Sven Mikser: EKRE tahab lõhkuda Eesti taasiseseisvusajal saavutatu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sven Mikser. Foto: Urmas Lauri

Sven Mikser (10)

Riigikogu liige, sotsiaaldemokraat Sven Mikser kirjutas oma Facebooki kontol, et EKRE eesmärgiks on lõhkuda kõik, mille taasiseseisvumise järel saavutanud oleme. Foto: Urmas Lauri

EKRE juhtide retoorika ja käitumine on tülgastav ja amoraalne. On olnud juba pikemat aega. Helme-juuniori rünnak välisminister Kaljuranna vastu on vaid kirss sellel tordil.

Äsjase kapo aastaraamatu kontekstis tuleb aga vaadata selle hirmu- ja vihaõhutamise taha. Kas erakonna puhul, kes tahab meie veerand sajandiga taas üles ehitatud riikluse vundamendini maha kiskuda "nagu vammi täis maja", on tegu vaid "kasulike idiootidega"?

Ksenofoobia ja homofoobia kütmine, tõrvikumarsid, antieestlaste paljastamine ning rahvus- ja rassitunnuste kontroll – Eesti mainekampaaniana on see kasulik… kellele?

Me tunneme Vene propaganda hõlpsasti ära, kui see avaldub žirinovskiliku jõminana ning seisneb Eesti süüdistamises rahvuslikus diskrimineerimises või natsismi ülistamises. Ent taoline primitiivne ajupesu on tänasel päeval suunatud peamiselt Venemaa siseriiklikuks tarbeks. Eesti ühiskonda suunatud inforünnakud on aga palju nüansirikkamad, Jah, pealispinnal ujuvad siingi ringi mingid sputnikud, aga sügavamal luuakse palju subtiilsemat ja raskemini ära tuntavat narratiivi, mis püüab lammutada taastatud iseseisvuse moraalset alusmüüri.

On selge, et väidet "tegelikult on SRÜ parem kui Euroopa Liit ja NATO" on eesti publikule võimatu müüa. Aga kui püüaks näiteks nii: eestlane ei koogutanud Saksa ristirüütlite ees, ei koogutanud Vene okupandi ees ja ei pea koogutama ka Ameerika isandate ees! Eestil on oma väärtused! Sellist "lugu" jäädakse ehk juba kuulama, eriti kui see õnnestub seada mitte mõne notšnoidozorniku, vaid kaabu ja tõrvikuga eesti rahvuslase suhu!

Ja siis ilmuvad kusagilt justkui kõrvalt hästi organiseeritud ja rahastatud huvigrupid, kes märgivad, et vahi sa põnevat kokkusattumust, paljud neist "Eesti unikaalsetest väärtustest" (näitkes homoseksuaalsuse stigmatiseerimine "traditsioonilise perekonna kaitsmise" sildi all) langevad ühte meie idanaabri tõekspidamistega…

Ma kardan, et Eesti "peavooluerakonnad" (millest ühte esindan ka mina) teevad vea, kui käsitlevad EKREt põhimõttel "ära s…a torgi, läheb veel haisema". Ka ekreiitide provokatiivsete üksiklausungitega (a la "Kaljurand ei sobi presidendiks, kuna on venelane") vaidlemine on vale tee. Tuleb rääkida tervikprobleemist. EKREt ei erista teistest Eesti erakondadest nende maksu-, sotsiaal- või regionaalpoliitika. Neil lihtsalt ei ole ühtegi nimetatuist. Küll aga on EKRE näol Eestis esile kerkinud erakond, kes on seadnud eesmärgiks põhimõtteliselt muuta seda suunda, mille iseseisvuse taastajad veerand sajandit tagasi valisid. See suund oli liberaalne demokraatia ja võimalikult tihe lõimumine demokraatliku Läänemaailmaga. Me teame, mis on alternatiiv. Ja see ei ole "uhke ja mitte kellestki sõltuv Eesti".

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Triibik
8 aastat tagasi

Kuidas sotsid on Rootsi riiki juhtinud,on juba ammu näha. Elu nagu bordellis- iga tulnukas saab (pärismaalase arvel) tasuta elamise ja abirahad.Sama püüavad sotsid ka Eestis teha.Ja ma ei andesta iial,et ajateenistusest kõrvaleviilinud esisots Mikser tahtis u. 10 aastat tagasi Riigikogu riigikaitse komisjoni esimehena Kaitseliitu laiali saata.Mis õnneks ei õnnestunud. Eks seepärast ajabki paljudele praegustele võimupoliitikutele juba sõna Ekre pissi püksi. Sest Ekre saab järgmistel valimistel väga palju hääli…

Medja
8 aastat tagasi

Mikser on lilla Kremli rott

vooruse verstapost
8 aastat tagasi

Mikseri tähetund saabub siis, kui mõni mees neegrit neegriks nimetab. Siis saab korraks jälle pildile.

Sõbrad
8 aastat tagasi

Mina pole veel aru saanud et eesti puhul oleks tegemist iseseisva riigiga, sest eestil puuduvad iseseisva riigi tunnused. Millisest taasiseseivumisest te räägite kulla poliitklounid ?

täpselt
8 aastat tagasi
Reply to  Sõbrad

nii tahtsin ka ise kirjutada.

jajah
8 aastat tagasi

Ja üldse võiks Karnau siia kohalikku lehte vähem mujalt väljaannetest soustilaadset toodangut toimetada.

Tige+kala
8 aastat tagasi

Buratino viskas kildu !

Sven mikser
8 aastat tagasi

on haige inimene, sellise koht oleks hullumajas, mis see 25 a saavutus on?? enamus teenib 300 -600 eurot kuus, see ongi see saavutus, koolide , tuletõrje , politsei koondamine sulgemine, valdade liitmine, maaelu hävitamine jne selle üle peaksime olema uhked v?rõõm on näha et selle erakonna toetus kukub ja kukub

Tõesti
8 aastat tagasi
Reply to  Sven mikser

ajaloost teada – kus on sotsid seal on poomine.

juss
8 aastat tagasi

Sven Mikser: EKRE tahab lõhkuda Eesti taasiseseisvusajal saavutatu

Kõik, kes võimul tahavad lõhkuda Eesti taasiseseisvusajal saavutatut! Miks siis EKRE ei tohi?

tylgastav ja amoraalne
8 aastat tagasi

on sotside aetav pedepoliitika

mikkkko
8 aastat tagasi

ajab oksele jahhhh!

Unesnôiduja
8 aastat tagasi

Sônum pooltele siinsetest kommijatest – üritage endile paar aastat haridust juurde saada, ehk tuleb môistus peest pähe.

Jaanus
8 aastat tagasi
Reply to  Unesnôiduja

sina võid ju palju palju õppinud olla, aga ega see inimese loomust ei muuda. Arusaamisega on sul ikkagi raskusi, milline on meie väärtus ja milline ei peaks olema.