Suur fotogalerii: eestirootslaste laulu- ja tantsupidu Haapsalus

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 114

Täna kandis Haapsalu taas auga eestirootslaste pealinna tiitlit, sest piiskopilinnuses peeti maha eestiroostlaste ja nende järeltulijate kolmas laulu- ja tantsupidu. 

Peol astus üle ligi 550 lauljat ja tantsijat nii Eestist, Rootsist kui ka Soomest. Rahva ette tuli 14 koori ja 11 tantsurühma. Erakordne oli meeskooride suur hulk – neid oli laval koguni neli, mis andis peo kõlapildis kenasti tunda.

Laulupidu algas palvusega Haapsalu Toomkirikus, jätkus keskpäeval rongkäiguga Haapsalu tänavatel ja laulupeoosaga kl 13 Haapsalu piiskopilinnuses. Piknikupausile järgnes kl 16 tantsupidu.

„Peo kandev mõte on aga järjepidevus," ütles Eestirootslaste Kultuuriomavalitsuse juhatuse esimees Jana Stahl. Järjepidevus on tema sõnul see, et tullakse kokku ühisele perepeole ning tantsitakse ja lauldakse tuntud laule ja tantse 1933. aasta peoprogrammist. "Järjepidevus on ka osavõtjate soovis koos laulda ja tantsida,” lisas ta.

Ka tänavusel peol on võetud elemente eestirootslaste esimesest, 1933. aastal peetud laulupeost, seda nii peoplatsi kujundamisel kui ka tekstides. Tallinna Rootsi-Mihkli koguduse kirikuõpetaja Patrik Göransson ja Lääne praostkonna vikaarõpetaja Kristel Engman kandsid ette esimese peo proloogi, mis sobitus hästi isamaaliste laulude ja traditsiooniliste tantsudega.

Laulupeokava oli selle kunstilise juhi Peeter Paemurru sõnul kokku pandud arvestusega, et kuulajaskonna hulgas on ka mitterootslasi ja sellepärast kõlas laule nii eesti kui ka rootsi keeles. Esimest korda lauldi rannarootsi murdes kui meeskoorid kandsid ette ”Sulase kaebuse” Veljo Tormise teosest „Pildikesi Vormsi minevikust”. 

Kuulajatele üllatuslikult olid mitmed tuntud Eesti isamaalised laulud saanud peo tarbeks rootsikeelsed sõnad. Nii kõlasid „Ta lendab mesipuu poole” ja „Mu isamaa on minu arm” Linus Ganmani tõlkes.

Esimest eestirootslaste laulupidu peeti Haapsalus 1933. aastal, teist 80 aastat hiljem 2013.

Fotod: Arvo Tarmula

eestirootsi laulupidu tarmula 1 eestirootsi laulupidu tarmula 2 eestirootsi laulupidu tarmula 3 eestirootsi laulupidu tarmula 4 eestirootsi laulupidu tarmula 5 eestirootsi laulupidu tarmula 6 eestirootsi laulupidu tarmula 7 eestirootsi laulupidu tarmula 8 eestirootsi laulupidu tarmula 9 eestirootsi laulupidu tarmula 10 eestirootsi laulupidu tarmula 11 eestirootsi laulupidu tarmula 12 eestirootsi laulupidu tarmula 13 eestirootsi laulupidu tarmula 14 eestirootsi laulupidu tarmula 15 eestirootsi laulupidu tarmula 16 eestirootsi laulupidu tarmula 17 eestirootsi laulupidu tarmula 18 eestirootsi laulupidu tarmula 19 eestirootsi laulupidu tarmula 20 eestirootsi laulupidu tarmula 21 eestirootsi laulupidu tarmula 22 eestirootsi laulupidu tarmula 23 eestirootsi laulupidu tarmula 24 eestirootsi laulupidu tarmula 25 eestirootsi laulupidu tarmula 26 eestirootsi laulupidu tarmula 27 eestirootsi laulupidu tarmula 28 eestirootsi laulupidu tarmula 29 eestirootsi laulupidu tarmula 30 eestirootsi laulupidu tarmula 31 eestirootsi laulupidu tarmula 32 eestirootsi laulupidu tarmula 33 eestirootsi laulupidu tarmula 34 eestirootsi laulupidu tarmula 35 eestirootsi laulupidu tarmula 36 eestirootsi laulupidu tarmula 37 eestirootsi laulupidu tarmula 38 eestirootsi laulupidu tarmula 39 eestirootsi laulupidu tarmula 40 eestirootsi laulupidu tarmula 41 eestirootsi laulupidu tarmula 42 eestirootsi laulupidu tarmula 43 eestirootsi laulupidu tarmula 44 eestirootsi laulupidu tarmula 45 eestirootsi laulupidu tarmula 46 eestirootsi laulupidu tarmula 47 eestirootsi laulupidu tarmula 48 eestirootsi laulupidu tarmula 49 eestirootsi laulupidu tarmula 50 eestirootsi laulupidu tarmula 51 eestirootsi laulupidu tarmula 52 eestirootsi laulupidu tarmula 53 eestirootsi laulupidu tarmula 54 eestirootsi laulupidu tarmula 55 eestirootsi laulupidu tarmula 56 eestirootsi laulupidu tarmula 57 eestirootsi laulupidu tarmula 58 eestirootsi laulupidu tarmula 59 eestirootsi laulupidu tarmula 60 eestirootsi laulupidu tarmula 61 eestirootsi laulupidu tarmula 62 eestirootsi laulupidu tarmula 63 eestirootsi laulupidu tarmula 64 eestirootsi laulupidu tarmula 65 eestirootsi laulupidu tarmula 66 eestirootsi laulupidu tarmula 67 eestirootsi laulupidu tarmula 68 eestirootsi laulupidu tarmula 69 eestirootsi laulupidu tarmula 70 eestirootsi laulupidu tarmula 71 eestirootsi laulupidu tarmula 72 eestirootsi laulupidu tarmula 73 eestirootsi laulupidu tarmula 74 eestirootsi laulupidu tarmula 75 eestirootsi laulupidu tarmula 76 eestirootsi laulupidu tarmula 77 eestirootsi laulupidu tarmula 78 eestirootsi laulupidu tarmula 79 eestirootsi laulupidu tarmula 80 eestirootsi laulupidu tarmula 81 eestirootsi laulupidu tarmula 82 eestirootsi laulupidu tarmula 83 eestirootsi laulupidu tarmula 84 eestirootsi laulupidu tarmula 85 eestirootsi laulupidu tarmula 86 eestirootsi laulupidu tarmula 87 eestirootsi laulupidu tarmula 88 eestirootsi laulupidu tarmula 89 eestirootsi laulupidu tarmula 90 eestirootsi laulupidu tarmula 91 eestirootsi laulupidu tarmula 92 eestirootsi laulupidu tarmula 93 eestirootsi laulupidu tarmula 94 eestirootsi laulupidu tarmula 95 eestirootsi laulupidu tarmula 96 eestirootsi laulupidu tarmula 97 eestirootsi laulupidu tarmula 98 eestirootsi laulupidu tarmula 99 eestirootsi laulupidu tarmula 100 eestirootsi laulupidu tarmula 101 eestirootsi laulupidu tarmula 102 eestirootsi laulupidu tarmula 103 eestirootsi laulupidu tarmula 104 eestirootsi laulupidu tarmula 105 eestirootsi laulupidu tarmula 106 eestirootsi laulupidu tarmula 107 eestirootsi laulupidu tarmula 108 eestirootsi laulupidu tarmula 109 eestirootsi laulupidu tarmula 110 eestirootsi laulupidu tarmula 111 eestirootsi laulupidu tarmula 112 eestirootsi laulupidu tarmula 113 eestirootsi laulupidu tarmula 114

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments