Koit Uus liitus külaliikumisega

Rauno Pukk

raunopukk@gmail.com

lel2105001

Külaliikumist edendav ja Leaderi raha jagav MTÜ Kodukant Läänemaa võttis sel nädalal vastu 19 uut liiget, kellest suurem osa on ühel või teisel moel seotud Läänemaa suurärimehe Koit Uusiga.

„Miks mitte?!” vastas Koit Uus Lääne Elu küsimusele, miks astus suur hulk temaga seotud ettevõtteid Kodukant Läänemaa liikmeks. „Kodukant Läänemaa liikmed võiksid olla kõik, kellel on mingitki pistmist Läänemaa arenguga,” lisas Uus.

Uute liikmete seas on Uusiga seotud äriühinguid nagu Haapsalu uksetehas ja Uuemõisa Invest, aga ka mittetulundusühinguid nagu õpi- ja käitumisraskustega noortega tegelev Hoovõtukeskus ja sõjapõgenike aitamiseks loodud Pagula.

Kokku võeti sel nädalal Kodukandi liikmeks kolm aktsiaseltsi, üheksa osaühingut ja seitse mittetulundusühingut. Kodukant Läänemaas on nüüd 88 liiget, sh üheksa omavalitsust. Pool liikmeist on äriettevõtted.

Haapsalu uksetehase juht Ago Soomre ütles, et Kodukandi tegevusest pole just liiga palju räägitud ja hea viis ühest organisatsioonist aru saada on olla selle liige. Soomre sõnul loodab uksetehas selgust saada ka selles, kas Kodukant võiks toetada ettevõttega seotud „tegevusi, mis pole äritegevusega seotud”. Soomre tõi näiteks Masti tee, mida ettevõte hooldab ning mida mööda liigub tööle ja koju ligi 200 inimest.

Kodukant Läänemaa juhatuse esimees Merle Mäesalu nentis, et tõepoolest on sel kevadel tekkinud ühingu tegevuse vastu väga suur huvi.

Kui pelgalt ühingusse kuulumine ettevõttele mingit erilist kasu ei too, siis näiteks ühingu juhatusse kuulumine annab võimaluse kaasa rääkida tähtsate otsuste tegemisel. Nimelt kinnitab maaelu edendamiseks ja arendamiseks loodud Kodukant Läänemaa juhatus Leaderi raha taotluste paremusjärjestuse. Taotlusi hindab selleks eraldi moodustatud komisjon, mis koosneb samuti Kodukant Läänemaa liikmeist, peale selle kaks välishindajat. Raha ennast jagatakse pingerea alusel. Kuigi suurettevõtted ise Leaderi programmist raha taotleda ei saa ega pea taotlemiseks ka Kodukandi liige olema, kinnitavad just juhatuse liikmed hindamiskomisjoni rahajagamise otsuse. Summad ise on suured: 2020. aastani jagab Leader Lääne maakonnas maaelu elavdamiseks kokku 3,8 miljonit eurot, tänavu 886 000 eurot. Kodukandi strateegia ja rakenduskava (mis aastatel mis meetmed avatakse ja mis on nende rahaline maht, s.o 3,8 miljoni kasutamine 2020. aastani) kinnitab Kodukandi üldkoosolek. (Järgmine üldkoosolek on sügisel.)

Kodukant Läänemaa juhatusse kuuluvad praegu Varje Paaliste, Helen Koppa, Rein Kruusmaa, Nele Sõber, Mardo Leiumaa, Margus Medell, Marika Adman ja Merle Mäesalu. Uue juhatuse valib Kodukant Läänemaa 2017. aasta märtsis. Juhatusse kuulub põhikirja järgi üheksa liiget: kolm avaliku sektori, kolm MTÜde ja kolm ettevõtjate esindajat. Samast põhimõttest on seni lähtutud hindamiskomisjoni moodustamisel.

Koit Uusi ärid pole Kodukandis esimesed omataolised. Äriühinguid kuulub Kodukant Läänemaasse ka varasemast ajast, näiteks on ühingu liige Hanilas tegutsev K. Meti traaditööstus.

Merle Mäesalu ütles, et Kodukandi juhatus on kohtunud kõikide äsja vastuvõetud ühingute esindajatega ja küsinud neilt, miks tahavad need saada Kodukandi liikmeks. „Seisukohti oli mitu. Ühed soovisid olla organisatsiooni tegevusest rohkem informeeritud, teised soovisid kuuluda organisatsiooni, kus on ka teisi ettevõtjaid. Väga palju nad Kodukandist endast ei teadnud, kuid leidsime, et nad on valmis liikmeks saama,” märkis Mäesalu.

Mäesalu sõnul oli uute liitujate seas neid, kes soovivad „panustada maakonna konkurentsivõime tugevdamisse ja töökohtade loomisse”. Mäesalu sõnul on ühingul äriettevõtetest kasu. Näiteks jäi mullu ära laste töölaager, sest ei leidunud ettevõtet, kes olnuks sellest huvitatud. „Kui ettevõtted on meie oma liikmed, siis on võimalik tööpraktikat korraldada, ekskursioone. Võtame äriühinguid kui võimalust saada uut hingamist. Lõpuks on Kodukandi eesmärk olla kogukonda liitev organisatsioon,” ütles Mäesalu.

Mäesalu sõnul pani juhatust siiki muretsema, kas ettevõtjail on aega Kodukandi töös tegelikult kaasa lüüa.

 

Kodukant Läänemaa uued liikmed

MTÜ Hoovõtukeskus

MTÜ Pagula

MTÜ Linnamäe Ettevõtluskeskus

MTÜ Uuemõisa Tööstusala

MTÜ Lihulamäe Ettevõtluskeskus

MTÜ Ralliklubi Oru Rally Team

OÜ Uuemõisa Autokeskus

OÜ Trebelgon

OÜ Tormit

OÜ Plats

OÜ Mehtrans

OÜ Leo Eesti

OÜ ASBE

OÜ K.U.ORU AUTO

OÜ ORUMER

MTÜ Linnamäe Arenguselts

AS Haapsalu Uksetehas

AS Uuemõisa Invest

AS Oru Äri.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
piinatu
7 aastat tagasi

Kahjuks on nii,et mõned Uusi teod mõjuvad salasepitustena hullusti neile,kes seda taluma ja kannatama peavad…

kaaperdati
7 aastat tagasi

see liikumine, usuühing mingi või#uus hingamine#, kuhu vana hingamine pannakse

qw
7 aastat tagasi

Maine on ta endale ise loonud

kommentaar
7 aastat tagasi

Aga tegelikult on ikka jube kahju, kui üks ettevõtja ühes kogukonnas nii madala mainega on, et igal temaga seotud teemal on ainult negatiivsed kommentaarid.

...
7 aastat tagasi
Reply to  kommentaar

Pole ta mainel häda midagi. Kolm hullumaja kandidaati kommenteerivad, nagu kõiki teisigi artikleid. Seda ei tasuks küll tõe pähe võtta. Ma pigem küsiks, mida Kodukant Läänemaa kogu oma tegevuse jooksul korda on saatnud. Las need tarkpead vastavad.

nõus
7 aastat tagasi
Reply to  ...

Täesti nõus. Uus on 100 hulka kuuluv ettevõtja. Oleks kindlasti Suklesest parem linnapea.

Küsimus
7 aastat tagasi

Ilmselt tuleb tõepoolest mõelda natuke liikmeskonna valiku kriteeriumitele või ka tulevaste toetusskeemide ülesehitamisele natuke sügavamas võtmes. Kui Leader Programm, Kodukant Läänemaa jne, on mõeldud eelkõige toetamaks maapiirkondi, külaliikumist, maa-ettevõtjaid, eriti just väike-ettevõtjaid, siis tuleks sellest ideest ka kinni hoida, mitte valmistada ette platformi järjekordsetest “skeemitamisteks”, nagu Eesti lähiajalugu näidanud on. Siinkohal on kõigil Kodukandi juhatuse liikmetel võimalus ju tõestada, oma juhtimiskompetentse kasutades, kuidas selliseid riske ennetada ja maandada. Ei ole mõtet suuri vandenõu teooriaid luua, aga nende spekulatsoonide maandamiseks on mitmeid võimalusi, mille rakendamise soov näitabki kas tahetakse õiget ja head asja teha või mitte. Igaüks võib ju luua suurte… Loe rohkem »

Jämejala
7 aastat tagasi

Mida siin kommenteerida. See näitab et Uusivanamees heidaks vanakuradi vanamemaga ka voodise kui see talle raha maksaks. Ilmselt on tegemist haige inimesega.