ikka kaasa võtta! Jäätist tahavad ju ka kõik saada. Kiiver kohustuslik!