Päästeameti pühade-eelne meeldetuletus: olge lõket tehes hoolikad!

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Virtsu arenguseltsi lõke Suure Lennu Kaarel. Foto Facebook

Lõket tehes tuleb jälgida ohutusnõudeid. Foto arhiiv

Eelolev nädalavahetus toob meile nii volbriöö kui ka maipüha, mil mõlemil juhul on kombeks lõket teha — kes maagia auks, kes tähistab ajalooliselt töörahva pühaks nimetatud 1. maid koristustöödega.

Riigi ilmateenistus lubab nädalavahetuseks nii päikest, suuremat tuult kui ka olenevalt piirkonnast vihma. Päästeamet paneme kõigile pidulistele südamele, et enne kui asute lõket tegema, kontrollige, kas see on ohutu nii teile, teie varale kui ka ümbritsevale loodusele.

Meelespea lõkketegijatele:

Enne lõkke tegemist tuleb veenduda selle ohutus kauguses lähimate hoonete ja metsani. Ohutu vahemaa hooneteni on minimaalselt 15 meetrit ja metsani 20 meetrit. Siinkohal tuleb üle rõhutada, et tegemist on minimaalse kaugusega, see võib alati suurem olla.

Lõkkeaseme ümbrus tuleb puhastada kuluheinast. Kõige kindlam on, kui lõkke alus ümbritsetakse kivide või muldvalliga, et tuli mööda kuiva taimestikku edasi ei leviks.

Kindlasti jälgi ka tuule suunda ja kiirust. Lõket tohib teha, kui tuule kiirus on alla 5,4 meetrit sekundis, ehk nõrga tuulega. Tuule suund ei tohi olla hoonetele ega ladustatud põlevmaterjalile. Austage kindlasti ka oma naabreid. Kui ikka tuule suund on otse naabri majale või hoovi, siis tasub lõkke tegemine edasi lükata ja oodata soodsamat ilma.

Lõkke juures peab alati valmis olema ämber veega, kastekann, survestatud aiakastmise voolik või tulekustuti. Oluline on, et lõket ei jäetaks järelevalveta.

Kui lõketegemine lõpetatakse, tuleb lõkkease ja hõõguvad söed üle valada veega või katta pinnasega. Selliselt tehes võime kindlad olla, et juhuslik tuuleiil ei puhu sädemeid lendu ja tuli ei paisu iseseisvalt suureks.

Näpunäited, kuidas grillida ohutult leiate http://eelmine.kodutuleohutuks.ee/et/Hoia-ara/lahtise-tule-kasutamine/grill

Kristi Kais

Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments