Noarootsis tuleb elektroonilist muusikat ja folkloori siduv Üle Maa Heli

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

silver-sepp_fotoMariaAua

Silver Sepp. Foto Maria Aua

Kolmapäeval, 20. juulil peetakse eri maapiirkondade vahel sildu loov ja elektroonilist muusikat folkooriga siduv Üle Maa Heli kontserdiõhtu Pürksi kultuurimajas.

Muusikaliselt erinevaid žanripiire ületaval ja pärimust ning kaasaegset helikeelt originaalsel moel siduval kontserdil astuvad üles Treimani kalurikülast pärit fantaasiapillimeister Silver Sepp, Lõuna-Eesti juurtega postmuistse muusika trio Eeter (Marja-Liisa Plats, Ann Reimann, Anna Hints), modulaarsüntesaatoriimprovisatsioone esitav Ekke ja orgaanilist elektroonikat viljelev Kaido Kirikmäe Järvamaalt. Kontserdi kavas kõlab nii varasemat loomingut, kui ka spetsiaalselt selleks õhtuks loodud heliteoseid. Näiteks Kaido Kirikmäe esitab uue heliteose, mis põhineb vaid Noarootsis kohapeal salvestatud helimotiividel.

Üle Maa Heli näol on tegemist festival Üle Heli projektiga, mis on keskendunud ettevõtmistele väljaspool Tallinnat, et kultuuriprojektide kaudu avastada ja väärtustada erinevaid suurematest keskustest eemale jäävaid kohti ja piirkondi. Projekti raames leiavad aset erinevas formaadis algatused hariduslikest ettevõtmistest kuni kultuurisündmusteni valitud märgilistes kohtades üle Eesti. Nii ongi kontsert seotud 18.-22.juulil Pürksis toimuva inspiratsioonilaagriga, mille eesmärgiks on tutvustada noortele mittetraditsioonilisi ja kaasaegseid lähenemisi loominguga tegelemisel.

„Suuremal osal inimestest on nende elu mingil moel mõjutanud juured või side mõne maakohaga,” ütles Silver Sepp. „Nii on ka kontserdil esinevate artistide loomingulisel kujunemisel olnud oluline roll mõnel kaugel keskustest eemale jääval kohal ning Noarootsi oma eripärase ja põneva kultuuriloo, kauni loodusliku ning ohtralt loominguliseks tegevuseks inspiratsiooni pakkuva keskkonnaga sobib ideaalselt taolise kohtumise läbiviimiseks.”

Uksed avatakse kell 19.30 ja kontsert algab kell 20.00. Pileti hind on 5 eurot.

Esinejad

Silver Sepp

Silver Sepp sündis Treimani kalurikülas Häädemeeste vallas. Lapsepõlv tähendas tema jaoks lõputut rannaluhtadel uitamist, üksiolemist ja tagasi inimeste hulka jõudes suurt jällenägemisrõõmu. Sealt on pärit ka huvi kõige heliseva vastu, mis ümbruses leidub, olgu see siis sõjaajal talu elutuppa varjule toodud klaver, kuuriseina löödud naelad või vanaisa vana jalgratas. Peale jazzsaksofoni ja -lauluõpinguid Viljandi Kultuuriakadeemias ning tantsu- ja etenduskunstide studeerimist Norras Telemarki ülikoolis otsustas Silver, et jätab kõik muu, ning hakkab tegelema vaid oma laulu ja muusikaga. Eesti muusikatraditsioonis võib Silverit koos tema isetehtud fantaasiapillidega pidada üksi uitavaks trubaduuriks, kes ei kasuta sissekäidud radasid, vaid rajab uusi teid, pannes helisema pesukausid, jalgrattakodarad, võrguhargi, kanalistasioonitorud ja omaenda hääle, mis pajatab lugusid suurest igatsusest, meelerahust, kulumisest, õitsemisest, kojujõudmisest ja revolutsioonist.

http://www.facebook.com/SilverSeppMuusika

Eeter

Eeter on koosseis, mis loob elektroonika, hääle ja klaveri abil eeterlikke maailmu, milles sile-kriipiv ämbient kohtub psühhedeelse toorfolgiga. 2013. aasta hilissügisest koos muusikat tegevad trio liikmed Anna Hints, Marja-Liisa Plats ja Ann Reimann on tegevad erinevates loomesfäärides. Anna on tegelenud folkloristikaga Tartu Ülikoolis, fotograafiaga Tartu Kõrgemas Kunstikoolis ja lisaks õppinud ka BFM’is filmireţissööriks. Ann on õppinud EMTA-s klaverimängu ja jätkab oma õpinguid elektronmuusika ja helireţii erialal ning tegeleb peamiselt filmide helindamise, salvestamise ja muusika kirjutamisega. Marja-Liisa on õppinud fotograafiat ning töötab vabakutselise illustraatori ja kujundajana. Alates eelmise kümnendi lõpust on ta osalenud erinevates improvisatsioonilistes ühisprojektides ja laulnud seto leelokoorides vanas laadis seto laule.

http://www.facebook.com/eeterband

Kaido Kirikmäe

Kaido Kirikmäe on muusikat loonud alates 1990. aastast, alustades psühhedeelilise rockmuusikaga ning sealt edasi liikudes leidis end peagi eksperimentaal/elektrooniliste kõlapiltide vahendajana. Ta on siiani avaldanud lisaks kahele sooloalbumile hulganisti loomingut erinevatel kogumikplaatidel, tema muusika on kõlanud nii kunstinäituste kui loodussaadete taustaks. Sooloesinejana on Kaido lisaks Eestis toimunud olulistele esinemistele oma heliloomingut esitlenud ka Lätis, Leedus, Venemaal, Poolas (Asymmetry festival), Saksamaal, Šveitsis, Ungaris (Sziget festival), Rumeenias, Inglismaal ning Islandil (Extreme Chill festival). Lisaks on Kaido olnud aktiivne ka muusikaelu korraldamisel. Ta juhib 2011. aastal asutatud MTÜ Ambifunk tegevust mille eesmärgiks on arendada kultuurilist tegevust Järvamaal ja ka mujal Eestis. MTÜ kõige tähelepanuväärsemaks projektiks on kujunenud igasuvise Kukemuru Ambient festivali korraldamine.

http://www.kukemuru.ee

Ekke

Ekke nime taga on helireţissöör ja elektronmuusik Ekke Västrik, kelle loomingus segunevad glitch, putuklikud mikrobiidid, basstrumm, tumedamad drone’id ja nostalgilised analoogsüntesaatorite helid. Muusika loomisel kasutab ta peamise instrumendina osaliselt iseehitatud modulaarsüntesaatorit, millel puuduvad täielikult eelseadistatud helid. Ekke debüütplaadi Chasm andis välja eelmisel aastal väike, aga mainekas USA plaadifirma Detroit Underground.

http://www.facebook.com/ekkemusic

Festival Üle Heli

Heliüleste tasandite muusikafestival Üle Heli keskendub ţanrimääratluste asemel muusika tähenduslikkusele ja seostele erinevate kunstivaldkondadega. Festival toimus esmakordselt oktoobris 2015 jätkates varasemate sündmuste nagu Hea Uus Heli festival (2003-2008), Kumu Öö (2006-2011, 2016), Kõue Heli (2012-2013) ja paljude teiste traditsioone uuenduslike ja hetkel aktuaalsete nähtuste kajastamisel muusika- ja helikunstimaastikul. Festival Üle Heli huviorbiidis on muusikalised nähtused, mis väljuvad etteantud raamidest ja suhestuvad ümbritsevaga vabalt ning loominguliselt, esitades küsimusi ja pakkudes tõlgendamisvõimalusi ning dialoogi ka heliülestel tasanditel. Festival ei ole ainult keskkond, kus tutvustatakse juba olemasolevat, vaid ka platvorm uute ideede arendamiseks. Üheks selliseks projektiks on ka Üle Maa Heli oma erinevate ettevõtmistega.

http://www.ule-heli.ee

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments