Karl Adamson: Haapsalu linn ei ole Põhja konn

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Haapsalu elanikuna ei saa ma aru, miks on Haapsalul vaja ühineda Ridalaga ja muutuda vallasiseseks linnaks. Ega ometi riigilt saadava 500 000 euro pärast, mida makstakse omavalitsustele, kus elanike arv ühinemise tulemusel ületab 11 000 piiri? Saab ka ühinemistasu, kuid seda ei tohi kasutada mitte üksnes Haapsalu linna heaks. Miks on Haapsalu linnal peale Uuemõisa ja Paralepa-Kiltsi, mis praegu kuuluvad Ridalale, moodustades valla eksistentsiaalse tuumiku, vaja Ridala valla külasid? Ridalal on vaja, et Haapsalu linnast saaks Ridala haldusüksus, nagu on Puise, Haeska ja Rohuküla, sest Haapsaluta ei ole Ridalal nõutavat 5000 elanikku. Sellise seisu on tekitanud riik oma haldusreformiga.

Kolumnist Aidi Valliku näide, et Türi ja mitu teist linna on loobunud iseseisva omavalitsusega linna staatusest ja muutunud nime järgi valdadeks, ei sobi Haapsalu kohta. Üle 700 aasta vanuse ajaloo- ja kultuuripärandiga ning väljaspool Eestit tuntud Haapsalu linn ei pea muutuma Türi, Paide, Otepää, Tõrva jt moel vallasiseseks linnaks.

Tundub, et Ridala nõustuks Haapsalu valla nimega. Haapsalu kui omavalitsuslikult iseseisva linna säilimise seisukohalt on nimevaidlus – Ridala vald või Haapsalu vald – pseudoküsimus, sest ka Haapsalu valla puhul oleks Haapsalu üksnes vallasisene linn, mida juhib, haldab ja valdab Haapsalu valla-, mitte enam linnavalitsus eesotsas vallavanema, mitte linnapeaga.

Ridala valla Haapsalu linna halduse alla toomise idee tuleks kõrvale heita. Haapsalu linnajuhid peaksid taotlema valitsuselt, et võetaks vastu määrus Haapsalu linna tegeliku territooriumi ja piiride kohta, ja et linna haldusalasse hakkaksid kuuluma ka Uuemõisa ja Paralepa-Kiltsi, võib-olla ka Herjava, kui elanikud seda soovivad. On ju need piirkonnad tekkinud ja arenenud tänu Haapsalu linnale. Oleks igati loogiline, et Uuemõisa ja Paralepa elanikud jätkavad oma elu täieõiguslike Haapsalu kodanikena. Ridala muud osad aga ühendaks riik Lääne-Nigula vallaga, kui Ridala iseseisvalt ei suudaks jätkata. Kirjapandu on minu kui ühe linnaelaniku seisukoht. Mida arvate sellest kõigest aga teie, kallid kaaslinlased?

Haapsalu linn ei ole pirakas Põhja konn, kes tahab Ridala valda ühes tükis alla neelata, aga ei soovi muutuda ka kuivale jäänud kiisakalaks, st vallasiseseks linnaks või Haapsalu vallaks. Ühtegi neist kolmest ei oleks omavalitsuslikult iseseisvaks linnaks jäämisel meile vaja.

Karl Adamson, pensionärist linnakodanik

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Unesolemine
7 aastat tagasi

mida vähem sind kotib, seda õnnelikum oled

Enne+mõõda,+siis+lõika
7 aastat tagasi

Vaatame nii: mitu korda kuus või päevas on linna rahval vaja käia Uuemõisas asju ajamas ja mitu korda Ridala rahval Haapsalus.
Ei mõtle linna- või vallavalitsust, vaid kauplusi, autoremondi töökodasid, juuksureid, söögikohti jmt.
Ja kes ütleb, et ta vaene, ei saagi restorani minna, siis see on end vaeseks mõelnud, endale sisendanud.

Ja üleüldse
7 aastat tagasi

Teen ettepaneku nimetada Lääne Elu ümber ajaleheks Haapsalu Elu. Nagunii on see leht Haapsalu keskne. Valdadel on omad väga head lehed, ka elektroonsel kujul.

Mõtlemise koht!
7 aastat tagasi

Kas ikka Ridala valla rahvastik suudaks tarbida niipalju, et ülal pidada ettevõtjaid, kes praegu tegutsevad ümber linna. Andmed on küll mitte kõige uuemad aga pildi saab siiski. Aamse 0 Käpla 44 Saanika 24 Allika 6 Laheva 5 Saardu 5 Ammuta 24 Lannuste 11 Sepaküla 7 Emmuvere 6 Liivaküla 8 Sinalepa 35 Erja 9 Litu 6 Suure-Ahli 50 Espre 15 Lõbe 5 Tammiku 5 Haeska 83 Metsaküla 12 Tanska 34 Herjava 160 Mäeküla 12 Tuuru 29 Hobulaiu 0 Mägari 97 Uneste 4 Jõõdre 287 Nõmme 7 Uuemõisa al 1048 Kabrametsa 23 Panga 312 Uuemõisa 13 Kadaka 3 Paralepa al 284 Valgevälja… Loe rohkem »

Karin
7 aastat tagasi

Tegelikult saab majanduslikus mõttes Ridala endaga väga hästi hakkama – hoopis Haapsalu linn on võlgades ja tema vajab Ridala valla maksumaksjaid. Mina kui Ridalalane ei soovi Haapsaluga ühinemist!!!! Mitte mingil juhul.

pudru ja kapsad
7 aastat tagasi

Riigi, omavalitsuste ja üksikisiku arengut vaadatakse kuidagi naljakalt tagurpidi Retoorika on selline, et näe- inimesi läheb kogu aeg ära, jääb vähemaks, no me ei saa ju siis elada vanaviisi, hakkame kohe tsentraliseerima, optimeerima, kulusid ühelt realt teise ümber tõstma ja ametinimetusi ning aadresse ümber muutma. Siis on kõik hästi. Kuidas on ikka meie juhtide, poliitikute haridustase niii kehvakene, et ei mõisteta ühte- lahenduste otsimine algab ikka peapõhjuste analüüsist. Ehk siis – tuleks uurida MIKS inimesed lahkuvad ja SELLE PÕHJUSEGA tegeleda, mitte süvendada oskamatute ja pealiskaudsete malemängudega seda tendentsi.

Urmas+Sukles
7 aastat tagasi

Tulumaks laekub sinna valda, linna , kuhu sa sisse oled kirjutatud. Kinnisvara puhul on täna määrav maamaksu vabastus ehk Ridalasse suvilasse sisse kirjutatud inimesed maksavad oma tulumaksu Ridalale, riik annab neile suvila maa osas maksuvabastuse ehk nad võidavad maamaksust, sest Haapsalus elades kortermajas on maamaksu suurusel oluline vahe. Muude soodustuste osas Haapsalul ja Ridalal olulist vahet ei ole.

maakas
7 aastat tagasi

Huvitav,kes kelle turjal liugu laseb? Osa linna elanikke,kellel suvila või mu kinnisvara on sisse kirjutanud end Ridala valda et saada vallast soodustusi, mida linnas pole!!!

Vasja+Vase+tänavalt
7 aastat tagasi

Esimene avaldus juba kohal. Küsimus on Haapsalu linna ja Ridala valla võimalikust ühinemisest, mitte Uuemõisa ja Paralepa ühendamisest Haapsalu linnaga. Nii tüüritakse avalikkuse tähelepanu kõrvale põhiküsimusest ja tekitatakse demagoogilist vahtu.

Vanamees
7 aastat tagasi

Ma usun, et nii Uuemõisa kui Paralepa elanikud on pigem Haapsalu linnaga kui Lääne-Nigula vallaga ühinemise poolt, kui muud valikut pole. Ridala vald kaob nii ehk naa ära.