Haapsalu veetorn kaob ajalukku – linn saab kaasaegse kõrghoone

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu veetorn Foto: Urmas LauriHaapsalu veetorni asemele kerkib peagi uhke kõrghoone. Foto: Urmas Lauri

Haapsalu linnavalitsus esitab linnavolikogule lähiajal eelnõu detailplaneeringu algatamiseks, mis näeb ette, et Haapsalu veetorni asemele kerkib kaasaegne kõrghoone.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikmani sõnul on veetorni hoone kehvas olukorras ja hoone renoveerimine läheks pikemas perspektiivis kallimaks kui uue ehitamine.

„Aastakümneid tagasi toimus veetorni tipus asuva veepaagi leke, mille tõttu voolas väga suur kogus vett mööda hoone seinu alla, kahjustades oluliselt hoone konstruktsioone ja vundamenti. Nüüd on ekspertiisi käigus selgunud, et nii vundament kui ka konstruktsioonid on aastatepikkuse lekkimise tulemusena kahjustunud tugevamalt kui seni arvati,“ selgitas Vikman.

Haapsalu linna arhitekt Anu Joost kinnitas Vikmani sõnu ja pärast konsultatsioone ehitusspetsialistidega võeti vastu otsus, et nii hoones olevate korterite omanike kui ka linna jaoks on kõige ohutum ja mõttekam olemasolev vana hoone lammutada ja ehitada selle asemele uus.

„Jah – Haapsalu linna kerkib moodne uus hoone, mis on nii kõrge, et hakkab paistma kuni Ridalani,“ kinnitas Vikman.

Selle projekti tarbeks alustataksegi detailplaneeringut ja ühtlasi antakse sellega 50 aastane hoonestusõigus Haapsalu Tarbijate Ühistu juhile Raimond Lunevile. Lunev kinnitas Lääne Elule, et soovib tõesti Haapsallu uue kõrghoone rajada ja on juba välja valinud ka arhitektid.

„Minu nägemuses saab Haapsalu linnakeskkonna omapärasid arvesse võttes jutt olla ainult kahest mehest – need on Vilen Künnapu ja Ain Padrik. Ning hea meelega näeksin sisearhitektina Meelis Pressi,“ ütles Lunev.

Künnapu ja Padrik on projekteerinud mitmeid kaasaegseid hooneid nagu näiteks Viru Keskus Tallinnas. Press on sisearhitektina tuntud väga iseloomuliku käekirja poolest, arhitektina on ta aga projekteerinud näiteks Tallink City Hoteli ja värske imposantse pärli Tallinna kesklinnas – Hilton Tallinn Park hotelli.

Esialgsetel andmetel peaks hoone kõrgus olema 95 meetrit. Umbes sama kõrge on SEB peahoone Tallinnas. Haapsalu veetorni kõrgus on 28 meetrit.

Mis saab aga veetornis asuvatest korteritest ja nende elanikest?

„Haapsalu ettevõtja Taavi Käsk ostis hiljuti Eesti Telekomilt endise Haapsalu telefonikeskjaama Tamme tänaval. Praegu käivad seal remonttööd, et ehitada ruumid ümber ühiselamu tüüpi korteriteks ja me asustame veetorni elanikud sinna,“ rääkis Vikman.

Ta lisas, et mõistagi tuleb neil Tamme tänava majas veidi vähema luksusega läbi ajada, sest korteritel ei ole eraldi dušširuume – neid on korruse peale üks, kuid aselinnapea oli kindel, et inimesed suhtuvad olukorda mõistvalt.

„Sest selle kõige tulemusena kirjutab Haapsalu linn ajalooraamatusse täiesti uue lehekülje ja astume nende linnade sekka, millel on oma väärikas kõrghoone. Ja ühtlasi saab lahendatud probleem, et veetorni kell näitab pidevalt aiateibaid,“ ütles Vikman.

Veetorn-elamu valmis 1961. aastal.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
trackback
Uudised, mis ootavad oma tõehetke | Lääne Elu

[…] Kell 13:00 „Haapsalu veetorn kaob ajalukku – linn saab kaasaegse kõrghoone” […]

Silver Suvisild
Silver Suvisild

Võttes arvesse “spetsialistide” eelnevaid ettevõtmisi, ei tundu naljana.

???
???

Kust võtate et see nali on? Ega kõik 1. Aprill tehtud uudised pole ju naljad. Ja pole siin midagi võimatut!

tegelikult
tegelikult

Tegelikult pidi sinna alguses tulema ju suur ostukeskus,aga parkimiskohti olla liiga vähe.

vanamemm
vanamemm

Varsti hakkavad ka sead häkki lendama!?

Ando
Ando

reaalis võiks see täitsa asjalik mõte olla, iseasi kustkohast selle jaoks pappi saaks, aga nuu 95 meetrit 😀 veiz kõrgevõitu

kõik riskid maandatud
kõik riskid maandatud

projekt jätkusuutlik ja maksumus kindlasti nii suur et saab miskist EL fondist raha. Edu Hirvhambad!!

jaan
jaan

😀

aprill
aprill

aprill

eskimode+kaitseala
eskimode+kaitseala

lunevile teine valutav hammas ka juurde 😉

aga noh tekst on ju selline et võiks ju täitsa nagu otse elust olla

wpDiscuz