Lihula ja Hanila vald pidasid külade spordimänge

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

hanila külade mängud 2016 erakogu

Hanila külade mängude osavõtjad. Erakogu

Lõuna-Läänemaa kaks valda, Lihula ja Hanila on viimastel aastatel juulikuus pidanud rahvarohkeid külade spordimänge. Lihula valla spordimängud toimusid juba üheksandat korda ja toimumispaigaks sellel aastal Tuudi. Hanila valla spordirahvas sai omavahel mõõtu võtta seitsmendat korda ja tänavu tehti seda Kinksi külaplatsil.

Lihula valla külade spordimängud on aja jooksul muutunud. Lihula on loobunud traditsioonilistest pallimängudest, mängud on muutunud tänu uutele aladele atraktiivsemaks. Eraldi on alad näiteks lastele, naistele, veteranidele. Üldse võisteldakse Lihula spordipäeval väga paljudel aladel.

Sellel aastal võtsid esmakordselt rahvastepallis mõõtu naised, kavas oli discolf ja lastele pakuti võimalust rõngaste täpsusvisetes. Veel oli kavas saapavise, petang, kuulijänn, rahvastepall lastele, korvpalli vabavisked. Lõunal pakuti maitsvat suppi ja õhtu oli külaplatsil tantsuõhtu koos bändiga. Kui on sport, siis ikka võisteldi ja prooviti sõbrast paremini.

Teatevõistluses oli esikolmik Tuudi (Alfred Jüriöö, Elisabeth Jüriöö, Randel Plaas, Argo Mõtt, Sölvi Männik, Triin Mõisaäär), Lihula, Matsalu.

Laste rahvastepalli võitis taas Tuudi (Virgo Vallik, Claudia Järve, Mia Markus, Anu Antsi, Elisabeth Jüriöö, Alfred Jüriöö). Esikolmikus olid veel Kirbla ja Matsalu.

Naiste rahvastepallis said kooliaja meeldetuletamisega kõige paremini hakkama Lihula naised (Katrin Lehtpuu, Carina Jurs, Janne-Ly Siimon, Liset Kuusik), järgnesid Kirbla ja Tuudi.

Rõngaviske täpseim oli Liisbet Sõber Matsalust, naiste saapaviske võitis Rumba võistleja Piret Karus, temale kuulus ka naiste kuulijänni esikoht.

Meeste kuulijänni võitis Rumba mees Toomas Truu. Meeste saapaviske võitjaks tuli Kirikuküla esindaja Uku Ehasalu.

Korvpalli vabavisete täpsemad olid naistest Katrin Lehtpuu Lihulast ja meestest Kristjan Kadakas Vagiverest.

Katrin Lehtpuu võitis ka naiste discolfi, meestest oli parim Kirbla noormees Reilo Mark.

Petanki võitis Lihula I võistkond Andrus Ihermann ja Reigo Vänt.

Lihula külade spordimängudel olid esindatud rekordarv külasi: Lihula, Tuudi, Kirbla, Matsalu, Vagivere, Rumba, Kirikuküla.

Hanilas traditsioonilisemalt

Hanila vald hoiab elus pallimänge ja traditsioonilisi maameeste alasid. Hanila valla spordiinimesed said sellel aastal kokku Kinksi külaplatsil. Hanila spordimängud paistavad alati silma sellega, et korraldajaküla võttab kavasse mõne ebatavalise ala. Kinksis on selleks näiteks teateujumine üle väikese tiigi. Kuid on ka muud huvitavad. Hanila mängudel on algusest saati olnud jalgpall ja võrkpall, mis on alati ka väga osavõturohked. Alati on kavas iidne maameeste ala, köievedu. Lisaks veel noolevise, sulgpall. Sellel aastal lisandus ka sangpommi tõstmine nii meestele kui ka naistele.

Nooleviske võidud läksid mõlemad Massu. Naistest võitis Pilleriin Jaanus ja meestest Vallo Mulk. Ka sangpommi tõstsid kõige enam just Massu sportlased. Naiste 16 kg pommi suutis 25 korda tõsta Kadri Türner ja meeste 32 kilost pommi Janno Liik 41 korda.

Massu edu jätkasid sulgpallis Kristi-Carolina Reinmaa ja Armand Reinmaa, kes alistasid kõik vastased. neile järgnesid Virtsu ja Vatla paarid. Ka köieveos võitis Massu küla (Janno Liik, Vallo Mulk, Raido Mölder, Taavi Rand, Kalev Pea). Järgnesid Vatla ja Virtsu.

Jalgpalli ja võrkpalli esikohad läksid aga Virtsu. Jalgpallis järgnesid Virtsule (Raiko Vänt, Rando Palu, Martin Pere, Janno Vainu, Ats Vamper, Priit Blande, Madis Riive) Massu ja Vatla. Võrkpallis oli Virtsu (Paula-Marit Leiumaa, Lisett Liiv, Raiko Vänt, Janno Vainu, Priit Blande, Madis Riive) järel esikolmikus veel Vatla ja Massu.

Kaasaelamist kõige enam saanud teateujumise võitis Virtsu (Paula-Marit Leiumaa ja Ats Vamper) Vatla ja Massu ees. Kokkuvõttes võitis rändkarika 42 punktiga Massu. Mullune võitja Vatla kogus teisena 34 ja kolmandana Virtsu 31 punkti. Tublid olid ka teised osalenud külad, Kinksi, Salevere ja Hanila. Lõunaks pakuti kehakinnitust ja välja kukkus tore spordipäev. Ka Hanila valla külade spordimängudel ei ole kunagi varem nii palju osalejaid – kuus küla – olnud.

Mõlemas spordist lugupidavas vallas on spordimänge peetud külakorda. Lihula vallas on toimunud Lihula mõisamäel, Kirbla külas ja viimastel aastatel Tuudi spordiväljakul ja sealsel külaplatsil. Hanila valla spordimänge on seni võõrustanud neli selle valla küla: Virtsu, Kinksi, Vatla ja Massu. Lihulas on korraldajaks olnud Lihula valla spordiklubi ja Hanila vallas Hanila spordiselts. Alati moodustub korraldajaküla oma toimkond, kes võistluste kulgemise eest vastutab, muidugi on lõppkokkuvõttes korraldajad tegelikult ka kõik osalejad. Ja kõik 16 korda, mil kahes Lõuna-Läänemaa vallas külade rahvas sportima on kutsutud, on korraldajad korraldamisega ka väga hästi hakkama saanud ja võistlejad alati ka rahule jäänud. Külade spordimängud on suvine spordipidu, millest võivad osa võtta kõik kas vastavas külas elavad, sealt pärit, või suvitavad spordihuvilised inimesed.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hanilane
6 aastat tagasi

Nii tore, et maal ikka veel lapsi ja noori on 🙂

Sitakotf
6 aastat tagasi

LASTEAED