Päästeamet käis Paralepas põtra peletamas

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Põdrad tee ääres. Foto: Anneli Haabu

poder. Foto: Anneli Haabu

Paralepa parkmetsa läheduses tuleb arvestada, et võib kohtuda põdraga. Foto: Anneli Haabu

Kevadiselt ilusad ilmad meelitavad põdrad metsast välja. Nädalavahetusel pidi Haapsalu mees kohale kutsuma päästeameti, sest noor põdramullikas oli blokeerinud Paralepa jalakäijate silla. 

Mees rääkis Lääne Elule, et kui ta oleks oma jalutuskäigul olnud üksi, oleks ta ehk üritanud põdrast omade jõududega mööduda, aga tal oli kaasas kaks väikest last.

„Põder oli jalakäijate silla juures, sõi rahulikult rohtu ja pealtnäha oli tal täiesti ükskõik, kas me oleme seal või mitte,“ rääkis mees.

Kuna tal polnud tahtmist oma teekonnal pea pooleteise kilomeetri pikkust ringi teha, otsustas ta olukorda lahendama kutsuda päästeameti, kes saabuski sündmuskohale ja vägagi kiiresti.

„Tegelikult oli põdral päästjatest ka üsna ükskõik,“ naeris mees.

Päästeameti valitud taktika lõpuks siiski toimis – päästjad viskasid üle Jaama oja kivikesi võsasse, mille juures põder einestas, lootuses, et selle tegevuse tulemusena tekkiv krabin veenab põdramullikat metsa poole vaatama. Oma osa oli ka sündmuskohale jõudnud naisterahval jalgrattaga – selle sõiduvahendi tekitatud helid polnud põdrale meeltmööda.
Mõne aja pärast kandiski ühistegevus vilja ja põder otsustas metsa tagasi jalutada.

Paralepa parkmetsas toimuvad igal aastal inimese ja põdra kohtumised, mis kõik paraku nii rahumeelselt ei lahene. Seepärast on soovitav looduses jalutades tähelepanelik olla, hoiduda põtra mistahes viisil ärritamast ja võimalusel valida teine tee.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.
7 aastat tagasi

Vabadus põtradele .

jah
7 aastat tagasi

aga seda sinu seale sulu ehitamist ei pea ju ometi päästeamet tegema?

Ja
7 aastat tagasi

Milleks vaielda?!Inimesed on erinevad ja tuleb teha nii, et kõik rahul! Linnas peab ikkagi ohutu liigelda olema. Mõnele meeldib ka seaga yhes toas elada, mina paneks lauta…. kas olen kohe loomavihkaja?! 😉

jah
7 aastat tagasi

natuke jalutamist nüüd küll liiga ei tee…..pange jah oma lapsed vati sisse,vedage autoga kooli vahe ning imestage,miks nad haiged on…..
just- praegu pole pódral vasikat,rääkimata sellest,et noorloomadel polegi vasikaid:)
küsige mönelt päästekorraldajalt parem,kas selline väljakutse on öigustatud vöi mitte.

naine
7 aastat tagasi

rumalad naljad on kohatud. Õigesti talitanud isa-kui ikka lapsed väikesed ei pea ühe looma pärast jalgadele liiga tegema. Ja võtke teadnõmiseks et põder on ettearvamatu kui läheduses on vasikas-praegu vist veel vara, sünnivad u. maikuus. Need põdrad kes pidevalt elavad seal Paralepa kandis ongi liiga julged sest inimeste hääled ja igapäevakäigud on neil kogu aeg elu osaks. Tavalises linnadest kaugetes metsades on nad pelglikud ja varjuvad kuimidagi võõrast on.

üpo
7 aastat tagasi

hähh poliitikud jalutavad ju ka täitsa vabalt linnavahel ringi,keegi ei kutsu päästeametit…..

K
7 aastat tagasi
Reply to  üpo

Mis veel hullem, vähemalt üks päästeametnik on ise ka poliitik. Keda sellisel puhul appi kutsuda? Proovisime nii- “tule jumal appi!” Midagi ei aidanud.

Jookse,
7 aastat tagasi

jookse aga edasi. Kui põtra näed, siis jooksed kiiremini. Harrastajast saab proff. 🙂

sahiib
7 aastat tagasi
Reply to  Jookse,

Jooksed jah kiiremini, kui sulle otse põõsast kaela kargab.
Ohutum on varahommikul kaakidega Lemonis kokku puutuda, kui linna territooriumil sporti teha.
Linn või asi, kus enam päise päeva ajal liikuda ei julge.
Ega ennem midagi ei muutu, kui mõni paralepas jalutaja ja veel soomlane korraliku kettuka saab.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  sahiib

Asi on jah naljast kaugel. Põder on teada ja tuntud jõhker kiskja toiduahela tipust. Nüüd on ta endale kesklinna pesa teinud. Kas sellist Eestit me tahtsimegi?!!

sahiib
7 aastat tagasi

Nagu eelmisel kevadelgi mõtlesin, et võibolla taastaks paralepa metsarajal oma jooksmise harrastuse, aga võta näpust. Põder jalutab rahulikult linna territooriumil ja temaga ei võeta mitte midagi ette.
Linnaelanikud peavad vist korterites istuma ja välja mitte minema.

kljg
7 aastat tagasi
Reply to  sahiib

huvitav mis temaga tegema peab siis?!

sahiib
7 aastat tagasi
Reply to  kljg

Maha lasta on vist liiga ebahumaanne ja nii noort mullikat, aga linnapiirest kaugemale minema toimetamine peaks küll jõukohane olema. Lastakse uinutav süst ja toimetatakse minema.
Muidu pole põtrade vastu midagai, aga neil on komme inimesi rünnata, kui peaks kasvõi juhuslikult kokku sattuma. Põdrale on ka oma territoorium suht tähtis ja peab seda omaks.
Esijalahoop, kui see peaks inimest tabama on kabelimats garanteeritud.

nbvc
7 aastat tagasi
Reply to  sahiib

vahi kus spetsialist 😀
ma olen pötradega korduvalt tõtt vahtinud ja pole kordagi isegi mingit ohtu tajunud 🙂 oht vöib tekkida vaid siis kui tegu on vasikaga emasloomaga või kui keegi tubli inimene on oma koera metsa lahti lasknud…. rahulikult rohtu sööv noor pödramullikas on ikka tunduvalt ohutum,kui kasvöi purjus noortekamp või doosinäljas narkar….
ärge kujutage endale ette,et põder on jube kiskja,kes inimest nähes liha löhna tunneb ja teid jahtima asub 😀 istuge siis kodus,kui äärelinna sattunud pödrake teil köhu lahti hirmutab 🙂 tule taevas appi!!!

Marike
7 aastat tagasi
Reply to  nbvc

Aga, kui keegi tubli pole oma koera metsa lahti lasknud, vaid koer on rihmas ja põder kallale kargab?
Miks ta peab meie terviserajal viibima. Viidagu metsa, et ta inimestele ohtil ei oleks.

nbvc
7 aastat tagasi
Reply to  nbvc

kulla Merike,pöder ongi metsas,sest vaata- inimene on oma terviseraja metsa püstitanud ju 🙂 tehke siis terviserajale aed ümber:)
aga konkreetsel juhul oli töesti nii,et väike tervislik jalutuskäik teisepoolt ja oleks kokku hoidnud maksumaksja raha ning päästjate aega- nagu isegi vöisite lugeda,et probleemi lahendas hoopis jalgrattaga naisterahvas,mitte päästeamet 🙂 selle aja peale,mis härra päästeametisse helistas ning löpliku lahenduseni lihtsalt “päästmist” ootas,oleks ta ringiga minnes ammu koju jöudnud 🙂

kus
7 aastat tagasi

nüüd loomakaitsjad on, et lubavad inimestel loomade suhtes genotsiidi läbi viia, õudne

Mullikas
7 aastat tagasi

Hetkel juba tunnike mugistab Kastani 26 kõrval oleva garaažiboksi taga eelmisel aastal maha lõigatud võsa. Ei tee välja ei inimestest ega koertest.