Metskülla kogunevad laagrisse noored looduskaitsjad

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

metskyla junior ranger

2014. aasta laagri lõpupilt Metsküla kooli ees. Jaan Grosberg

Keskkonnaamet korraldab 28.–30. juunil kõigis Eestimaa rahvusparkides noore looduskaitsja kursuse Junior Ranger 2016. Läänemaa kursusest Metskülas võtab osa 16 noort.

„Enamus osalejaist on Lihulast ja Haapsalust, aga on kaugemalt – Keilast ja Hiiumaalt,” ütles keskkonnaametnik Ave Huugen.

Tänavu on laager lühem, kolmepäevane, sest keskkonnainvesteeringute keskusel on rahaga kitsas ja toetust laagrile jagus vähem. „Tegime laagri lühema, et see laste jaoks odavam oleks,” sõnas Huugen. Tema sõnul noored looduskaitsjad kokkuvõttes siiski millestki ilma ei jää. „Kui varem oli laager korraga viis päeva ja kõik, siis nüüd on lisaks kolmepäevasele laagrile kahepäevased seminarid kevadel ja sügisel,” ütles ta.

Laagrilised saavad Läänemaal osa võtta ka süstamatkast ja loodustalgutest. „Lähme rannaniidule väikseid kadakaid lõikama. Pisikesed kadakad lõikame oksakääridega ära. See on looduskaitseline töö, mille eesmärk on hooldada rannaniitu,” selgitas Ave Huugen.

Junior Ranger kursustest võtavad osa loodushuvilised lapsed. „Need on ikka süvahuviga looduskaitsjad. Laagri eesmärk kasvatada peale noori looduskaitsjaid,” ütles ta.

Kokku osaleb kursustel sada rahvusparkides või nende lähipiirkondades elavat 13–17-aastast loodushuvilist noort, kes on välja valitud õpetajate soovituste ja motivatsioonikirjade alusel. Eesti on Euroopa Kaitsealade ühenduse Europarc liige, mis ühendab kaitsealasid 35 Euroopa riigis.

Europarci föderatsioon korraldab alates 2002. aastast üleeuroopalist noore looduskaitsja kursust, Eestis on kursusi korraldatud alates 2004. aastast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments