Poliitikaguru: Eesti tulevik Saksa-Prantsuse telje domineeritud ELis

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Eesti jaoks süvendab Suurbritannia võimalik lahkumine mitmeid juba seniseid trende, kirjutab portaal Poliitikaguru. Eesti Euroopa Liidu poliitika on suurema kära ja avaliku diskussioonita viimastel aastatel samm-sammult ümberorienteerunud Saksamaa suunas. Suhteliselt sarnane nägemus eurotsooni majandus- ja rahapoliitikast (sh konservatiivse fiskaalpoliitika osas) ja kultuurilinegi klapp on Eesti, sarnaselt teiste liberaalseste ja Skandinaavia riikidega (Madalmaad, Soome jne), ankurdanud Saksamaa külge. Seda trendi on süvendanud Suurbritannia vaikne eemaldumine aktiivsest EL poliitikast. Siseturu, välispoliitika ja julgeoleku teemadel on Suurbritannia olnud liberaalsete ja avatust toetavate riikide vedur, see tasakaalupunkt nüüd kaob.  

Eesti jaoks on suurim oht see – nagu ka ELi enda jaoks – et järgmised 5 aastat tegeletakse enesesse vaatamisega. Ennekõike on vaja liigset enesega tegelemist vältida seetõttu, et muu maailm ei jää ju samal ajal ootele. Endiselt on okupeeritud suur osa Ukrainast ja inimesi tapetakse Süürias ning  Euroopa majandus stagneerub. Arvata, et Brexiti tõttu muutub Vana-Euroopa tehnoloogiaettevõtetele atraktiivsemaks kui London, on lausa ogarus.

Poliitikaguru analüüsi loe siit!

.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nüüd+saab+näha
7 aastat tagasi

Kes on need kes eesti iseseisvusest loobuvad

Krimm kuulus Venemaale
7 aastat tagasi

ja jääb kuuluma seda kasutada on manipuleeriv . Euroopa on hetkel sõjahäll mitte Venemaa!
Kui Euroopa ei muutu ,siis kõik riigid hakkavad tahtma iseseisvust Mitte kellegile ei meeldi kui selliseid riikidele isklikke asju nagu kodakonsuspoliitika ja perekonnapoliitika saadetakse Brüsselist käskudena, mis ei kuulu isegi arutamisele. Taavi Rõivase lemmiksõnad on: see ei kuulu arutamisele ,see on direktiiv mis kuulub täitmisele. See on lausa fasitlik juhtimispoliitika milles riigid ei soovi osaleda.

Külamees
7 aastat tagasi

Kas UK poolt väidetavalt juhitud avatuma ja liberaalsema suuna viljelemine on Eestile ja eestimaalastele siis tegelikult ka olnud kuidagi eriliselt kasulik?Puht majanduslikus mõttes oleme EL-dus viimase 5-6 seas.Varandusliku ebavõrdsuse jms poolest sealsamas.Stagnatsioon ja klaaslagi igast küljest ees edasisel arengul.
Britid isegi omas suunas kahtlema löönud-nagu nüüd selgus.
Võibolla me ei peaks kuulama neid kelle arvates tormiline areng helgema tuleviku poole jäi selle taha,et pole ikka veel piisavalt avatult õieli me.Vast oleks midagi õppida just rahvusliku ja peremehetundele rajatud kultuuride ülesehitusest.Ka head rahvusvahelist koostööd saavad teha siiski kindlalt püsivad , tugevad ja enda väärikuses veendunud kogukonnad.

einoh
7 aastat tagasi

tundub, et ka LE-sse on kommijateks trolle tekkinud, küll ikka keskkontor jõuab, või on juba ka mõni muu keskkontor tekkinud …

Mõtetu pask
7 aastat tagasi

Poliitikaguru teevad idioodid v? eesti liberastid võivad unistada millest igganes, eestist ei sõltu midagi, fakt on et pragune avatud perversus on oma lõpu leidnud,elame näeme ,kauaks seda euroopa peldikut enam jätkub, liberastid said korraligu paugu jalaga munadesse.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Mõtetu pask

Sa oled oma munadejutuga juba ùle vôlli minemas. Iga pàev eri nime all sama hùlgemòla. Mine ravile.

eelmisega nõus
7 aastat tagasi

Loe nagu parteikomitee aastakokkuvõtete peale Breesnevi surma. Kui ennem koogutatai moskva suuna siis nüüd on selle asemel Saksa -Prantsuse telg. Seega on nenmad sellest karnevalist kõige suuremad kasusaajad. Olud on aga kujundatud selliseks et isegi 4 kordse palgavahe korral pole Eeestis toodetud kaubad euroopas konkurentsivõimelised. Seega ei saa mingist liberalistlikust turumajandusest juttugi olla.

Gurule
7 aastat tagasi

Millegi pärast tundub mulle et selle guuru tagant paitsavad jälle mõne globaalskorporatsioonse juudaliberaalseuse kõrvad. Ja nii hakkavadki igasugused poliitikaguurud meie elu tuunima. Siseturu, välispoliitika ja julgeoleku teemadel on Suurbritannia olnud liberaalsete ja avatust toetavate riikide vedur ja kuna see EL kooseisus ei õnnestunud siis see ongi nende väljaastumise põhjus. Endiselt on liberalistide poolt okupeeritud paljud araabia maad ja ressursisõjad käivad edasi. Baltikumi on EL-dule vaja kui odava tööjõuga riike kus nende enda tööstus tuleb hävitad. Seda eesmärki toetab ka EL ühtne põllumajanduspoliitika. – huvitav miks guru seda ei maini ?

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Gurule

Nàed siis, jàlle sai keegi juute mainida. Kui juudid alati kôiges sùùdi, ehk tuleks nene kummardamine lôpetada? Ise oled sùùdi.