Kruusmaa sai soodustuskelmuse eest rahalise karistuse

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

rein kruusmaa

Risti endine vallavanem Rein Kruusmaa kohtupingis. Foto: Arvo Tarmula

Risti tervisekeskuse renoveerimiseks hinnapakkumisi võltsinud endine vallavanem Rein Kruusmaa mõisteti Haapsalu kohtumajas süüdi, ta kaebab otsuse edasi.

Kruusmaa sai soodustuskelmuse eest prokuröri nõutud 7440 euro suuruse karistuse. Peale selle peab ta riigituludesse maksma sundraha 645 eurot. Karistust kergendavaid ega raskendavaid asjaolusid kohus ei tuvastanud.

Umbne kohtusaali õhk mõjus Kruusmaale eile pärastlõunal nõnda, et otsuse ettelugemisel kaotas ta hetkeks tasakaalu, misjärel palus kohtunik Piia Jaaksoo kõigil saalis viibinuil istuda. Otsust loeti edasi istudes.

Prokurör Küllike Kask jäi kohtuniku otsusega rahule. „Kruusmaa sai oma teo eest õiglase karistuse,” ütles Kask. Ta selgitas, et karistus vastab 300 päevamäärale, mis on keskmisest võimalikust karistusmäärast kõrgem. Antud kuriteo eest on võimalik karistada 30 kuni 500 päevamäärase suuruse trahviga.

Kruusmaa advokaat Aadu Luberg teatas, et tema kohtuotsusega rahule ei jäänud ja kavatseb selle edasi kaevata. „Otsus on ebaõiglane, sest Rein Kruusmaa ei ole süüdi,” ütles Luberg. Otsuse edasikaebamiseks on advokaadil aega 15 päeva.

Kruusmaa ei soovinud kohtuotsust kommenteerida. Küll aga on Kruusmaa kohtule öelnud, et tema end süüdi ei tunnista. „Kui nüüd tagantjärgi mõelda, oleksin pidanud muudatused hinnapakkumistes laskma teha pakkujail, mitte ise,” ütles Kruusmaa kohtule. Kruusmaa lisas, et kõik pakkujad olid muudatustest teadlikud.

Tunnistajate ülekuulamisel leidis kohus, et hinnapakkumiste tegijad ei olnud teadlikud Kruusmaa poolt tehtud muudatustega.

Kruusmaa muutis tervisekeskuse renoveerimiseks tulnud hinnapakkumised, sest need ei vastanud Kruusmaa ootustele ega olnud Kruusmaa hinnangul võrreldavad. Vajadust hinnapakkumisi muuta põhjendas Kruusmaa sellega, et vähemalt kahel pakkujal esines hinnapakkumises puudujääke küttesüsteemi lahenduses.  

Hinnapakkumised Risti alevikus aadressil Jaama 1 renoveerimiseks tegid OÜ Ants Lipu summas 23 889 eurot, OÜ Travitor 34 534,99 eurot ja Haapsalu Restauraator OÜ 44 656 eurot.

Pärast Kruusmaa omavoliliselt tehtud muudatusi kerkis Ants Lipu pakkumine 44 284,20 eurole ehk üle 20 000 euro võrra kõrgemaks. Travitori pakkumise hind kerkis 45 488,44 eurole ja Haapsalu Restauraator pakkumise hind langes 43 936,32 eurole.

Omavoliliselt muudetud hinnapakkumised saidki Kruusmaale saatuslikuks. Kruusmaa advokaat Aadu Luberg üritas kohtule tõestada, et hinnapakkumised ei ole ametlikud, sest osadel neist puuduvad allkirjad. Kohtu advokaadiga ei nõustunud ja käsitles hinnapakkumisi kui dokumente, mida Kruusmaa on võltsinud.

Kruusmaa esitas 2011. aastal põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile (PRIA) toetuse saamiseks taotluse koos kolme hinnapakkumisega, eesmärgiga saada raha Risti endise raamatukoguhoone tervisekeskuseks renoveerimiseks. Valla omaosalus renoveerimisel oli kümme protsenti.

Risti tervisekeskuse renoveeris Haapsalu Restauraator PRIA-lt tulnud toetusega 2012. aasta alguseks. Tervisekeskuses tegutseb perearst, hambaarst ja apteek.

Uurijad hakkasid endise Risti vallavanema Rein Kruusmaa vastu huvi tundma 2013. aastal, kui tema kohta tuli varastamise kaebus. Ametnikud viisid siis Kruusmaa kabinetist kaasa arvuti kõvaketta, milles olnud failidega tutvumisel tuvastati dokumente võltsimine.

PRIA on seoses Kruusmaa kohtuasjaga esitanud Lääne-Nigula vallale umbes 30 000 euro suuruse tagasinõude. Lääne-Nigula vald ei kavatse raha tagasi maksta enne kohtuotsuse jõustumist.

 

Risti tervisekeskus

2011  – Risti vald esitab tervisekeskuse ehituseks Leader-programmi taotluse

2012  – toetus makstakse välja, tervisekeskus ehitatakse valmis

September 2013 – Risti vallavanem Rein Kruusmaa satub kriminaaluurimise alla kahtlustusega riigihankeseaduse rikkumises

Juuni 2015 – Rein Kruusmaa kriminaalasi saadetakse kohtusse, Kruusmaad süüdistatakse soodustuskelmuses ja dokumentide võltsimises

August 2015 – eelistungil määratakse kohtuistungi ajaks veebruar 2016

August 2015 – Kruusmaa advokaat nõuab süüdistuse tühistamist, sest kohut pole suudetud pidada mõistliku aja jooksul

September 2015 – PRIA esitab Lääne-Nigula vallale nõude tervisekeskuse toetus tagasi maksta

Aprill 2016 – Rein Kruusmaa mõistakse maakohtus süüdi

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rein Kruusmaa jäi ka riigikohtus süüdi | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] maakohus mõistis 15. aprillil Kruusmaa soodustuskelmuse eest süüdi. Samale seisukohale jäi ka Tallinna ringkonnakohus 1. […]

Jah
8 aastat tagasi

Hea diil sõbrale töö, ja endale kasu, kahju et nüüd tuleb riigile maksta. Hunt jääb hundiks.

to 12.45
8 aastat tagasi

Taavi Rõivas peaministina—-kindel ei!Kui keegi teine,näiteks Indrek Tarand või Kaljurand,siis võib kaaluda.

?!
8 aastat tagasi

Vandeadvokaat Jüri Raidla : “……muuta peaministri amet iseseisvaks intuitsiooniks ja teha teha peaministrist Eesti Vabariigi peastrateeg.”
See viimati öeldu ongi see,mis asjale punti paneb.Mida kostate?

piinatu
8 aastat tagasi

Ülle Madise on rohkem tankist,ta ei ole julgenud kunagi seisukohti välja öelda,kus tarvis.

jaan
8 aastat tagasi

Loodan ,et ta Lihulas sama ei korralda.Suli jääb suliks

Mann
8 aastat tagasi

Eriti tark kommentaar-õiguskantsler Raidla ….Kes siis Ülle Madise on ? Lollusel ei ole piire !

toomas
8 aastat tagasi

ei oleks ju keeruline olnud: odavaim pakkumine võidabki, miks siis oleks pidanud hakkama susserdama, et sõber saaks töö omale?

ups
8 aastat tagasi

Ega ei usu õigussüsteemi eriti.Riigikogus õiguskantslergi hr.Raidla räägib pika jutu,rahvas kuulab ja jääb uskuma,kuid ei aima tumedat tagapõhja.Riigireform kindlustab kindlalt valitseva “korra” mõju veelgi,kuidas siis muidu.

teadja
8 aastat tagasi
Reply to  ups

Õiguskantsler on meil Ülle Madise.Jäta meelde.

...
8 aastat tagasi

Tuleriidale,nagu keskajal?Kas ta sai midagi e n d a l e isiklikult,kui valla asju ajas?Ja topeltkarustus,sest vald maksab ikka.Sooviks tõde teada,kui võimalik.Aga ühe mehe sõna on mitme vastu ja saab sohki teha?

juss
8 aastat tagasi
Reply to  ...

Nalja teete?

Hinnapakkumised Risti alevikus aadressil Jaama 1 renoveerimiseks tegid OÜ Ants Lipu summas 23 889 eurot…………

Pärast Kruusmaa omavoliliselt tehtud muudatusi kerkis Ants Lipu pakkumine 44 284,20 eurole ehk üle 20 000 euro võrra kõrgemaks.