0

Poola saatkond kogub mälestusi Maria Laidonerist

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

481_laidoner2[1]

Maria Laidoner. Internet

Poola suursaatkond Tallinnas on pöördunud SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumide poole palvega aidata koguda mälestusi kindral Johan Laidoneri poolatarist abikaasa Maria Laidoneri kohta.

Maria Laidoner elas 1961. aastast Haapsalus Jaama 7 majas, kümmekond aastat on hoonel olnud ka mälestustahvel.

Poola suursaatkonna kultuuriatašee Sławomira Borowska-Peterson ütles, et seda, milline oli Maria Laidoneri elu pärast Johan Laidoneri surma, pole eriti uuritud. Borowska-Petersoni sõnul polnud Maria Laidoner pelgalt mitte tähtsa mehe abikaasa, vaid panustas ka ise ühiskonnaelusse ja Eesti arengusse. „Ka koogiküpsetamisest võib kujuneda patriotismi sümbol,” lisas ta. 

Kultuuriatašee rääkis, et  tore oleks korraldada kohvikulaadne kokkusaamine, kus inimesed räägiksid oma mälestusi Maria Laidonerist ja need lindistataks. „Paneme tema portree kildudest kokku,” ütles ta. Atašee tõi näite, et on kohtunud mitmete inimestega, kes on meenutatnud, et proua Laidoner käis alati kinnastega.

Borowska-Peterson rääkis, et mälestuste kogumise üks väljund võiks olla eraldi saade Maria Laidonerist Eesti loo saatesarjas. Haapsalu ja Läänemaa muuseumide kommunikatsioonijuht Maarja Kõuts loodab, et inimesed, kes Maria Laidoneri elu Haapsalus mäletavad, võtaksid muuseumiga ühendust. „Kui saame kokku toreda materjali, siis saame ehk väikese näituse kokku panna,” ütles Kõuts.

Maria Skarbek-Kruszewska sündis 7. detsembril 1888 Kruszwicas vanas Poola aadliperekonnas.

1905. aastal tutvus tol ajal gümnaasiumis õppinud Maria ühel peol Vilno sõjakooli õpilase Johan Laidoneriga. Nad abiellusid 30. oktoobril 1911 ja 21. märtsil 1913 sündis poeg Michael.

Poeg sai õnnetult surma 20. aprillil 1928. Kas oli tegu õnnetuse või vabasurma minekuga, ei ole täpselt teada. Laidonerid võtsid kasupojaks Maria vennapoja Aleksei Kruszewski.

1940. aasta 19. juulil läks Maria vabatahtlikult elama Penza linna, et olla oma küüditatud mehe kõrval. Kindral Laidoner suri 13. märtsil 1953 Vladimiri vanglas.

Maria Laidoner vabastati pärast Stalini surma vanglast, kuid Eestisse lubati ta 1961. aastal. Korteri sai ta Haapsallu, kus olid tema kasutada väike tuba ja ühiskasutatav köök.

Elu lõpul oli Maria Laidoner Jämejala haiglas, kus suri 12. novembril 1978. Ta on maetud Tallinna Aleksander Nevski kalmistule oma poja kõrvale.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Marje-Anne Hendrikson NKK Toompea jsk esinaine
Marje-Anne Hendrikson NKK Toompea jsk esinaine

Tere,
olen kohtunud pr. M. Laidoneriga kahel korral 1960 aastal oma kodus Tallinnas Lätte tänaval. Ta külastas pr A. Jeetsi (endine NKK esinaine) ja ööbis ka meie pool. Oleks rääkida lugu, meie kohtumisest. Selle lühikese loo olen rääkinud ka NKK Ajalookonverentsil ja see on salvestatud. On ka rääkida lugu pr. Alma Jeetsi ja perek. Laidoneride kohtumisest ennesõjaaegsest perioodist.
Lugupidamisega M.-A. Hendrikson
53 42 33 32

wpDiscuz